PARTYINFO

 

SUMO´C

Datum konání:
08.02.2003 - sobota
Místo konání:
Brno - Perpetuum
DJs:
Choci (Choci´s Chewns/UK), Hal9000 (urban development/Brno), CIM (urban development/Brno)
Popis:
vstup 80 CZK
 
 
Acid Old School
Je na čase podívat se na zoubek romantickým představám o britské taneční scéně. Samozřejmě, kluby téměř plnící společenskou objednávku tu mají obrovský význam. Minisry Of Sound - jeden za všechny. I my máme podobná místa, stejně kultovní a stejně komerční. Ale skoro nám chybí druhý konec elektronického spektra - nahlíženo vertikálně - underground.
 
"If Jimi Hendrix was still alive, he'd be making acid techno." - DDR


Je na čase podívat se na zoubek romantickým představám o britské taneční scéně. Samozřejmě, kluby téměř plnící společenskou objednávku tu mají obrovský význam. Minisry Of Sound - jeden za všechny. I my máme podobná místa, stejně kultovní a stejně komerční. Ale skoro nám chybí druhý konec elektronického spektra - nahlíženo vertikálně - underground. Britská elektronika má svoje kořeny - prostor pro experimenty, neustálou změnu a nekonečný vývoj. Až kluby začnou hrát to, co se právě formuje "pod zemí", bude už tady znít trochu jiná muzika. Právě v tomhle prostředí vznikl a dál bobtná kyselý zvuk acid tranceu a acid techna.

Na přelomu osmdesátých a devadesátých let, v době, kdy punk začal parodovat sám sebe, rozpustilo několik hochů z londýnského předměstí svoje kytarové ideály ve tvrdých úderech techna a přesně podle hesla "Do It Yourself" naplnili squaty rytmickým duněním. Sešli se tu dnes už legendární jména: D.A.V.E. THE DRUMMER, ROWLAND THE BASTARD, LAWRIE IMMERSION, GUY 'GEEZER' MCAFFER, D.D.R., GIZELLE, PAUL HARDING, CHOCI & PAOLA, STEVE SMITTEN a JULIAN, AARON a CHRIS LIBERATOŘI. Společného měli hodně: punkovou minulost, okouzlení "třistatrojkovým" zvukem Hardfloor a slabost pro atmosféru a mem freeparties. Stali se jedněmi z těch, pro které acid techno není jen hudba, ale způsob života.

V devadesátém druhém se setkali se Spiral Tribe crew a všechno nabralo nové obrátky. Dral se na povrch progressive house a všichni hledali svůj vlastní způsob. Ačkoliv stále velmi zasaženi tvrdým technem, nemohli se odvrátit od síly 303. Vznikl acid trance prolínavší acid techno. A to byl právě zlom, díky kterému se stali v následujících letech tak úspěšní napříč scénou free parties. Chris Liberator na začátky vzpomíná: "Stejně jako náš acid techno Stay Up Forever, byli tu v začátcích labely Choci Chewns, Routemaster (Lawrie Immersion), Smitten, Organgrinder, Hazchem (DDR), Bionic Orange (Rowland The Bastard), Lawrieho Technoslut a taky náš Cluster." A nezůstalo jen u nich. Přesto, že tahle banda novodobých hippíků staví třistatrojku na piedestal, sami ukazují že dobrý kyselý zvuk jde dělat i bez ní: "Acid techno není jen o vřeštění 303. Když si dneska koupíš acidtechnařskou desku, bude mít 303 track na jedné straně a několik jiných na druhé. Acid neznamená nutně jenom 303." Jednoduše řečeno, hudba které se zasvětili není plochá a bez nápadu, má téma, myšlenku, je barevná a vyvíjí se. Rychle a sdělně unáší tanečníky po undergroundové vlně, aby se mohla další večírek vrhnout jinam a objevit nové možnosti.

Všechny tyhle okolnosti jsou příčinou tajemného pousmání, kterému se neubráníme při pomyšlení na britský underground. Trochu prašná, ale svobodná volba. Žádný kult DJe, ani drahé vstupné, jenom ACID.

A že to není jen idealizovaná představa, se budeme moci přesvědčit. Choci, jeden z průkopníků punkové vlny v taneční hudbě a majitel labelů VCR, VCF, Cannon, Public House a Choci Chewns (tak se jmenuje i jeho "base of underground" vinyl shop hluboko v srdci SOHO), přijede 8. února zahrát do brněnského Perpeta. A protože tu není mnoho DJs, kteří by chápali acid trance podobně, nebylo příliš složité hledat souputníky. Budou jimi Urban Development DJs: Hal 9000 a Cim. A pak, že nevíme, co je ACID! (Nebo to nevíte?)
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016