PARTYINFO

 

SPASTIK PLASTIK

Datum konání:
28.09.2002 - sobota
Místo konání:
Pardubice - L-klub
DJs:
Paul Damage (House of God/UK), Jay Cortez (Dead Code/Maďarsko), Daho & Ginger (NSW, Lunar), Tibor (Final Scratch/U.club/SK), Pietro (Caramel.cz), Santa (Bassline), Vinny
second floor - IM Cyber (Eastbase), Penny, Devy.B, Va.czech, Rozdvojená Osobnost, New Reality (S.M.I.S.L)
Popis:
EAW sound system, laser show, XTC testy, fresh fruits, go-go, videoprojekce
open 19:00, start 20:00, end 07:00
vstup 230/260 CZK
 
 
Interview - Paul Bailey aka Paul Damage Jay Cortez Paul Damage na Spastik Plastik
House of God - Birmingham, UK
Zveřejňuji tuto první část (možná také poslední;) malého povídání o birminghamské techno scéně k příležitosti, která se nám v brzké době naskytne. Do pardubického L-ka zamíří jedna z mnou nejuznávanějších osob světové techno scény vůbec. 28.9.2002 zde vystoupí Paul James Bailey aka Paul Damage, se kterým jsem připravil i interview... (na světlo vyjde co nevidět)...
 
Zveřejňuji tuto první část (možná také poslední;) malého povídání o birminghamské techno scéně k příležitosti, která se nám v brzké době naskytne. Do pardubického L-ka zamíří jedna z mnou nejuznávanějších osob světové techno scény vůbec. 28.9.2002 zde vystoupí Paul James Bailey aka PAUL DAMAGE, se kterým jsem připravil i interview... (na světlo vyjde co nevidět)...



HOUSE OF GOD - BIRMINGHAM, UK

jméno: Birmingham (UK)
nick: Brum
populace: cca 1,1 milionu
specifikace: druhé největší město Anglie
klady: důležité průmyslové středisko, "ten" Mini, Nigel Mansell, větší množství kanálů než mají Benátky
zápory: Druhá světová válka tu zanechala "místo" pro výstavbu "úžásného" Bull Ring Shopping Centra a spleti dálnic známých jako "Spaghetti Junction", místní přízvuk je prý ten nejméně atraktivní v UK

Nehodlám se tu rozepisovat v zeměpisných a hospodářských údajích, ale myslím, že jsou jedním z nejdůležitějších faktorů, které vedli ke vzniku tak specifické techno kultury, jakou bezesporu ta Birminghamská je...

Nehodlám se tu rozepisovat obšírně o producentech a DJs, kteří tomuto místu dělají čest a slávu... i když by to bylo také velmi zábavné... (Surgeon, Regis, Female, Harvey Lane, Paul Damage atd.)

Hodlám se rozepsat, alespoň v rámci možností, o místě, které všechny tyto osobnosti vychovalo, připravilo na drsný svět "tam venku" a ovlivnilo jejich vlastní tvorbu a teď jim umožňuje se "vracet domů"...

Hodlám se rozepsat o projektu, klubu a pojmu (není to zrovna obvyklé téma, já vím, ale přes to všechno, to stojí za to), který se jmenuje HOUSE OF GOD (neboli Dům Páně, Dům Boží a nebo po našem jednoduše Kostel... ale pozor nikoliv ten Teplický :)

 Nicky B & Sir Real HOG byl založen v lednu roku 1993 mimo první mainstreamovou vlnu clubbingu, která zasáhla UK a stal se ihned organizací, která přinášela alternativu. Od té doby působil HOG v britském středozemí jako místo, kde neplatily vlivy jako móda obecně, dresscode a klišé tanečních magazínů, které stále drží vládu nad klubovým děním v UK.

HOG byl vytvořen na základě mnoha vlivů. Za vzor si zakladatelé vzali britské a holandské Hardcore rave komunity a přetvořili si je do svých vlastních kolejí. HOG tak získal svůj vlastní zvuk a image především tím, že využíval místní DJs jako residenty (Surgeon, Paul Damage, Sir Real, DJ X, Meat Beat Manifesto nebo třeba Dust Brothers atd.) Všichni tito DJs a producenti presentují jiné styly. Tím byla umožněna velká pestrost programu a následně otevřena druhá stage, kde se dostávalo především na hip hop, dub a první industriální breakbeaty. U toho zůstal i dnes, kdy je to vlastně stále jediným pravidlem.

 Paul Damage První počiny byli spojené s chodem Birminghamské univerzity, kde již bylo zřejmé, že podle tohoto receptu vzniká něco vzrušujícího a jiného. Návštěvníci byli absolutně jiní než tomu bylo zvykem v ostatních klubech nebo na studentských večírcích, ale i přesto se tato podivná sestava clubberů každou akcí rozrůstala a byla čím dál více spokojená. V polovině roku 1993, když se zavřela univerzita a ke slovu přišly represe vycházející ze Studentské rady, se Noc přenesla do centra města do místa, kterému se říkalo Dance Factory. Byla to vlastně velká místnost, která patřila ke klubu, který patřil k těm největším ve střední Anglii, nikdo ji nechtěl. Promotérům však špinavý betonový prostor s řadou nosníků a podpěr přesně zapadl do vize...

Celý prostor byl využit k tančení. Reputace, kterou již měli (nebyla prý nejhorší), se postarala o to, že se zde začali lidé scházet pravidelně. Parties, které se konaly každých 14 dní v Dance Factory se postaraly o nepřerušenou řadu akcí po dobu 3 let, které dali HOUSE OF GOD "ten" věhlas nejkrutějšího a nejdivočejšího klubu ve Střední Anglii a vůbec po celé zemi.

Klub byl několikrát vyzdvižen tiskem, ale nikdy nezískal tak velké pokrytí jako třeba jiné techno kluby v zemi. Zdálo se, že se HOG navždy dostal napřed v tom, jak se choval ke svým návštěvníkům nebo k hudebním právům a pravidlům. Nestačilo to však k uznání v britských mainstreamových klubových magazínech...

HOG nabízel techno umělce, především britské DJs, mnohem dřív, než-li se k nim dostali jiné kluby. Pravidlo o rezidentech a převaze lokálních DJs na party bylo zárukou neskutečné atmosféry. A právě tito DJs v současnosti vydávají veleúspěšné nahrávky a vystupují po celém světě. HOG tím však neskončil a neustále pokračuje, alespoň jako "znečišťovač" hlukem a zvráceností mysli děcek ze Středozemí...

Pavel 'Pav' Zinga aka DJ Monotype
monotype@reykokeyko.cz

Pozn. autora: něco takového by neuškodilo ani u nás... :)
jináč máte možnost si i něco vyslechnout... protože HOG má i internetové rádio nazvané THE MOUTH OF GOD :)
pro překlad a výklad jsem použil těchto stránek: www.hog.org.uk, www.birminghammusicscene.co.uk a rad samotných ze zakládajících členů pana Damage a pana Sir Reala ;)

Některé events at HOUSE OF GOD převzato z webu HOG
Leden 1993 - Zrození HOG na Birminghamské Universitě.
DJs, kteří vystoupili na několika prvních events & parties ­ Surgeon, Sir Real, ESG (Paul Damage), Scampi, Bigfoot

Červenec 1993 ­ každých 14 dní @ Dance Factory, Digbeth Institute, Birmingham.
DJs jsou nyní ­ Surgeon, Sir Real, Ian Paul (Gecko), ESG, & Herbie.
Prvním hostem je HOT GERM MEAT ­ live v prosinci. Scary Experimental bizness by Tubejerk & John Dalby.
Další informace: ztráta velkého množství peněz = prodělek, skoro zabití návštěvníků s přehnaným stroboskopem a strašné flyery.

Celý rok 1994 ­ Každých 14 dní @ Dance Factory.
ESG je od teď oficiálně pan Damage :), Terry Donovan, Surgeon, Sir Real, Stellar Tortoise (CD DJ), Herbie hraje pravidelně na hlavním sále.
Otevíráme druhý sál, o který se starají Peacekeeper sound system hrající Dub, Hip Hop, & party tunes & obecně odlišné věci od velmi Hard & hectic main room. Od první Noci v roce byl klub plný, hodně strašidelností.
První celonoční vystoupení s Wobble, 1. květen (vyprodáno). Hodně povedeností, jim vévodící bombové rozmetání Kašpara rozčíleným, nově jmenovaným, panem Damage.

Hosté v roce 1994 ­ LEWIS KEOUGH (ORB), PHIDGET ( MEGADOG), BABY FORD, CASPAR POUND, STEVE BICKNELL, EGE BAM YASI, BEN LONG, DAVE CLARKE, DAZ SAUND, TOTAL OUTPUT, MARK BROOM, ICU

1995 ­ Stále @ Dance Factory, Brief excursion upstairs into the Institute. První 2 vystoupení byla v klubu Que.
Rezidenty jsou Surgeon, Sir Real, Paul Damage, Terry Donovan, Herbie. Mnoho dalších účinkovalo příležitostně na hlavní scéně & také Peacekeeper.
Každý den @ Que club v březnu a srpnu, oboje skoro vyprodané w/ BANDULU, TONY DE VIT, DETRIMENTAL, TREVOR ROCKCLIFFE, & PCM jako hosté. Mentalist nights po celý rok, zvláště all-nighters, které obsahovali velikou produkci, stále jsme nebyli ohodnoceni Creamem a jemu podobnými magazíny, bláznivá vystoupení v kůži by art terrorists BLISS BODY.
Velmi zábavný Štědrý den se zpívajícím ďáblem & nebezpečná fire show.
Zcela vyprodán celý Digbeth Institute na NYE (Nový Rok; 2000 návštěvníků), pouze lokální line up, vytyčení cesty vpřed a pokus o učinění toho samého v Que.

Hosté v roce 1995 ­ TREVOR ROCKCLIFFE, BRAINSTORM, TIM TAYLOR, STUART MACMILLAN, CRISTIAN VOGEL, TONY SAPIANO,BANDULU, BLU PETER, JOEY BELTRAM, DAVE TARRIDAE, STEVE GLENCROSS, NEIL LANDSTRUMM, hodně vystoupení umělců z minulého roku.

1996 ­ Vyprodaný event v Que na 3. Narozeniny HOG v Lednu. Digbeth Institute byl v únoru zavřen pro podivnou aféru s licencemi. HOG se musí přesunout do Subway City, kde běží týdně, pak už každých 14 dní akce po zbytek roku.
Rezidenti jsou ti samí jako obvykle, ke konci roku se přidává NICKY B, Peacekeeper vystoupili, takže zadní místnost prošla několika změnami. Ale DJ X, Sherwen, MaDJack, Scampi, Warp stále patří k jádru.
Stěhování do Subway se zdálo být smysluplným, protože se Que nedala využívat k pravidelným menším akcím & doufali jsme, že malá techno scéna bude stále existovat po boku velkých tak, aby neprodělávala. Tak jako tak je Subway využívána pro gay akce a nikdy nebyla prostorem pro heterosexuální raveri (teda, jestli se dá mluvit o Hoggers jako o normálních). Strávili jsme náš čas hledáním specifického prostoru a ztratili to, co jsme měli od r. 95 za jistotu. Každopádně jsem udělali 2 noci v Que tento rok (jedna s ORBITem - William Orbit pozn. aut.) bylo plno, ale z Que se začala stávat pekelná díra, špatná ochranka (byly stále problémy). Tyhle kecy nás na hodně dlouho pořádně nasr....

Hosté v roce 1996 ­ SATIVAE BOYZ, IAN POOLEY, LUKE SLATER, ANDY WEATHERALL, DJ HELL, TOBIAS SCHMIDT, REGIS, WARLOCK, CHARLIE HALL, MIKE PARADINAS, CLAUDE YOUNG, DJ SKULL & atd.

Hosté v roce 1997 - BILLY NASTY, FUMIYA TANAKA, DJ ROLANDO, STEPHEN BROWN, JAMES RUSKIN, DJ SHUFFLEMASTER, ORLANDO VOORN, JAY DENHAM, FEMALE, SPACE DJZ, PETE HARDWAX. Mnoho návratů z předešlých let.

1998 ­ Vrátili jsme se do Dance Factory. 5. narozeniny @ Que v Leden.
Rezidenti ­ jako obvykle, Louis Osbourne & Harvey Lane měli své 1. vystoupení.
Další rok strádání, hudba v HOG se zdá být lepší než kdy jindy, ale přesto jsme s rozpočtem skoro na dně, jinde než obvykle. i.e. jenom 250 lidí přišlo shlédnout DAVEA CLARKE. Que se nevyprodala. Ukončili jsme HOG v říjnu, abychom si vše promysleli. Nakonec přišlo znuděně 800 lidí na poslední akci a nechali nás v údivu, kam se všichni předtím poděli.

Hosté v roce 1998 ­ SUBHEAD, UBERDOG, převážně po celý rok rezidenti.

 Surgeon 1999 / 2000 ­ Udělali jsme hodně akcí v Dodgiest venues, Screamers in W'ton, Satan's Paradise v Moseley, B'ham. 6. narozeniny byly na poslední chvíli zrušeny. Návrat do Subway City v dubnu do 6. narozenin a pak měsíčně all-nighters. Teď máme 3 stage. Zůstáváme do současné doby.
Rezidenty jsou Surgeon, Sir Real, Paul Damage, Herbie, Nicky B, Duncan Disorderly, Terry Donovan, DJ X, Richie Swift, Scampi, Bigfoot, Sherwen, MaDJack, Dicky Dido, & many others. Začínáme Nový rok s nejsladší akcí vůbec SATANS, kterou umíme dobře @ SUBWAY. Máme teď 3 místnosti, takže můžeme nabídnout větší prostor DJům z Brum a dát jim tak vlastní prostor. Konec roku byl poznamenán zákazem vstupu na ostudnou oslavu Nového roku 2000, šli jsme místo toho na punkový koncert. Rok 2000 vyšel pro HOG celkem dobře a naznačil tak, že se můžeš spolehnout na své zbraně a nechat si lízat ho... z parketu, chceš-li.

Hosté v letech 1999 / 2000­ BUCKFUNK 3000, MIKE DRED, DJ SPACID, DJ Q-IC, BEN SIMS, IBRAHIM ALFA, DEETRON, TUBEJERK, MICRONAUTS & obvyklí favorité a oblíbenci HOGu.
Tento seznam byl zkompletován z velmi útržkovitých vzpomínek a nekompletní sbírky. Nejspíše chybí hodně událostí a detailů, a hodně akcí, které jsme pořádali mimo město...

(a tohle překlad nepotřebuje, že...)
But this is the History of the HOUSE OF GOD as a Techno club. There is only one HOUSE OF GOD, and thanks & chocolate love is sent out to every one who has paid to come to Hog, played at Hog (poor sods), and just put up with us being offensive.

Artists that have played at House of God
Dave Clarke, Tobias Schmidt, Dave Tarrida, Christian Vogel, Space DJz, Fumiya Tanaka, Daz Saund, Female, Regis, James Ruskin, Ben Sims, Colin Dale, Trevor Rockcliffe, Steve Glencross, Ege Bam Yasi, Orlando Voorn, Subhead, DJ Shufflemaster, Charlie Hall, Bandulu, Detrimental, DJ Lewis Keogh, P.C.M., Monrella (aka Mickey Harris-Scorn), Tubejerk, Neil Landstrumm, Joey Beltram, Blu Peter, Tony De Vit, Jay Denham, Ibrahim Alfa, Buckfunk 3000 (SI Begg), DJ Rolando (UR), Stephen Brown, Mark Broom, Baby Ford, Tim Taylor, Pete Hardwax, Claude Young, DJ Skull, Tony Sapiano, Mike Paradinas, Bentley Rythmn Ace, Billy Nasty, DJ Hell, DJ Q-IC... and many others...
 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016