PARTYINFO

 

OBSERVER

Datum konání:
26.04.2003 - sobota
Místo konání:
Ostrava - Fabric
DJs:
techno stage: Preach, Ogi, Kaisersoze, Daho, Alleki, Hooby, BB Mike
chillout: Aleph, Subsist, Daho
 
 
Interview - DJ Preach
Tak konečně přichází chvíle po které jsi tolik toužil, jedeš hrát poprvé do Česka a ještě k tomu na osm akcí a na jednu na Slovensko...
 
Tak konečně přichází chvíle po které jsi tolik toužil, jedeš hrát poprvé do Česka a ještě k tomu na osm akcí a na jednu na Slovensko. Jak to vnímáš, tenhle průlom v kariéře?

Myslím, že po tolika letech tvrdé práce jež sem věnoval své kariéře a zemi jsem skutečně připraven zahrát v Česku a podělit se o svou vášeň s každým kdo má rád techno. Hrát u vás je ten nejlepší způsob jak mohu představit moji muziku v další zemi a také nejlepší cesta jak získat nové přátele a kontakty. Odjakživa sem obdivoval "světoběžníky", kteří každý víkend hrají v různých zemích po celém světě. Je to šílený způsob života a já chci přesně takový život. Mám tolik desek, které bych si přál sebou vzít přes oceán a bude velmi těžké vybrat ty co se mnou budou cestovat v kufříku. Moc se těším.

Patříš do quebecké technoscény, která již několik let zažívá čím dál intenzivnější boom. Můžeš nám trošku přiblížit její vývoj?

Když sem v roce 97 poprvé hrál na ravu v Quebec City to bylo velmi odlišné. Undergroundová scéna roste každým rokem a mnoho nových lidí objevuje elektronickou hudbu také prostřednictvím internetu a rádia. Poslední 3 roky byly pro quebeckou scénu velmi významné, poněvadž všechny hlavní promotérské organizace jako Oldschool, Apocalyptics, Kidz, Consortium spojily síly a dělají to nejlepší co dovedou, aby návštěvníkům nabídly špičkové akcičky. Na každém ravu hrají mezinárodní djs a to je velmi dobré pro zdejší scénu, protože publikum je zde skutečně vášnivé a to se potom prostřednictvím zahraničních umělců roznáší do jejich zemí. A to nám utváří ve světě skvělou pověst!! Ještě jedna věc, která dělá momentálně scénu opravdu skvělou. Djs a promotéři v Quebecu drří spolu, a celá sestava je jako velká rodina, je to tu opravdu super. Nikdy jsem to nikde nezažil.

Společně s Mistress Barbarou a Matheem Murphym jsi se stal nejznámějším montrealským producentem. Které jsou Tvé nyní vycházející desky a co chystáš?

Vydané desky:

Preach - Ascend Recordings - Llexus EP
DJ Preach - Default Recordings - Performance Means Faster EP
Preach - Edit Recordings - Phonec EP
DJ Preach - Session Recordings - Montreal Metro EP
Stategy - Traction Recordings - Aria ep

Chystané desky:

DJ Preach - Symbolism Recordings - Andees EP (upcoming release)
Preach - Edit Recordings - It's a Crime EP (upcoming release)
Preach - Iturnem Recordings (misstress barbara) (upcoming release)
DJ Preach - MbElektronics (marco bailey) (upcoming release)
Preach - Ascend Recordings (upcoming release)

Je možné, že inspirován naší krásnou zemí a Slovenskem vytvoříš další skladby?

Věřím, že vše co projde mou myslí během pobytu v Česku a Slovesku mě bude velmi inspirovat a motivovat. U nás byla opravdu tvrdá zima, celých 5 měsíců a skutečně potřebuji vidět, zažít nové věci, abych měl nové myšlenky, nápady při skládáni dalších tracků. Věřím, že návštěva u vás změní můj uhel pohledu na spoustu věcí v mém životě a chci se od lidí u vás hodně naučit. Způsob jakým je u vás vnímana elektronická hudba je jistě jiný než u nás a získání nových zkušeností a také názorů na mou práci určitě něco změní a pomůže mi do budoucna!!!

Montreal je také nazývám městem gayů a lesbiček. Po San Franciscu druhé nejvyhledávanější místo jinak orientovaných občanů v sev. Americe. Jak je scéna ovlivněna tímhle aspektem, chodí tito lidé na akce?

Montreal není městem gayů. Samozřejmě stejně jako v mnoha jiných městech je jich tu spousta a patří nemalou mírou k návštěvníkům akcí. Mají zde také své kluby, které navštěvují a organizují velké ravy pro hrdost na svou orientaci. Pořádají festival Black and Blue, je to událost na níž se sjíždějí tisíce a tisíce lidí z celého kontinentu a i mnoha evropských zemí, aby dováděli celý týden. Tak dlouho tahle akce trvá, týden!!! Možná to ovlivňuje scénu v tom, že se přesouvá více do klubů.

Na velkém undergroundové producentské scéně se trh stále více zaplňuje nekvalitním technem. Je vůbec ještě možné se v tom všem zorientovat?

Špatnou muziku najdeš v každém odvětví. Nemůžeš ale producenty zastavit, aby tvořili co cítí, čím se chtějí vyjádřit. Ať je to dobré nebo špatné!! Je možnost koupit si desku nebo ne v daném některém vynilshopu. Takže každopádně nekvalitní techno stejně dlouho nepřežije, pokud si jej nikdo nekoupí!

Jak velká šanci má začínající producent, aby začal hrávat před publikem?

Tohle je opravdu dřina, je potřeba investovat všechen svůj čas a peníze do kariéry ať si kdekoli na světě, protože trh s dj´s a producenty začíná být opravdu přeplněn…
V Montrealu je scéna hodně uzavřená, protože všechny velké kluby jako Aria a Sona mají své rezidenty… a Ti jsou většinou producenti. Na druhou stranu, pokud dj opravdu miluje hudbu a je odhodlán tomu vše obětovat a tvrdě makat na tom, aby si udělal známosti, určitě bude mít šanci dokázat co umí. Někdy je potřeba být i agresivní..

Pravděpodobně momentálně nejčastěji kladená otázka djům týkající se softwaru. Jaký vliv dle Tvého názoru bude mít Final Scratch na trh s vynily a na scénu?

Abych byl upřímný, nikdy jsem Final Scratch sám nezkoušel použíi. Určitě je to vymakaná věcička a může být opravdu moc užitečná pro dje, kteří lítají z jednoho konce světa na druhý. Ti totiž potřebují určitě víc jak 80 desek ve svém kufříku když vyrážejí na cesty. Myslím si ale také, že Laptopy nejsou dostatečně dobře konstruované na to, aby byly plně provozuschopné ve špatných podmínkách na ravech, ať už kvůli vlhkosti, chvění, atd..
Viděl jsem u nás v Arii mnoho umělců hrát s Final Scratchem a jejich počítač se zhroutil minimálně jednou v každém setu. To je potom velká ostuda, když je v klubu narváno pár tisíc lidí a počítač se změní na krabičku nesmyslných zvuků s modrým displayem…sám bych tuto technologii nikdy nepoužil, mám příliš rád své desky. Nechce se mi věřit, že djové nechají své desky hrát z počítače…není v tomhle mixování nic lidského. Rád se desky dotknu rukou, sleduji jak se točí a vyvíjí a cítím rukama vibrace hudby. Určitě má F.S. něco do sebe, ale hudba je z počítače, ne vyrytá na vynilu…je to supr technologie, ale určitě to ovlivní prodej desek…už tak si odvětví elektrnické hudby nevede na trhu příliš dobře a tak možná formát MP3 a chystaný MPEG zničí trh..

Zahraješ publiku u nás i nějakou svou dosud nevidanou produkci?

Přivezu všechnu svou nejnovější produkci, kterou ještě nikdo neslyšel!!!


List akcí na kterých se představí DJ Preach v rámci svého česko-slovenského turné:

19.4. Benešov - after party po Citadele Xanadu
20.4. Břeclav (club Laguna) - Amnesia III. Tikal
24.4. Praha (club Naif) - Naive
25.4. Břeclav (Laguna) - Double Energy
26.4. Ostrava (Fabric) - Observer
30.4. Senica
2.5. Praha (Abaton) - Ibiza
3.5. Most (N-joy club) - Ibiza Night
 
DJ Ogi - Rijeka, Chorvatsko Observer ve Fabricu

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016