PARTYINFO

 

JOHN PARISH

Datum konání:
22.11.2002 - pátek
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
John Parish (UK) & his 9piece orchestra (feat. Adrian Utley of Portishead) + special guest: Sue Garner (USA)
Popis:
start 19:30
 
 
John Parish - rozhovor
Rozhovor s Johnem Parishem připravil Myclick.
 
 John Parish Co je pro vás těžší, nebo možná snazší? - Psát hudbu pro film, který nejdříve musíte shlédnout, aby jste se inspiroval..., tvořit hudbu společně s někým dalším (jak to často děláte), nebo hrát živě před obecenstvem, které vás svou atmosférou ovlivňuje?

Každá z těchto poloh znamená výzvu a má své výhody i nevýhody. A také vždy s sebou nese jiné plody a jiný druh uspokojení. Těším se z toho, že jsem schopen pohybovat se z jedné do druhé. Chrání mě to před stereotypem a umožňuje mi to pohybovat se v mnohem širším spektru zkušeností a tím pádem i možností inspirace.

Vaše poslední album se jmenuje mnohoznačně How Animals Move (Jak se zvířata pohybují, popř. stěhují nebo jaké způsobují pohnutí čili jak berou za srdce apod.). A také téměř všechny názvy skladeb na tamto albu jsou předměty k zamyšlení. Kam na ty nápady chodíte?

Kdybych na tuhle otázku znal odpověď, byl mnohem produktivnější než jsem nyní. To nikdy nevíte, kdy nebo kde vás inspirace přepadne. Umění je pak (snad) v tom, že rozpoznáte, že se tak právě stalo. Já sbírám zvuky, nápady, slova, nápady instinktivně a příležitostně si udělám čas a poskládám z nich takovou koláž. Když mě ta koláž pak zaujme, hraju si s ní dál. Některé nápady pak čekají na pásku, v počítači nebo na papíře celé roky, než najdou ten správný domov.

Spolupracoval jste už s pěknou řádkou slavných muzikantů - s P. J. Harvey, s Goldfrapp, s Eels, s The The, s Giant Sand... se spoustou dalších se účastnil projektu Inner Flame... Můžete prozradit, s kým dál máte v plánu spolupracovat?

Až skončí mé evropské turné, poletím na několik týdnů do Los Angeles, kde budu opět točit s Eels. Těsně před turném jsem naopak dokončil produkci na nové desce Tracy Chapman... Jak dodělám nové Eels, chci si vzít volno a strávit nějaký čas v rodinném kruhu... A pak bych možná měl točit desku s jedním sicilským muzikantem Cesare Basilem... Cítím se vždy být velmi poctěn, že mě o spolupráci žádá tolik skvělých umělců.

Když se někdo podívá na vaši diskografii, musí si pomyslet, že snad musíte ve studiu i spát. Stihnete si vůbec někdy odpočinout. Na turné asi ne, že?

Vím, určitě to tak působí. Ale abych řekl pravdu, některé desky jsou natočeny až neuvěřitelně hladce a rychle. Hodně se snažím, abych nebyl odloučen od své rodiny déle než šest měsíců v roce. Ale protože mám dvě malé děti, doma není zrovna to místo, kde bych si odpočinul. Mě to nevadí, naopak ten šrumec doma miluju, ale odpočinu si spíš, když jsem pryč kvůli práci. Na turné se taky najde celkem dost volného času, což je paráda. Můžu si relativně v klidu poslechnout všechny ty kompakty a kazety, které mi lidé posílají, mám čas i na čtení, odpovídám na e-maily atd. Přesto se mi pořád stýská po domově.

V Čechách máme takové rčení - Co Čech, to muzikant. Měl jste někdy možnost seznámit se s naší hudbou?

Tohle bude moje vůbec první návštěva České Republiky a moc se na ni těším. O vaší hudební scéně ale nevím nic. A protože se u vás zdržím jen jeden den, pochybuji, že bych toho hodně viděl. Ale snad se mi aspoň povede si s někým popovídat, či dokonce si něco poslechnout.

Naše stránky se zabývají především taneční hudební scénou. Jak se díváte na boom taneční muziky, ze které klasické živé nástroje téměř vymizely? Máte k ní odpor nebo naopak elektronickou hudbu posloucháte?

K elektronické hudbě odpor nemám, jen jí tolik neposlouchám. Občas ji shledám zajímavou (např. Aphex Twin), ale málokdy ve mně vzbudí nějaké emoce. Vím však velmi dobře, že v tomto žánru pracuje velká spousta lidí, kteří hledí na uměleckou stránku věci, a to je samo o sobě velice cenné, ať už se mi jednotlivé věci líbí nebo ne.
 
John Parish v Akropoli
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016