PARTYINFO

 

APOKALYPSA - DO YOU LIKE BASS?

Datum konání:
25.06.2004 - pátek
Místo konání:
Brno - Boby Centrum
DJs:
Rave.cz stage: Rush (Knedeep, USA), Jerry (Be),
Orbith (Jpa), Boss (Knee Deep Rec., SK),
Elektrabel (Live, Be), Roman Hyde (Fabric), Miss Renny (Fabric), Hu (Backstage)
Retro-House stage: Face (Techno.Cz), Dan Cooley (Clubber-Sound), Madman (Duplex), Prochy (Trendmusic), Michaela Salačová (Depo9), Texx (XMAG)
 
 
Poslední info Rozhovor s Miss Renny Rozhovor s DJem Prochym
Elektrabel - mentální zážitek navozený elektronickou hudbou
Spoustu údivu vzbudil tento chlapík, když se najednou objevila zpráva, že Tomáš Hartl alias Elektrabel vydává díky Jeffu Millsovi, který ho také označil jako objev po deseti letech skvělé hudby, svoji debutovou desku Mission 001 na jednom z Millsových labelů přidružených přímo k legendárnímu Axis records.
 

ElektrabelSpoustu údivu vzbudil tento chlapík, když se najednou objevila zpráva, že Tomáš Hartl alias Elektrabel vydává díky Jeffu Millsovi, který ho také označil jako objev po deseti letech skvělé hudby, svoji debutovou desku Mission 001 na jednom z Millsových labelů přidružených přímo k legendárnímu Axis records. Obsazení Elektrabela na hlavní pódium Apokalypsy udělalo také své a lidé se pozastavují nad jeho zařazazením na komerční akci, kde jsou vetšinou marketingově využitelnější DJ jména.
 
Elektrabel je projekt, který určitě stojí za to si poslechnout a kouknout, jak tento chlápek se svými skladbami pracuje live. Elektrabel sám dodává, že jeho vystoupeni je mentální zážitek navozený elektronickou hudbou. Nečekejte zvednuté ruce a různe jiné djské kreace, to spíše bude stále skloněn ke svým nástrojům, o to ale více komunikuje prostřednictvím hudby s vámi, s publikem .

Jak by projekt Elektrabel popsal svoje začátky s hudbou, jaké máš hudební kořeny a co tě přimělo dělat právě takovou hudbu jakou děláš?

Tak to bylo v mateřské školce, kde jsem zpíval a tancoval v souboru Transporťáček. Což není junior od transportéru. Školka patřila podniku Transporta (dnes OTIS). Pak samozřejmě diskotéky a tomu podobné akce v různých sokolovnách. Zlom přišel v roce 1991, kdy jsem se seznámil s DJ Radkem, který byl jedním z prvních členů DMC v ČR. Ten mi taky ukázal nový směr - house a mixování z gramofonů. Někdy v roce 1992 se rozběhla série technoparties v bratislavské diskotéce Boccaccio, kterou organizoval DJ Toky. A protože jsme na Moravě nechtěli být pozadu, tak s Radkem a ještě několika kamarády, jsme začali organizovat party v Břeclavi a okolí.

Tak tohle jsou moje hudební kořeny. A pak, kolem roku 1996, mě začala fascinovat produkce Jeffa Millse, Holy Ghost a uskupení Headquarters (minimal vydávající producenti a DJs pod hlavičkou berlínského Tresoru). Imponovalo mi jak pracují se zvukem a rytmem a jak geniálně jednoduše navozují podmanivou atmosféru.

ElektrabelJak se talent z malého městečka na Moravě dostane do kontaktu sJeffem Millsem a jeho labelem?Jaké plány s tebou mají?

V době Internetu už nezáleží na tom, z jaké části zeměkoule člověk je. O dalších plánech zatím nic nevím.

Před nedávnem jsi absolvoval Elektrabel Tour, jedna zastávka byla v legendárním klubu Tresor. Jaké máš pocity z této tour a jak se ti vystupovalo v Tresoru?

Díky této tour jsem měl možnost porovnat akce v ČR, Berlíně a Budapešti. Do klubů a na party jsem téměř přestal chodit kolem roku 1999 a teď jsem do toho znovu "pronikal".

Z Tresoru jsem nadšený. Je to pořád ten underground. Nejenom prostředím, ale hlavně lidma. Žádné atrapy lidí v podivných oblečkách, žádní roboti, žádné děti. Nebyli to ortodoxní technofans, byli to lidé, kteří se přišli bavit do klubu. Málokdo z nich se zajímal o to, kdo zrovna stojí u gramců. Přišli kvůli hudbě a ta je bavila. Aspoň podle mých pocitů.

Jaký live act se ti libí na akci a jaký DJ a proč?

Bohužel moc "lajfek" jsem na akcích nestihl. Letos to snad doženu ve Svojšicích. Ovšem nezapomenutelný zážitek byl Regis v U clubu - extra drsný zvuk od extra drsného pána. Z DJů to je Ruskin, Mulero, Mills, u nás Hyde, D+G, Subsist, Nailer a bratia Dalo a Toky. Tihle všichni mají styl, "rukopis", a to už je dnes celkem vzácnost.

Spousta party people se pozastavuje nad tím, že vystoupíš na hlavním pódiu Apokalypsy. Tvůj sound se prý více hodí do klubu pro vyzrálejší publikum. Máš stejný názor? A co na Apokalypsu chystáš?

Ano, zatím mám taky tento názor. Ale třeba se pletu. Možná jsem naivní, ale doufám, že na akce opět začnou chodit lidi, kteří přestali někdy kolem roku 2000 právě proto, že se přestal hrát undegroudový zvuk. Z tohoto důvodu taky nechystám nic zvláštního na Apokalypsu. Bude to tak, jako kdybych hrál v klubu.

Jaký má tvůj název Elektrabel vlastně význam a proč jsi se takhle označil (či někdo jiný)?

Koupil jsem si v secondhandu triko s tímhle nápisem. Líbila se mi v tom spojitost s elektronikou a elektrikou. Pak jsem zjistil, že je to holandský distributor elektrické energie. Ale přestat používat tento název mě to nepřinutilo. Je to prostě o elektrice.

Jaký hardware a software při svém vystupovani používáš a proč?

Apple PowerBook Pismo, Cubase SX, zvukovka Audiotrak Maya, mix Behringer. Proč? Vyhovuje mi to. Dělá to, co od toho očekávám.

 
Rush na roztrhání Z Prahy komfortně na Apokalypsu a zpět Fáma o zrušení Apokalypsy DJ Rush Anketa DJ Jerry – Rushmanie Rozhovor s DJem Hu Lístky na Apokalypsu MC Black: „Mluvím portugalsky, anglicky, česky, španělsky a švédsky.“ Interview s Madmanem Míša Salačová: „Vzít hraní na Citadele byla chyba!!“ Apokalypsa - Do you like bass? DJ Rush - Vyhlášení 1. soutěže První vychytávka na Apokalypse zveřejněna První soutěž na Apokalypsu Druhá stage na Apokalypse zveřejněna DJ Rush potvrzen

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016