PARTYINFO

 

SING SING

Datum konání:
12.04.2003 - sobota
Místo konání:
Praha - Radost FX
DJs:
Javas (ArtImpress, Brno) & Iva Bittová on vocals, Koala (ArtImpress, Brno), Manio (E.C.A., Radost FX)
Popis:
house music meets live vocals
 
 
Rozhovor s Javasem
Nedá se říct, kde je lepší publikum, vždy záleží na tom, jak se lidi dokážou bavit a uvolnit, ale spíš se přiznám, že mi občas vadí ta koncertní podoba, když všichni stojí pod podiem a koukají na Ivu jako na rockovém koncertě a zapomínají tancovat i když to sviští jako hrom. Stává se to!
 
Tvé první vystoupení s Ivou Bittovou v klubu Radost FX v roce 1998 zcela zaplnilo celý klub, ačkoliv se uskutečnilo ve čtvrtek. Jak na něj vzpomínáš? Pamatuješ si ještě, jaká tehdy byla v klubu atmosféra? Čemu to přisuzuješ?

Tehdy to bylo myslím vůbec první naše společné vystoupení v Praze, takže přišlo hodně posluchačů v očekávání, co se bude dít a my zase nevěděli, jaká bude reakce publika. Ke spokojenosti všech to nakonec proběhlo velmi dobře, hlavně právě díky lidem, kteří akceptovali celou záležitost velmi rychle a taky určitě minimálně polovina návštěvníků v klubu znala Ivu již s dřívějšího období, což samozřejmě je vždy výhodou, když někdo přijde za svojí oblíbenou osobností. Mám na to příjemné vzpomínky a vybavuje se mi to jako jedno s těch nejlepších vystoupení, co jsme odehráli. Celkem příjemnou záležitostí byl fakt, že kromě klasického publika se přišla podívat i celá řada předních osobností naší taneční scény.

Co bys mohl říct k vlastní tvorbě, kterou Iva produkuje? Jak bys lidem, kteří ji třeba neznají, představil její styl a její osobnost vůbec?

Její záběr různých vlivů je tak veliký, že se až sám divím, jak to všechno může tak dobře zvládat. Nejobsáhlejší forma projevu Ivy Bittové je hlavně v oboru alternativní muziky, která zahrnuje vliv etnické, klasické a troufám si říct i punkové hudby a to vše v absolutně osobitém stylu především díky jejím hereckým zkušenostem. To potom hlavně oceníte při živém koncertu, kdy vnímate celé dění na podiu a zjistíte, že to vlastně není jen hudba, ale i divadelní vystoupení, při němž se i zasmějete.

Co může publikum očekávat během vašeho vystoupení od tebe jako od DJe? Jsou vaše společná vystoupení vždy totální improvizací nebo se předtím aspoň někdy sejdete a poslechnete pár desek?

Většinou se snažím přizpůsobit danému prostředí a podle toho vybírám, co zahraju, jako snad každý DJ, ovšem pokud mám být přesnější, je to spíše něco v takové přemýšlivější formě s hodně energickým beatem a basou. Podklady dopředu nikdy nechystáme, jen si o tom občas promluvíme a necháváme vše na naší vzájemné improvizaci, potom je to alespoň pro nás a posluchače větší dobrodružství.

Tvůj DJ styl bývá označován jako mix funky deep tech-houseu. Co na tenhle styl říká Iva? Jak jej hodnotí? A jaký je její názor na taneční scénu vůbec?

Iva vnímá taneční scénu hodně globálně a nerozlišuje jestli je to funky, house, techno nebo drum'n'bass, hlavně musí cítit ty správné vibrace a náladu, potom je ochotna akceptovat velké množství proudů. Její dvacetiletý syn Matouš je velkým fandou elektronické muziky a často svoji mámu seznamuje se všemi novinkami jak v oblasti techniky, tak ve vývoji nových stylů a navíc Iva sama v minulosti ráda navštívila nějaký taneční podnik jen tak, takže se ráda nechává unášet dunivými vibracemi.

Od začátku vaší spolupráce uběhlo již několik let, během nichž jste objeli velké množství klubů a festivalů. Jaké byly vaše nejlepší zážitky a kde podle vás publikum reagovalo nejlépe?

Nedá se říct, kde je lepší publikum, vždy záleží na tom, jak se lidi dokážou bavit a uvolnit, ale spíš se přiznám, že mi občas vadí ta koncertní podoba, když všichni stojí pod podiem a koukají na Ivu jako na rockovém koncertě a zapomínají tancovat i když to sviští jako hrom. Stává se to!

Plánujete do budoucna nějakou společnou nahrávku?

Už jsme plánovali dávno, bohužel se to zastavilo na mé vlastní neschopnosti se s tím vypořádat!!! A na vině je tak trochu i Iva, která je pořád v pohybu a pracovním nasazení a nestíhá už nic jiného... uvidíme!

Tvoje aktuální Top 5 hitparádička?

Greg Long "Skindiving" Imperial Dub
Shawn Ward "Mood switch" DIY
Sebastian Barquet "Whip it" Tropism
Benjamin Wild "Afuro" Forcetracks
JT Donaldson "Room with a view" Lowdown


Více informací: www.bittova.cz
 
DJ Javas s Ivou Bittovou
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016