PARTYINFO

 

MUSIC BEATS LOCAL NAZI

Datum konání:
14.09.2002 - sobota
Místo konání:
Praha - Štvanice
DJs:
Music beats live arena: Chumbawamba (UK), DJ Pandit G (UK), DJ Kaya, Švihadlo, DJ Roman, Gulo Čar, DJ Hoffee & DJ Tall, Gang-ala-basta, DJ Mucho & Maradona Jazz, Bengas, DJ Kuba Soulcheck, Satisfied Sexual Desire, Stephunk T live, East Authentic, DJ Jan 2 & Charlie One, Hypnotix
Music beats special bonus: Sangre Dans Theathre, Čačadrom
Hip-hop street stage with MC Jesus: live: Paktofonkia (PL), 12 Dingo (D), Kontrafakt (SK), Jižní pijonýři, Naše věc; DJs: Orion, Wich, Rijechy, Trafic, Cut Dem, Five, Opia, Chocolatic
Red Bull hot zone: break dance, beatbox, hakisak, capoeira, theatre, midnight Mystic SK8 exhibition
C-Lounge: DJs: Schmoov! (UK), Alex Dallas (SUI), James Baseley (UK), Lumiere, Luger; live: Lazy Jimy featuring Jan. P. Muchow & DJ Blue, Maradona Jazz featuring DJ Mucho, Alvik, Mersey (SK)
Cirkus stage: BAW! presents "Big Klaustrofobig", East Authentic meets the Tchendos DJs
Tribo arena (hairstyling, henna, sudo, bodyart): Babe LN feat. MC Adrenalin, Philip TBC, Katcha feat. MC Nu.C and C-Lara, 2K, Pro Sound System DJs
Veranda Bar: Music Beats Graffiti Jam, TWM DJs workshop
Info:
http://www.panackove.cz...
info@musicbeats.cz
Popis:
protirasistický open air music happening
vstup do 15:00 dobrovolný, od 15:00 350 CZK
 
 
Music Beats Local Nazi už zítra Ani záplavy nezastavily festival MBLN na pražské Štvanici Pohled dopředu a zpět
Malý slovník pro každého
Malý slovník pro každého a příklady rasismu v Čechách.
 
Rasismus: Ideologie, která představuje soubor koncepcí vycházejících
ze strachu z cizího /xenofobie/ a tvořících jeho ideologickou nadstavbu. Předpokládá fyzickou a duševní nerovnost lidských plemen a rozhodující vliv rasových odlišností na dějiny a kulturu lidstva. Rasové teorie jsou podloženy představou, že lidstvo je původně rozděleno na nižší a vyšší rasy. Vyšší rasy jsou pak tvůrčí a jsou nositeli civilizace a pokroku, jsou určeny k vládnutí. Nižší rasy jsou charakterizovány neschopností kulturní tvořivosti a je třeba je vést.

Měkký rasismus: Je spíše nevyhraněný a latentní společenský postoj. Neprojevuje se jako promyšlená a veřejně hlásaná ideologie, jejímiž nositeli
by byla jakákoliv organizační seskupení, např. stát, politické či společenské organizace nebo odborné instituce. Tento postoj nejlépe odpovídá současné realitě v České republice. Protože je obvykle v uvedené nevyhraněné a špatně rozeznatelné podobě sdílí široká veřejnost, není vnímán jako nezdravý jev, ale jako celospolečensky sdílená norma.

Tvrdý rasismus: Je agresivní podoba tohoto postoje, jeho projevy již mají podobu veřejně proklamovaných ideologií, např. fašismu, šovinismu, nacionalismu, apartheidu apod. Lže říci, že "měkcí rasisté" často s projevy tohoto druhu rasové zášti hluboce nesouhlasí, ale tvoří těmto ideologiím nezbytnou "mlčící většinu".

Xenofobie: Strach z toho, kdo přichází z ciziny, z cizího prostředí, mimo vlastní sociální útvar. Xenofobie je základem různých nenávistných ideologií, jako je rasismus, šovinismus, nacionalismus, fašismus apod.

Rasová diskriminace: V obecné rovině jde o proces odlišování,vnímání rozdílů a také o výsledky tohoto procesu. Zvláštním případem je sociální diferenciace, v níž jsou popřeny normativní zásady rovnosti a stejného zacházení se všemi členy sociálního útvaru. Jedná se zejména o neoprávněné rozlišování nebo skupin na základě jejich příslušnosti k určité biologické či sociální kategorii a znevýhodňování jedněch oproti druhým.

Rasové násilí: Rozumíme tím násilné chování s rasovým motivem, jehož objektem je neindividualizovaný příslušník rasově odlišné skupiny. V případech rasového násilí je podstatné, že "oběť nemá tvář", útočník napadá odlišnou rasu a konkrétní oběť je kýmkoliv z této skupiny zaměnitelná.

A REALITA?

13.5.1995
Čtyři skinheadi vnikli do domu maďarské romské rodiny Berkiových. Baseballovou pálkou a nalezenou sekyrou začali demolovat nábytek a vnitřní vybavení. Majitel domu,Tibor Berki, se snažil holýma rukama bránit a jeden z útočníků ho opakovaně udeřil pálkou do hlavy. Následkem způsobeného zranění Berki po převozu do nemocnice zemřel na krvácení do mozku.

20.9.1997
Skupina opilých skinheadů ve věku sedmnáct až čtyřiadvacet let z Tachovska a Domažlicka projížděla auty ulicemi a vykřikovala fašistická hesla, přitom stříleli do vzduchu z plynové pistole a prakem. Romka Erika Gáborová se skinů lekla a běžela se schovat do domu. Z úleku dostala epileptický záchvat a protože ji nebyla včas poskytnuta pomoc, za dveřmi domu zemřela.

8.11.1997
Dva skinheadi napadli na diskotéce v Praze dva Súdánce. Křičeli rasistická hesla
a vyhrožovali zabitím. Jeden z napadených se běžel schovat na VŠ koleje, kam ho jeden ze skinů pronásledoval. V areálu kolejí ho dostihl a skin ho dvakrát bodl do břicha. Súdánský student na následky zranění zemřel.

15.2.1998
Tři skinheadi napadli Romku Helenu Biháriovou. Skini ji uráželi a po krátkém pronásledování ji srazili na zem, bili jí a kopali a potom ji srazili do Labe. Tělo Biháriové bylo nalezeno až po dvou dnech pátrání.

17.5.1998
Čtyři skini napadli nejprve slovně a poté i fyzicky tři Romy. Romové se snažili utéct, ale skini dostihli čtyřicetiletého Milana Lacka a napadli ho. Rom zůstal ležet na silnici, kde ho několik minut poté údajně přejelo nákladní auto, jehož řidič ujel.

20.7.2001
Na diskotéce ve Svitavách ubodal skinhead Pechanec místního třicetiletého Roma Absolona. Pechanec byl v době útoku již trestně stíhán pro napadení dvou anarchistů.

Ze zprávy o problematice extremismu na území ČR

"Na rozdíl od minulých let příslušníci hnutí skinheads změnili svou taktiku. Zvýšila se jejich organizovanost, více než v minulosti počali dodržovat hierarchii uvnitř hnutí, snažili se odstranit ze své činnosti nekontrolovatelné potyčky s příslušníky anarchoautonomních hnutí a jiných etnik či cizinci tmavé pleti, které obracely veřejné mínění proti jejich hnutí. Jejich snahou bylo vstoupit do povědomí občanů jako dobře organizovaná skupina mající politické ambice, jejímž krédem je národ, národní hrdost a snížení vlivu zahraničního kapitálu na území České republiky..."
 
Program festivalu DJ Pandit G a skupina Bengas Garanti a organizátoři festivalu Kontakty a adresy Music beats local nazi - Kompletní program

Flyer

 
flyer
 

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016