PARTYINFO

 

STREETLIFE BREAKDANCE SPECIAL

Datum konání:
01.03.2003 - sobota
Místo konání:
Brno - Fléda
DJs:
Cut Dem, Věc
Live:
Zlomenej Waz, Janek
Popis:
bboys battle, illuzionists, exhibice Capoeira, speaker Dup X, videoprojekce, dárek pro prvních sto návštěvníků
vstup 140/190 CZK, open 19:00, start 20:00
 
 
Souboj nejlepších českých a slovenských breakdanceových skupin
Poprvé v Brně proběhne souboj nejlepších českých a slovenských breakdanceových skupin. Aktuální pokračování pravidelné hipohopové noci klubu Fléda Streetlife nebude tentokrát primárně zaměřeno na konfrontaci zahraničních a domácích DJs či živých hudebních projektů, ale právě na taneční složku hiphopové kultury.
 
Poprvé v Brně proběhne souboj nejlepších českých a slovenských breakdanceových skupin. Aktuální pokračování pravidelné hipohopové noci klubu Fléda STREETLIFE nebude tentokrát primárně zaměřeno na konfrontaci zahraničních a domácích DJś či živých hudebních projektů, ale právě na taneční složku hiphopové kultury. Kromě breakdanceu a electric boogie proběhne také exhibice dalšího exotického tance La Capoeira, který je označován za mix bojového umění a moderního tance.

B-boys battle:

NGS (Mělník)
NEXT BREAKERS (Frýdek Místek)
DISKO SATELITE (Plzeň)
ONE LOVE ELEPHANT/UPROCKERS (Plzeň, Trutnov)
SEMTEX SQUAD (Hradec Králové)
02 REDSTARS (Praha)
BEAT UP CLAN (Brno)

X – BOYS (Bratislava – Slovensko)

Ani milovníci kvalitní klubové hiphopové hudby však nebudou na březnovém Streetlifeu zklamáni. Po takřka půl roce koncertování po celé republice tu znovu vystoupí velmi populární brněnská skupina Zlomenej Waz, jejíž MC Tafrob patří (spolu s Apokou z Naší Věci) k nejlepším freestylerům v České republice.

Premiérové živé vystoupení si tu odbude i brněnský objev Janek, který příjemně překvapil trackem. Do dalších dnů, na výběru českých hiphopových projektů LyrikDerby 2. Exhibiční DJské vystoupení si tu odbudou dva členové sdružení Illuzionists, svůj set si zahraje člen dnes již nefungující kultovní slovenské skupiny Trosky DJ Věc a k breakdancovému klání bude hrát ostřílený pražský DJ CUT DEM, který před necelým rokem vydal jako přílohu k hiphopovému časopisu Bbarák breakdanceové CD. V roli moderátora se tentokrát představí leader skupiny Naše Věc.

Live: Zlomenej Waz, Janek
DJs: Cut Dem, Věc
Special: Illuzionists
Exhibice: Capoeira
Speaker: Dup X

Skatevideoprojekce , prvních sto na vstupu dostane dárek, je to jednou za rok.

Breakdance - Historie

Breakdance či jak se častěji v zahraničí říká b-boying vynikl v sedmdesátých letech v USA. Tento termín poprvé použil jamajský DJ Kool Herc, který tak popsal tanečníky, kteří se „lámou“ do hudby. Předchůdcem breakdanceu však byl už v pozdních šedesátých letech tanec Good Foot, nazvaný podle nahrávky Jamese Browna.

Good Foot byl podle některých pramenů vůbec první „freestyleový“ tanec, tedy tanec bez předem daných figur, jehož choreografie v určitém stylu záležela na estetických a fyzických schopností tanečníka. Breakdance se v počátcích rozšiřoval hlavně po Bronxu a Brooklynu a týkal se především městské černošské mládeže. Tato první vlna breakdanceu opadla na konci sedmdesátých let, kdy se zdálo, že šlo jen o módní vlnu.

Druhá vlna breakdanceu v osmdesátých letech souvisela s rozvojem hiphopové hudby, která umožnila vznik dnes již klasického tanečního filmu Wildstyle (1982) a také komerčního snímku Flashdance (1983), který zahájil éru moderních tanečních filmů. Breakdance se šířil především díky tomu, že si ho oblíbili novináři a televizní redaktoři. Čím víc ho ukazovali v médiích, tím větší byl o něj zájem.

V devadesátých letech se breakdanceová scéna stabilizovala na současnou úroveň, kde funguje jako samostatná složka hiphopové kultury.

Také v Brně se breakdanceu daří. Místní taneční škola Beat Up (jejíž členové se podíleli na přípravě Streetlifeu) letos slaví desáté výročí založení a patří k republikové špičce.

www.nasevec.cz
www.beatup.cz
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016