PARTYINFO

 

FOUNDATION

Datum konání:
31.01.2004 - sobota
Místo konání:
Brno - Fléda
DJs:
Max Duley (Arcart, UK), Ryan Blackman (Flux, UK), Rebel Intelligence DJs (RI, UK), Jamie Thomson (Basic Level, Nurture, UK), Hazell (Outlet Collective, UK), Stewart Lowman (Outlet Collective, UK), JunkMale (Open Mind Records, UK), Nika77 (Techno.cz), Monotype (Techno.cz), Pietro live, Kaiser Soze, Nailer
Live:
65d Mavericks (Surface Records, Blueprint, UK), Elektrabel (CZ)
Popis:
return to the underground
start 20:00, end 08:00, vstup 240 CZK (pouze v předprodeji)
 
 
Foundation - poslední info Foundation Info Změna v line-upu Důležité informace
Čtenářská recenze: set od Rebel Intelligence DJs
Náš dlouholetý čtenář Abu bude mít 31. ledna svátek. Ne, nemusíte koukat do kalendáře, ono půjde totiž o svátek hudební a slavit se bude ve Flédě na akci Foundation, kterou tam pořádá agentura AON Promotions. Abu je co se týče hudebního vkusu poměrně náročný a hned tak něco mu nesedne - set od seskupení Rebel Intelligence však vychválil přímo do nebes! Počtěte si, třeba nakonec do Brna pojedete také. :)
 

Rebel Intelligence DJs (RI, UK) - Agent 2

Od známého jsem se dozvěděl, že chystá klubovku v rytmu techna a hlavně electra a to navíc v jejich poněkud undergroundovějších polohách. Do té doby jsme se sice znali pouze přes email a z diskusních fór, ale ohledně muziky jsme si parádně hráli do noty, takže jsem byl moc zvědavý, o co jde. Slovo dalo slovo a tak jsme si tentokrát naživo pokecali o hudbě, o lidech kolem, o našich oblíbencích, představách či o stavu u nás.

Dostaly se mi tak do rukou i slíbené CD s ukázkami účinkujících. Prvním je demosetík DJe Jamie Thomson (Basic Level, Nurture, UK), který se u nás už představil (konkrétně v pražském klubu Duplex na tuším Next Planet), laděný do stylu, jenž on sám nazývá funky electro. O druhý mix (a pro mě zajímavější) se postarala u nás zatím neznámá formace Rebel Intelligence DJs (RI, UK), takže jsem si usmyslel, že se o své pocity s fanoušky této "mňamkózní" muzičky podělím a tak vám alespoň touto recenzí představím i je.

Mix je rozdělen na dvě části.Ta první by se dala označit jako poslechová. Vybrané kousky báječně zapadají nejen do sebe, ale hlavně za sebe, což je podpořeno i citlivými mixy. Žádné náhlé zvraty a agresivní nájezdy, ale naopak postupné prolínání jednotlivých převážně melodických tracků. Díky tomuto promyšlenému skládání pomyslné zvukové mozaiky se Rebelům daří vytvářet jistou atmosféru. Ta se i během pouhých čtyřiadvaceti minut postupně vyvíjí. Z rozpačité a roztěkané nálady se probublá k vcelku pochmurné, která je zdůrazněna zajímavými elektroidními zvuky a ruchy. Těch postupně ubývá, zato krystalizují ty nejintensivnější a zvuk pomalu nabírá hloubku. Chvílemi si připadám jak v nějaké opuštěné genetické laboratoři. Z těchto temných pocitů mě vyvádí až gradující plocha, do které se postupně zakousne příjemně uvolňující track. Svými probleskujícími tóny nachází východisko z doposud mizerné nálady a jakoby smířlivě uzavírá první část.

Druhá část se nese ve znamení mnohem svižnějších a tanci příznivějších kousků ve stylu blízkém The Advent (ale jen electro tvorba), Anthony Rotherovi, Optic Nerve, atd… Trvá přibližně šestatřicet minut, je zvukově velice plná ve všech frekvencích a po celou dobu jde o pěkně rozjetý electro. Na rozdíl od minimalističtějších a procítěnějších poloh v první části je zde vsazeno na rychlejší střídání desek a tím i nálad, breakový rytmus je nabořován ještě polámanějšími beaty a vocoder MCs jakoby soupeří o vaši přízeň. Vyšší je i zvuková bohatost - jedná se hlavně o všudypřítomné samply, kterým se občas podaří v člověku evokovat vcelku zajímavé představy. A nejen samply - některé občas zdánlivě neuvěřitelné zvuky po poctivém namáhání lidské fantazie začnou připomínat ruchy, se kterými se můžeme během života setkat. Z tohoto hlediska je toto demo hlavně výběrem tracků vážně zdařilé.

Závěrem: Celé demo je postaveno na obzvláště nerovné rytmice, typické pro ELECTRO, které je jako hudba v poslední době občas zaměňováno za hudební, modní a image vlnu souhrnně označovanou jako elektroclash. Hudba bohatá na křišťálově čisté zvuky i zastřené efektové úlety, na plné basové linky i trylkující tóny klaviatury syntezátorů, na táhlé plochy i úchylný androidní vocoder, na melodie, které Vás dostanou do tranzu i ostré agresivní zvuky, které přitáhnou vaši pozornost zpět a to vše postaveno na základech, tvořených pestrými variacemi nepravidelného rytmu. Mixing je čistý a povedený a to nejen technicky - zdařilá je i zvuková a náladová návaznost "spojovaných" tracků. Přestože je druhá část více našláplá a taneční, zaujala mě víc ta první. Její příběh se totiž nese celým průběhem a určitě by bylo zajímavé, jak by se v něm těmto DJs dařilo pokračovat dalších ještě třeba třicet minut. A to je asi hlavním důvodem této recenze - je psána pro všechny ty fanoušky elektronické hudby, co si stěžují, že jsou znuděni neustálou recyklací stejných a zaběhlých jmen na akcích a chtěli by si bez předsudků poslechnout něco jiného v komorní klubové atmosféře. A že se v Čechách pure electro plesure zas až tak často neslyší... :)

 
Novinky o Foundation Vánoční soutěž Finalisté DJ soutěže Vstupenky na Eternity Bio - JunkMale Bio - Hazell Změny v line-upu a časovém rozvrhu Foundation The 65d Mavericks Max Duley - bio Foundation line-up a info Chcete si zahrat na Foundation? AON připravuje svou první českou party

Flyer

 
flyer
 

Reporty

 
Foundation
 

Fotoreporty

 
Dan
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016