PARTYINFO

 

GHETTO-TEK

Datum konání:
02.11.2002 - sobota
Místo konání:
Praha - Azyl
DJs:
Beax (special ghetto-tek set), Tuvok, Boshka (finalista DJ champ 2002), Pintlich
Info:
mellow@techno.cz
Popis:
detroit ghetto-tek a electro breakz - premiérová party
 
 
Ghetto-tek - hudba chudých
V tomto článku bychom vás rádi seznámili s jedním hudebním stylem, který se u nás netěší velké popularitě a neděje se tomu tak ani nikde ve světě. Z tohoto stylu se totiž nikdy nestane mainstreamový hudební proud, rozhodně pro to nejsou předpoklady. V Čechách je situace ještě zapeklitější, protože u nás není ani mnoho lidí, kteří by tento styl prezentovali v mediích a tak ho dostali k lidem. A o jakém stylu tady vlastně mluvíme? Ghetto-tek.
 
Ghetto-tek - hudba chudých. Takto by se dal triviálně popsat styl o kterém bude řeč. Samozřejmě realita je poněkud složitější.

V tomto článku bychom vás rádi seznámili s jedním hudebním stylem, který se u nás netěší velké popularitě a neděje se tomu tak ani nikde ve světě. Z tohoto stylu se totiž nikdy nestane mainstreamový hudební proud, rozhodně pro to nejsou předpoklady. V Čechách je situace ještě zapeklitější, protože u nás není ani mnoho lidí, kteří by tento styl prezentovali v mediích a tak ho dostali k lidem. A o jakém stylu tady vlastně mluvíme? GHETTO TEK.

Tento styl vzniknul v chudinské tovární čtvrti v DETROITU. Jednalo se v podstatě o etnickou čtvrť, o jakési ghetto. Odtud pochází tento název. Tento hudební směr se okolo roku 1995 začal stávat v DETROITU velice populárním. Vzniknul plynulým vývojem ze spojení stylů HIP HOP, BREAKBEAT a nastupujících vlivů ELECTRONICKÝCH možností v hudbě a samozřejmě populární DETROIT TECHNO je tam znát taktéž. Velice blízko k němu má například styl ELECTRO BREAKBEAT alias ELECTRO BOOGIE, který hojně používají tanečníci breakdance při vystoupení robot. Ze stylu RAP a HIP HOP si GHETTO TEK vzal dokola se opakující rytmickou větu a drsné náměty. Z BREAK BEATU převzal rytmiků beatů, avšak o velice rychlejším BPM. Z TECHNA si půjčil ostatní zvuky, převážně detroitskému technu nejbližší zvuky továren, zvuky ulice, strojů atd. Teď to všechno promícháme a vznikne nám GHETTO TEK.

Mezi nejznámější producenty tohoto stylu patří DJ ASSAULT a DJ GODFATHER (www.djgodfather.com). Párty tohoto typu se ve větších prostorech konají pouze v DETROITU a okolí kde je tento styl velice populární. Nicméně patří i nyní mezi undergroundové styly.

Po celém světě se snaží malé skupinky nadšenců pořádat malé klubové akce s tímto stylem a seznamovat lidi s hudbou, kterou nemají šanci nikde jinde slyšet. Mezi takovéto průkopníky považuji i dvojici techno djů SPACE DJz, kteří si ani v jednom ze svých setů neodpustí alespoň jednu skladbu z této škatulky. Mezi proudem jejich našlápnutého techna používají tento styl jako dobré východisko pro odpočinek a přitom neslevit z nastaveného BPM. Dobrým příkladem je například jejich poslední kompilace THE LAST DJ ON EARTH, kde jsou použity 3 skladby od DJe GODFATHERA.

Pro ty z vás, které tento článek zaujal, jsme připravili akci v sobotu 2.11. v klubu PUNTO AZUL. Za symbolické vstupné můžete vidět a poznat, co tento styl obnáší. Na akci zahrají DJ BEAX, který vlastní rozsáhlou sbírku těchto desek u nás a tím pádem si připravil speciální GHETTO TEK styl a dále vystoupí DJs TUVOK, BOSHKA a PINTLICH, kteří se představí ve stylu ELECTRO BREAKBEAT, který skvěle doplňuje styl GHETTO TEK.

Zde si ještě můžete stáhnout ukázku skladby FREAKY BITCHES (MP3) od DJe GODFATHERA.

P.S. Kdyby se našel ještě někdo, kdo vlastní desky tohoto stylu, nechť nás, prosím, kontaktuje na emailu mellow@techno.cz.

Na viděnou v PUNTO AZUL v sobotu 2.11.!
 
Ghetto-tek & electro breakz v Puntu

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016