PARTYINFO

 

HLAVA 22

Datum konání:
29.11.2002 - pátek
Místo konání:
Praha - Industry
DJs:
Thomas Layer (Powerpool, A), Nika 77 (Techno.cz), Dave Fish (Exwired.org), Marthen, Nailer, Ambitech, Mikail (Rescpect Iguana, BG), BB Mike
Popis:
křest vinylu Exwired.org
 
 
Hlava 22 - křest desky
Nový vinyl: Dave Fish - System´s Running
Agentura exwired.org pokřtí na závěrečné párty turné Hlava 22 svojí první desku. Křest proběhne 29.11. v pražském klubu Industry 55.
 
Agentura exwired.org pokřtí na závěrečné párty turné Hlava 22 svojí první desku. Křest proběhne 29.11.2002 v pražském klubu Industry 55.

Slovo autora

Deska System's Running je přirozeným výsledkem mých hudebních aktivit posledních let a k jejímu vydání jsem se chystal necelý rok. Veškeré skladby vznikly v mém znovuobnoveném domácím studiu v létě 2002 a promítla se do nich velká část hudebních stylů, kterými jsem se v posledních 10 let zabýval. Ať už se jedná o silně ponurou, depresivní až psychodelickou ambientní skladbu Law pasující do mé produkce let 1996-1997 nebo o pohodový, místy až tranceový track Dawn, ve kterém se projevuje má obliba práce s plochami a dynamikou aranží.

Hlavními a v prostředí naší techno scény nejhratelnějšími skladbami desky jsou System's Running, dle kterého je celá deska pojmenovaná a Sentinel, skladba mírně pomalejší a přes svoji techno podobu přinášející "techhousový" pocit. Jelikož jsou tyto tracky určeny k mixování, jsou z hlediska vývoje záměrně stavěny předvídatelně. Nepostrádají však aranžérské a hudební nápady a triky, které dle mého názoru odlišují muziku propracovanou a kvalitní od nevyzrálé. Koncepce desky je postavena tak, aby přinesla dostatek rozmanitého materiálu nejen Djům zabývajícím se mixováním tanečních setů v oblasti techna, ale i DJům, kteří rádi experimentují a mají širší stylový záběr.

Významnou devizou desky EXW-01 je její zvuk. Rozhodl jsem se nepodcenit tento, pro českou produkci zásadní problém a jak mastering a lisovací matrice, tak i vlastní výroba celého nákladu byla svěřena londýnskému Curved Pressings, kde se vyrábí vinyly mých nejoblíbenějších labelů a producentů techna.

Vydání pokračování desky System's Running plánuji na jaro 2003. Vedle skladeb stylově ladících s první deskou chystám zařadit také remix svého tracku připravený londýnskými Pounding Grooves, kteří masterovali právě vycházející System's Running. Nebude chybět zvukově rozmanité intro, tvrdší šlapavé techno a ani pohodovější, k techhouse směřující náladovka.

Dave



Recenze: Dave Fish - System's Running

Úvodní skladba celého vinylu System's Running se nese přesně v duchu Daveových tvrdých setů. Hutným a rovným dj-toolem nás provází několik neustále se vyvíjejících zvuků s lehkým, ale chladným funky nádechem. Rytmika se na první poslech zdá být úplně klasická, ale na další poslech se odkrývají možná až příliš zakryté zvukové a technické finesky. Hravé dje jistě potěší pravidelná a předvídatelná struktura vývoje skladby, najdeme i pasáže, které jsou slyšitelně určené pro efektování během setu. Příjemnou vsuvku tvoří zajímavě zdeformovaný vokál "system's running". Skladba svým nekompromisním nádechem zapadne do repertoáru djů, kteří mají rádi Chrise Liebinga či Speedy Jeje a dlouhé hravé mixy.

Druhá spirálka na plastové desce je příjemný psychedelicko industriální ambient. Ocitáme se v obrovské hale, nerozluštitelný cizácký vokál na pozadí doprovázejí dunivé zvuky parní lokomotivy, buchary, houkání, syčení, skřípění, vrzání... Pomocí nenápadných efektů je dosahováno několikerého vrcholu a podkladová plocha s monumentálním nádechem dodává celému souzvuku mírně ponurý nádech.

Třetí skladba Sentinel už zasahuje do měkčích vod, teplejších basových linek a přívětivějších funky zvuků. Hned v prvních chvílích se seznamujeme se zdánlivě nerovnou rytmikou a melodickou basovou linkou. Pomalu nabíhají všechny zvuky včetně hlavního funkového motivu, který se po celou dobu lehce mění. Výrazným prvkem jsou ještě z dálky se ozývající obrovské tympány, které skladbě dodávají nádech tribalu. Jak všechno pomalu začíná, tak i pomalu končí. Sentinel se bude líbit příznivcům Olivera Ho nebo Samuela L Session.

Poslední skladba Dawn je z trochu jiného soudku. Začíná poněkud rozverněji a za mírně distortovaného zvuku se necháváme strhnout do obrovské plochy, která k nám pomalu pluje z pozadí. Citlivě naskládané shaky nás nechávají se rozplývat a lehké dřevěné a cinkavé zvuky nás nakonec uvádějí do příjemné nálady. Vyklidněný nádech všemu dodává bublavý a lehce tranceový basový motiv. Řekl bych, že právě v této skladbě Dave nejvíce využil svých dřívějších zkušeností s hudbou. Dawn zapadne jak do techhousového setu, tak do klidnějšího místa v techno setu.

Exwired.org
 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016