PARTYINFO

 

SVOJŠICE 2004

Datum konání:
10.07.2004 - sobota
Místo konání:
Svojšice - přírodní areál
DJs:
Techno.cz stage - Nika77 (techno.cz), Hyde, Džejár, Lordspace, Tom
house stage - Colin Dale (Abstraktdance, Groove Tech, UK), Dan Cooley, Mr. Pupitz, Marek Řeřicha, Josef Sedloň, Aiffel, Hech, Marian.N, B.One.K
jungle stage - Koogi, Touchwood, Philip TBC, Vaant, Va.czech
Live:
Mark Broom aka Rue East, Fanon Flowers, Echoplex, Boss, Agent, Fishguard, Hu, Elektrabel
Info:
http://www.svojsice.cz...
Popis:
open air summer festival
open 17:00, start 19:00, end 09:00, předprodej 350 CZK, vstup na místě 450 CZK (po 22:00 500 CZK)
on-line předprodej: shop.techno.cz
Náš komentář: Zvláštností letošních Svojšic je fakt, že většina učinkujících na hlavním podiu vystoupí v live setech, což vnímáme jako sympatický experiment. Akce je tradičně hlavně o technu, ale nebude chybět ani housový stan se zahraniční hvězdou a oproti minulým ročníkům se v areálu poprvé objeví i drum'n'bassový stage. Sympatické je, že ve Svojšicích dostali šanci i ti, kteří se na festivalových lineupech často neobjevují...
 
 
Svojšice 2004: Vyjádření pořadatelů Steve Stoll nepřijede
Recenze: Svojšice 2004 – Waiting for the Rain
Legendary summer festival Svojšice je tady. Tentokráte je line-up hlavní Techno.cz stage hozen z drtivé většiny do velmi atraktivních live vystoupení. Všichni live aktéři se představují se svou aktuální tvorbou na kompilačním CD Waiting for the rain. Já doufám, že pršet nebude... :)
 

cdsvojskyKdo že jsou protagonisté této kompilace? Duše tohoto festivalu Agent a Džejár zvolily tato jména: Steve Stoll, Fanon Flowers, Echoplex, Colin Dale, DJ Boss, Hu, Elektrabel, Nika77, Biot (Agentovo alter ego), Fishguard (aka Matrix) a rozlámaný Stonedhigh. CD se tedy může pyšnit velmi aktuálním a rozhodně velmi zajímavým zvukem, ale přejděme k detailnímu popisu…

Po vložení CD do mechaniky se na vás pomalu začnou vynořovat temné zvuky a jemné náznaky rytmiky. Elektrabelova  'průměr32' je svým pozvolným nástupem na tento post přímo ideální. Lehce nalomená rytmika s neustálým drážděním těch nejjemnějších senzorů sluchu.

Steve Stoll vás po Elektrabelovi trochu uklidní v lehce elektrizující rytmice s příjemnou moogovitou melodií a basovou linkou. Pro mě docela jistě překvapení. Nesleduji Stollovu aktuální tvorbu až tak pozorně, ale po této skladbě rozhodně začnu. 'All or nothing' patří k vrcholům tohoto CD.

Echoplexe není potřeba ani představovat. Jeho live acty patří mezi ty nejlepší vůbec. Jeho tvorba postavená na hutných a čitelných beatech je zaměřena především na náš intelekt. Nepřeberné množství ploch a hi-hatů. Echoplex přispěl s tak aktuální skladbou, že nemá ani název. Pojmenování je tedy pouze na každém z nás.

Opět tu máme Elektrabela, který se v současnosti těší zasloužené pozornosti. 'Heli 29' je toho opět důkazem. Svým zvukem patří do období vzniku veleúspěšného releasu na sub labelu 6277 Mission One legendy elektronické nejen taneční hudby Jeffa Millse.

Fanon Flowers tak trochu nepotvrzuje svérázný zvuk vycházející z hlavního města motorů Detroitu. V jeho produkci je znatelný velký vliv funky, který mistrně staví na, kladně myšleno, drásajících basech. Fanon poskytl pro tuto kompilaci jako jediní s Colinem Dalem již vydané tracky. Oba Fanonovy kousky ('part 1' a 'part 3'), které po sobě následují pocházejí z jeho aktuální placky Slovakian nights (Mechanism Indrustries 1986), která si velmi rychle našla své pevné místo ve velkém počtu record bagů. Pro některé z nás to tedy bude překvapením, že právě tohle 'dělo' je Fanona Flowerse.

V současné době extrémně vytížená Nika77 přispěla hned dvěma skladbami. První na řadu přišel techno track 'Indu', jehož zveřejnění na Veroničiných stránkách vyvolalo ohromnou vlnu kladných a nadšených ohlasů. 'Indu' z celého CD vyčnívá. Především svou originální stavbou. Na mě osobně tato skladba působí doslova uhrančivě. Pravidelné přidávání stop, ploch a rytmik a pak zase stopky s plochami tvoří příběh. Niko! Já to chci na vinylu! :o)

Fishguard je producentské alter ego dalšího člena Techno.cz bookingu Matrixe a ačkoli se to možná nezdá, má za sebou již pěknou řádku releasů na prestižních labelech Sheer a Sheep. Domovem je mu pak label Sitcom. 'Bukoň' si vás od samého začátku umotá do hutné a čitelné loopiny. Já tedy nevím kdo nebo co to je Bukoň, ale jestli vypadá takhle… je to zábavný chlapík či zábavná věc. Není to hračka?

Slovenský producent a DJ Hu se velmi rychle prosadil v UK, kde mu vyšla na labelu Inceptive pánů Duntona a Polsona (The 65D Maverics) nedávno zajímavá deska. 'Docela m*dy' je přesným pojmenováním zlehka poskakující a přesto diktující rytmiky. Hu se představil s propracovanou dynamikou, která je 100% určena k tanci. Trochu mi schází nějaká drobná a jemná plocha, která by 'Docela m*dy' víc polidštila.

DJ Boss na 'Waiting for the rain' představuje s novým labelem 'Dole Gaté, na kterém již začal zúročovat aktivní producentskou činnost. Boss v nepojmenovaném tracku tvrdě a důrazně připomíná, že je pořádný zabiják. Stejně tak jako jeho Djing je i v tého skladbě velmi mnoho rychlých změn. No remorse, I wanna die! :)

Přiznám se bez mučení, že o české drum & bass scéně příliš nevím. Stonedhigh je one man projekt Dje Touchwooda, který má za sebou již několik úspěšných desek a remixů. Snad se za to na mě nebude Touchwood zlobit, ale není v mých silách se jeho líbivému tracku 'Going Blank Again' plně věnovat. :o)

Colin Dale patří dnes již mezi kultovní house/tech-house DJs a producenty. Oslovil mě svým precizním a emotivním setem na loňském Mácháči. 'You Know How', které vyšlo pod křídly 'Sensei records'. Colin Dale nepotřebuje žádné komentáře. Světová kvalita každým coulem. Při 'You Know How' stačí jen zavřít oči. Pomalu a jistě se blížíme do finále.

Biotův 'Plonk' mě ze začátku trochu zmrazil. Oproti ostatním trackům zněl tak nějak jednoduše. Jenže zdání klame a Agentův Biot to ví. V jednoduchosti je krása. 'Plonk' se pohybuje na rozhraní minimal techna, deep techna a deep house. Ani nevím kam s ním. První 4:20 utečou jako voda a pak se náhle prodere čistá a jemná plocha. Biote promiň, já ti křivdil. :o)

Finále je tu! 14. skladbou je tajemná a miniaturní 'Tinospora'. Po našich dlouhých 'inženýrských' :o) rozhovorech jsem si nyní potvrdil, co měla Nika celou dobu na mysli, když mluvila o kreativitě. Ambient umožňuje Nice77 uplatnit více ze sebe sama. V 'Tinospoře' máme pocit, jako by nám vznikal život skoro pod rukama. Stačí se jen podívat do mikroskopu. Uvidíme zcela nový, barevný svět.

'Waiting for the rain' je nejen dokonalou pozvánkou na 'taneční zábavu', ale i představením osobností lidí, kteří se nechali dobrovolně pohltit elektronikou a vnímáním okolního světa kolem ní. Rád bych, kdyby se tahle první vlaštovka dobře uhnízdila a vyvedla příští rok první mláďata.

Autorem barvami uklidňujícího coveru je zkušený grafik Jirka Spurný (www.spurny.com). Vše je napsáno velmi přehledně. Mému šťouravému zraku však nemohla uniknout snad drobnost v podobě nečitelnosti všech informací spojených se skladbami detroitského Fanona Flowerse.

Trocha faktů na závěr nikdy neuškodí, že?

Tracklist:

01. Elektrabel - p32 *
02. Steve Stoll – All or Nothing *
03. Echoplex – Untitled *
04. Elektrabel – Heli 29 *
05. Fanon Flowers – Slovakian Nights part 1
06. Fanon Flowers – Slovakian Nights part 3
07. Nika77 – Indu *
08. Fishguard – Bukoň *
09. Hu – Docela Mrdy *
10. DJ Boss – Untitled *
11. Stonedhigh – Going Blank Again *
12. Colin Dale
13. Biot – Plonk *
14. Nika77 – Tinospora *

* doposud nevydáno
CD mastering by Borg 7

 
Fotoreporty z uplynulých ročníků Line-up Svojšice 2004 Colin Dale - rozhovor Svojšice hlásí update webu a spouští soutěž Rozhovor s DJem Bossem Svojšice 2004 vs. Echoplex Svojšice 2004 - exkluzivní CD zdarma Svojšice 2004 Svojšice 2004 - hlasujte o osudu třetí scény

Flyer

 
flyer
 

Reporty

 
Technický report ze Svojšic Anketa: Co říkáte na Svojšice? Svojšice očima Eeteeho a ušima Pava Svojšice očima Eeteeho a ušima Pava Report ze Svojšic od Sannyho
 

Fotoreporty

 
Dan
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016