PARTYINFO

 

HYPNOTIX

Datum konání:
22.04.2003 - úterý
Místo konání:
Praha - Roxy
DJs:
Hoffee
Live:
Hypnotix
Popis:
koncert u příležitosti nové desky BA–GUA
start 19:00
 
 
MC Strictly Orange - rozhovor
Hypnotix právě vydali v licenci XRecords album nazvané Bagua. Po odchodu Bouramy Badji spolupracuje kapela už dva roky s bangladéšským zpěvákem a textařem Mohsinem Mortabou, frontmanem se stal před necelým půlrokem MC Strictly Orange (ex Skyline a United Headz). Posledního jmenovaného jsem vyzpovídala...
 
Hypnotix právě vydali v licenci XRecords album nazvané Bagua. Po odchodu Bouramy Badji spolupracuje kapela už dva roky s bangladéšským zpěvákem a textařem Mohsinem Mortabou, frontmanem se stal před necelým půlrokem MC Strictly Orange (ex Skyline a United Headz).

Posledního jmenovaného jsem vyzpovídala, abych zjistila, kdo byl pro jednoho z nejlepších a nejskákavějších českých MCs první zápornou motivací, proč ho nakopává Dalajláma nebo na co myslí při koncertech...



Co právě děláš?

Právě jsem odeslal SMSsku. Včera jsem totiž zjistil, že mám na koncertech čtyři písničky a zbytek bude mít Mohsin. Tak mě napadlo, že nebudu mít mezitím co dělat, takže bychom mohli objednat do šatny playstation. Milada (Ditrichová) mi teď psala, že se o tom bavili s Michalem a říkali, že aby mě na tu dobu nějak zaměstnali, tak si můžu zatím něco připravit na saxofon. :) Tak jsem musel odepsat, že nemůžu najít výukový čip.

Jak dlouho jsi přesně u Hypnotix?

Od podzimu. V listopadu jsme jeli turné "Kumah" tady v Čechách a v prosinci Německo.

Jaký vidíš rozdíl mezi publikem u nás v Čechách a tam? Jsou tady lidi otevřenější?

Myslím si, že se tady hraje rozhodně líp. V Německu je přece jenom mnohem menší procento lidí ochotných se nechat bavit. Vytvářejí si na hned názor místo toho, aby poslouchali hudbu. Těch zkušeností nemám ještě tolik, ale tahle to na mně působilo. Že tady existuje procento, který i když to nezná, nebo to není přesně ta hudba, kterou poslouchá, tak je tomu otevřený.

U nás se prostě lidi nechaj strhnout, když to jede. Myslím, že to dost vyplývá i z rozhovorů se zahraničníma kapelama a DJs, který všichni svorně tvrdí, že se jim tady dobře hraje.

Jak dlouho znáš Hypnotix? Chodil jsi dřív na jejich koncerty?

Jasně. Tak před osmi lety jsem na ně chodil. Měl jsem asi roční období, kdy jsem chodil na reggae – na Švihadlo a na Hypnotix. Pak jsem se začal věnovat zas trošku jiný hudbě. Začal jsem hrát s DJs, takže jsem neměl ani čas chodit na koncerty. Chodil jsem jenom na ty zahraniční, co mě hodně zajímaly.

A nejlepší koncert, co jsi viděl?

Takových bylo víc. Určitě Massive Attack, na kterých jsem byl ve Varech a o rok později ve Sportovce v Praze. Z dřívější doby třeba NOFX v Obecním domě, stará hardcorová parta, to bylo supr. Hrozně mě taky bavili Red Hot Chili Peppers, ten koncert jsem odskákal celej. :)

Řekneš nám něco o svém kolegovi z Bangladéše?

Jmenuje se Mohsin Mortaba, je to zpěvák, žije teď v Brně a zpívá kromě Hypnotixu taky sám s klavírním doprovodem v čajovnách, klasický indický a bangladéšský songy.

Jaký si myslíš, že máš post v Hypnotix?

To je jednoznačně daný od začátku od kapely. Mohsin pracuje s hlasem klidně, vyjadřuje klid a taky klidně působí. Moje úloha je bejt dynamickej frontman. To je přesně ta pozice, která se ode mě očekává, a kterou myslím naplňuju. Jestli se ta otázka měla týkat spíše společenské pozice, tak Hypnotix jsou podle mě dost vyzrálá parta lidí, takže tam se na takovýhle fóry nehraje. Samozřejmě, Michal Ditrich je kapelník, a má rozhodující slovo ve věcech, jako jsou třeba finálový hudební mixy a tak, ale rozhodně to není člověk, kterej by nebyl schopnej si poslechnout názor někoho jinýho a zakomponovat ho do té svojí představy.

Kdo tě baví na naší scéně?

Tak určitě to jsou Radium.nfo, určitě mi nevadí když poslouchám –123 minut, to je supr. Obecně k týhle otázce - přijde mi, že je tady málo prostoru pro živý vystoupení kapel. Všude jsou samý DJs. Já osobně teď nikam moc nechodím, protože mi tohle stačí jednou za čas, už jsem toho trochu přehlcenej.

Koukneme se pár let zpátky. Co tvoje první setkání s muzikou, tvoje inspirace nebo hudební nakopnutí?

Jak jsem se dostal k muzice? Vždycky mě to bavilo poslouchat, ale nikdy jsem netvořil. Chodil jsem jeden čas i hrát na kytaru do Lidový školy umění, ale přestal jsem, protože jsem byl línej cvičit. Poprvé, už si nevzpomenu, kdy to bylo, ale byl jsem docela malej, a viděl jsem v televizi Pepu Melena, tak jsem si řek: "Když může bejt v televizi Pepa Melen, tak já můžu taky". Samozřejmě to bylo ještě dost dlouho předtím, než jsem se tomu začal věnovat.

Takže pan MC Strictly Orange - inspirated by Pepa Melen? :)))

Byl tak nehorázně trapnej, že jsem si řek, že horší bejt určitě nemůžu. :) To byla taková záporná motivace nebo impuls. :)

Co bylo dál?

Pak jsme měli takovou partičku lidí. Všichni hráli v různých kapelách. V tý době jsme se začali hodně věnovat poslouchání hiphopu, hardcoru, ale vlastně i reggae. Měli jsme dost širokej záběr. Z toho vznikla garážová kapela Plus Mínus Brothers, která vlastně nikdy nic neudělala. Po dohodě jsme toho nechali, půlka kapely přešla do vznikajících United Headz a druhá půlka založila několik měsíců potom Coltchu.

S United Headz to bylo docela rychlý. Na první koncert, kde jsme dost improvizovali, protože na přípravu jsme měli asi tři tejdny, přišlo do Roxy asi 500 lidí, takže kdybych neměl černý brejle, tak to tam tehdy nevydržím. Strašně se mi klepaly kolena. :)

Na co myslíš, když seš na pódiu a tak vehementně hopsáš?

Často myslím na to, jestli to je dobrý. Ale to trvá vždycky jenom chvíli, pak mě strhne ten proud, a pak už nemyslím vůbec na nic.

Mícháš a dáváš dohromady muziku k módním přehlídkám. Opravdu tě to tolik baví, nebo to děláš hlavně pro peníze?

Určitě to nedělám jenom kvůli penězům, protože jsem přehlídek v životě už smíchal dost za poměrně mizerných finančních podmínek. Dřív jsem to dělal sám, teď děláme s Rodriguezem. Je to rychlejší, a taky jsme si jistější, když si můžeme navzájem oponovat. Je to práce, která mě hodně baví. Dostaneš od choreografa úkol, víš co máš za hadry, víš o čem to je, a je to na tobě, jakým způsobem to naplnit. Ideální je, když se ti to podaří tak, že lidi řeknou, že to bylo super, ale neřeknou proč.

Jaký hudební styly k přehlídkám převážně vybíráš?

Je to hodně široký, protože záleží na tom, co je to za módní kolekce, kde se to odehrává, a co od toho chceš. Když děláme normální přehlídku, tak si můžeme dovolit víc, ale děláme i soutěže, kde jsou holky, který jsou poprvé na molu. Jsou většinou hodně mladý a potřebujou, aby to pořád šlapalo a nepřišlo nic překvapujícího.

Jak to vypadá s novým klipem Hypnotix?

Jak už je v Čechách poměrně obvyklou záležitostí, tak na klip nebylo moc peněz. My za sebou navíc nemáme žádnou nahrávací společnost, protože tahle deska poprvé v historii Hypnotixu vyšla takovým tím západním způsobem. Natočili jsme ji a prodáváme licence. To znamená, že za náma není žádnej vydavatel, kterej by to platil. Tím pádem je rozpočet poměrně omezenej.

Kdo dává klip dohromady?

Petr Urban, což je televizní designér, známej ze všech televizí, pomáhala nám filmová produkční Olina Trojanová a kameraman Tomáš Choura. Všichni bez nároku na honorář.

Jakej z toho máš pocit?

Natáčeli jsme živý dotáčky a ještě tam bude spousta jiných materiálů, který jsem vůbec neviděl, takže jsem stejně jako všichni v očekávání. Objeví se tam třeba i břišní tanečnice Kačenka a celkově jsou ty záběry hrozně hezký. Dá se z toho určitě udělat super věc. Je taky potřeba se dostat do digitální střižny, na kterou ale bude málo času, nebo určitě míň, než by jsme si všichni přáli.

Uvažuješ o sólový dráze? Jestli ano, tak co pro to děláš?

Co pro to dělám? Uvažuju o tom! :) Neustále. Jinak mám teď docela dost práce s Hypnotix. Nejdřív jsme se museli trochu sehrát, teď jsme natáčeli desku a jeli jsme šňůru, takže teď na tom rozhodně naplno nepracuju, protože není čas. Navíc jsem se taky ještě nerozhodl, jakým způsobem to chci přesně udělat. Nicméně pracuju na tom průběžně v tom smyslu, že připravuju demo, který bych potom rád nabídl nějakým lidem. Až uvidím reakce, budu se rozhodovat, co dál. Myslím, že je to realizovatelný třeba v horizontu dvou měsíců.

Máš představu někoho, s kým bys rád spolupracoval?

Jak jsem řekl, dělám doma písničky, kterým bych chtěl časem dát pravděpodobně i živou podobu, ale s kým, to nevím. Dobrá otázka, kterou zatím nemám zodpovězenou. Přemýšlím nad tím.

Co jsi poslouchal dneska po probuzení?

Dneska ještě nic. Máme teď každej den generálky, takže jedu v Hypnotixu, a ani jsem neměl náladu nic do toho pouštět.

Jak ti je těsně před každým koncertem?

Je to adrenalin, nervozita určitě ne. Je to adrenalin, kterej padá, nebo se mění, řekněme po dvaceti vteřinách nástupu. Takže třeba půl hodiny před koncertem už to docela frčí. :)

Jakej máš vztah k drogám?

Vztah k drogám mám takovej uživatelskej. :)) Podobnej jako k počítačům. :) Vyzkoušel jsem spoustu věcí, ale podařilo se mi zůstat nezávislej. V současný době od toho ustupuju úplně. V posledních třech letech se tomu víceméně nevěnuju vůbec.

Jak to vidíš s muzikou do budoucna? Jak vidíš její vývoj?

Zrovna dneska jsem tak jakoby v očekávání. Myslím si, že by se mělo něco stát. Přijít nová vlna NĚČEHO, protože mi přijde, že teď je to hrozně přehlcený třeba tím vysládlým r'n'b, který mě často i sere. Některý je mi příjemný, ale myslím si, že je toho moc a že to zas až tak zábavný není. Ale co se týče hudby, tak určitě ještě půjde někam dál vývoj zvuku. Už před několika lety jsem přestal rozlišovat kapely podle toho, jakým způsobem vytvářej hudbu, jestli používaj akustický nebo elektronický nástroje, ale zajímá mě spíš, jestli mě baví ten výsledek. Jestli je tam něco, co mě oslovuje, nebo ne. Takže mě stejně tak může pobavit Macy Gray jako třeba nějaká kapela z Mongolska.

Co rád posloucháš?

Všechno. :) Mezi moje oblíbený desky patří všechno, co kdy vyprudil Norman Cook, hodně doma poslouchám třeba Underworld, baví mě různý DJský mixy, třeba Krufty Kuts z Londýna, to je hodně zábavný. Baví mě i garage, 2step... Záleží hodně na tom, kde se právě nacházím. Myslím si, že jsem tomu hodně otevřenej.

A co si pouštíš, když jsi unavenej a potřebuješ nabrat energii?

Když jsem unavenej, tak si většinou pustím Dalajlámu. Ten je na tohle nejlepší. Je to nejlepší zpěvák na světě. Mám doma desku, kde tenhle chlap jede jednu mantru hodinu, a je to teda strašněj nářez. Je to veselej člověk. Jeho hlas je čistá energie... Je to klidný a zároveň strašně silný.

Díky za rozhovor a ať se daří. Těším se 22. 4. na koncert v Roxy. :)


Hypnotix jsou:

MC Strictly Orange – vokál
Mohsin Mortaba – vokál
Michal Ditrich – basa
Milada Ditrichová – perkuse, konga, bonga, tabla...
Petr Pokorný – kytara, programování
Přemysl Urban – klávesy & samply

Aktuální koncerty, diskografie, info o členech, novinky, fotky a další nezbytnosti najdete na oficiálních internetových stránkách www.hypnotix.cz.
 

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016