PARTYINFO

 

APOKALYPSA - DO YOU LIKE BASS?

Datum konání:
25.06.2004 - pátek
Místo konání:
Brno - Boby Centrum
DJs:
Rave.cz stage: Rush (Knedeep, USA), Jerry (Be),
Orbith (Jpa), Boss (Knee Deep Rec., SK),
Elektrabel (Live, Be), Roman Hyde (Fabric), Miss Renny (Fabric), Hu (Backstage)
Retro-House stage: Face (Techno.Cz), Dan Cooley (Clubber-Sound), Madman (Duplex), Prochy (Trendmusic), Michaela Salačová (Depo9), Texx (XMAG)
 
 
Poslední info
Rozhovor s Miss Renny
Miss Renny: "Apokalypsa je moje poslední vystoupení."
 

Renata Malíková alias Miss Renny působí na techno scéně již řadu let, ne nadarmo je nekorunovaná první techno DJka Moravy a ne nadarmo se jejím setům říká geniální práce.

Renča, jak ji přátelé a známí oslovují, začínala na gramofonech LENCO a dojížděla za tehdy jedním z mála DJů, kteří uměli hrát z mixu s korekcemi, DJem Motkou. :) Podle mého je Miss Renny typickou ukázkou toho, jak mocný je management a marketing okolo DJe, protože DJka s takovou kvalitou, příjemným vystupováním a hlavně výběrem kvalitních desek by si zasloužila daleko více uznání a možná i té popularity. Jenže ani Miss Renny, ani nikdo okolo ní si slávu nevyžadoval, nebo nebyla ve správnou dobu na správném místě.

Zato vás daleko více přesvědčí na místě. Určitě v ní část svého ducha zanechal Roman Hyde, který je v propracovanosti setu opravdu geniální, ale v Miss Renny dřímá i duch zapomenutých raveových zvuků, beatů a vokálů.

Hodně dlouho jsem o Miss Renny neslyšel a o to více jsem se těšil na rozhovor s ní, jak to jde a co plánuje. První větou mi oznámila, že Apokalypsa je její poslední vystoupení, což mě opravdu šokovalo a pln očekávání jsem se zeptal: "Proč?"

 

Ahoj Renčo,  při bookingu na Apokalypsu jsi mně řekla, že je to tvoje poslední vystoupení. Proč?

Čau. :o) Hele, tohle já říkám pokaždé, když mě někdo bookuje, no, v mém případě bych spíš použila slovo – „kamarádsky domlouvá na akci“ :o), abych věděla, jak jsem na tom s popularitou :o))))))))). Noooo, pravdou je, že už nemůžu, fakt ne. Já Ti celou dobu dělala X vyčerpávajících věcí najednou: Chodila přes týden na sedmou do práce, chodila s borcema z různých částí republiky a dojížděla za nima, a protože nemám auto, tak jsem jezdila hodně vlakem a busem, přitom přetahovala životně důležité potřeby (oblečení, desky, svačinu) v báglech a taškách na hřbetě.

O víkendech jsem lítala po akcích, v sezónách po regionálních přehlídkách. To všechno jsem se snažila skloubit časově i s dopravou. A tak, jakkoli jsem to nikdy neřešila, jsem se na prahu třicítky setkala s realitou – únava, zvadlý obličej, podváha, křivé rameno,  rodiče zříkající se dcery, spousta desek, a parádních oblečků na hraní, ale ze života skoro nic.

Nee, to neznamená, že vezmu gramce, desky a sluchátka a vyhodím je oknem ven, tak jak si to vždycky přáli rodiče. Já mám zálibu v hudbě v sobě zažranou napořád a vím, že pokud bych kdykoli dostala nabídku na hraní, tak ji neodmítnu. Jen jsem změnila postoj a byla nucena si udělat ve věcech pořádek . Svůj podíl na tom má i můj současný styl života, jak já říkám normální. :o).

Začínám mít zesílené touhy po - rodině, dětech, domu a luxusní dovolené dvakrát za rok. :o)). Nemůžu se prostě  každý pátek  sbalit, sebrat desky, vypadnout na akci, flirtovat s mladíkama, vyhulit krabičku marlborek, kopnout 10 tequil, odehrát 2 hoďky, dostat finanční příspěvek a vrátit se domu, prospat cele dopoledne, abych se na večer zase sbalila a jela na jinou akci. A už ani nechci.

Dělat více věcí najednou lze, ale je potřeba mít pevný základ a vytyčený cíl. Já jen prostě vím, že pokud mám chuť, tak hraju, pokud ne, tak nehraju. Vždycky jsem tvrdila, že je hraní můj koníček, ovšem hodně často se stávalo náročným koněm. Jsem jenom pitomá ženská.

Prostě mi došla energie. :o) A krom toho, musím myslet reálně na budoucnost!!!!!!! Ale upřesním to, já se snažím sama sebe přesvědčit, že musím skončit, ale rozhodně příležitostně hrát budu, ale ne za každou cenu. No vidíš!! Zrovna tento víkend letím s Luccou do Madridu.  Snad to zvládnu. V letadlech prý dávají malé flaštičky alkoholu na uklidnění!! :o))))))


Co se děje poslední dobou s tvojí DJskou kariérou?

Sakra, přemýšlím, jestli jsem kdy vůbec nějakou měla, v porovnání s tím, jak je to teď s jinými DJi. Má DJská kariéra se usadila do temného koutu, tak jak jsem to kdysi dělávala na akcích já. :o) Já mám vždy po ránu takové předsevzetí, že odpoledne přijdu domů a nahraju CD a příležitostně ho rozdám. A nebo – moje stránky stojí už pěkně dlouho.

Měli jsme vymyšlené výborné fotky, i design. Ale cítím, že už mi to nejde tak z nadšení jako ze setrvačnosti a z nutnosti. A to je špatně. Nelze pořád začínat a končit, nebo se nutit. Chci si zachovat lásku a vztah k muzice a akcím a ne být zpruzená. :o)

A krom toho, znáš to i Ty sám – profi DJ, pokud chce mít kariéru, potřebuje manažera. Netvrdím, že každý, ale jsou lidi, kteří potřebujou být odizolovaní, aby mohli pracovat sami na sobě. A hlavně, já neumím v některých věcech tzv. chodit.


Když se kouknu zpět, nechápu jednu věc. Jak se může stát, že inteligentní, schopná a hezká DJka, která hudbě rozumí a dobře hraje, průkopnice ženského pohlaví za pultem, se nestala tou nejlepší a ideální DJkou, o které se píše na každém rohu? Stála jsi o to vůbec?

Jasně že jo, ve skrytu duše!!! Každý chce být známý!! Kdo tvrdí že ne, tak kecá. Je hezké být o něco výš než ostatní a pro lidi je to přirozené, pro českou scénu přímo typické!! :o) Dáváš inteligentní rozhovory, fotíš excentrické fotky, všichni si o Tobě povídají – onehdá jsem jela do Brna vlakem, zrovna když byla Apo. Vlak byl narvaný děckama v pestrobarevných oblečcích.

Seděla jsem v kupé s partou takových Apo nadšenců. Celou dobu si povídali, na kterého DJe se teší, co popijou, co si dají, pětkrát se převlíkli..... Až když jsem v Brně vystoupila z kupé, tak slyším, jak se dohadují, jestli to byla Miss Renny nebo ne!! :o).

Je to jeden z případů, a je to hrozně hezké. Každého DJe něco takového potěší, zvlášť když není moc propagovaný v médiích.  Ale lidi, co mě znají, tak ví, jaká jsem, a jen málokdo se diví, že ráno po akci, na které jsem hrála, třeba za mnou přijdou děcka, a chtějí se svézt, a já  je hodím do auta a odvezu domů, třeba si i zajedu. A oni povídají, jak by chtěli hrát a jak ve škole a jak v životě.

Prostě dělám věci neplánovaně a spontánně. Tohle se mně líbí.  Být moc slavná by znamenalo moc závazků a zodpovědnosti. Musela bych být asi trochu jiná. :o)) Sáhnout si na popularitu docela stačí.


Jak se na to díváš dnes a jak často si kupuješ desky - a jaké labely?

No, vidím to víc z nadhledu. Bývala jsem hodně nervózní. Ale už vím, jak to na scéně chodí, znám hodně lidí. A taky vím, že nejsem na scéně závislá. Se spoustou věcí už si nelámu hlavu.
Třeba rozhovory bych taky měla podávat jinak, méně emocionálně, více profesně????  Možná bych měla hrát jinak, líp...? Pche! Kde jsou nějaké normy, které by to upravovaly. Vždycky jsem byla mimo normu!!:o)
Desky kupuju tak, že spíš nekupuju. Pak mě chytne amok, objednám na ránu 15 desek a nimrám a přehrávám většinou až na akci. Kupuju pořád to samé, co jsem vždycky hrála– Itálie, Holandsko, Německo, Švédsko, Superbra, Intec, Memory Lane, Rilis, Orion, Zenit .....písek, cihly, vápno, hřebíky....:o) atd. Furt dokola. Zeptej se kteréhokoli DJe – řekne Ti to samý, teda pokud nehraje minimal nebo elektro, popř. house.

Spíš teď dávám dohromady CDčka, ne na hraní, ale na poslech. Lítám po prodejnách, antikvariátech a známých a stahuju – Shade, Snap, MC Hammer, Jazz , Chill Out ....... všechno, staré, nové. Kdyby bylo i na deskách tak kupuju i desky. Maximálně se mi podařilo najít zpátky desky z doby, kdy jsem začínala hrát!! Nááádhera.


Apokalypsu 17 rozjedeš na hlavní stagei svým setem od 20:00, jaký plán máš na Apokalypsu? Budeš kalit nebo máš druhé hraní? Často jsi na Apokalypsu přijela jen tak... :-)

Jako jediná žena na hlavní stagei, celkem dvě 25.6. v Boby, shodou náhod ty i Míša Salačová bývalé aktivní modelky, dnes příležitostně. Obě dvě jen vyvracíte pravidlo - co modelka to slepičí mozek. Jak se vlastně díváš na tato "pravidla" a jak se díváš na svět modelingu? Chodíš si někam šlápnout? :-)

Plán je jednoduchý - přijet, zaparkovat a najít správný VIP vchod. Všechno ostatní je improvizace. A vždycky byla. Druhé hraní nemám, protože na Apokalypse mě baví to, že můžu pozorovat tu euforku, těch strašně i méně důležitých lidí naší scény. A na to tam musím být celou noc!!! Až upadne zájem o taneční akce, tak z  toho můžete udělat Reality Show. :o))

Tentokrát možná půjde i přítel. Přesvědčila jsem ho, že takovou koncentraci lidí a hluku si nesmí nechat ujít!! :o)  Je výborný fotograf. Ulítává si na hře laserových světel a barev. Já nejsem modelka, jen jsem se občas předvedla. Míša má úplně jiné kvality!!! Já nikdy úplně nepronikla do světa modelingu, pominu-li pár větších akcí v Praze a účast v semifinále Look of the Year 1998 (tuším).

Snažila jsem se nachytat je na svou anorektickou postavu, bohužel, odradil je můj věk. Začínat kariéru ve 22 letech je nesmysl.:o) Občas si vyšlápnu – jen regionálně (naposledy jsem odmítla přehlídku Beaty Rajské, neboť jsem nepatrně přibrala, opět mimo povolenou normu!!!!:o). I s Míšou jsem si už vyšlápla.


Která DJka a který DJ tě oslovoval dřív a kteří se ti líbí nyní a proč?

Nejvíc mě oslovil onen holandský DJ Bas Molendyk na jedné párty v Německu, který mě před 9 lety řek‘, že hrát může každý. A já si řekla, že asi jo. Pak jsem několik let váhala jestli jo a nebo ne a..... vlastně váhám doteď. :o))  Pak mě oslovil DJ Sneak, jehož acidové desky jsem si kupovala jako první.

Pak to byl Jeff Mills a jeho 2 historické pilové kotouče. Nejvíc mě oslovil DJ Hyde, který mi řek‘, že se mnou chce chodit, a naučil mě spoustu věcí kolem hraní. Krom toho, hraje opravdu nejlíp. Bůh mu žehnej v kariéře. Líbí se mi i Jeff Mills – obrovská hvězda, výborné desky, ale občas se mu rozjedou rychlosti. Neřeší to a dotahuje. Tím si mě získal.  Našlo by se jich i víc, ale......... každý máme něco.


Pocházíš ze Zlínského kraje. Jak tam probíhají mejdany a kteří DJové jsou takzvaně teď u vás IN? 

Těžko posoudit. Na akce už moc nechodím. Pokud vím, tak nejlepší mejdany jsou u nás doma – přijdou známí, nakrájím sýr, otevřu archivek,  pak se odeberu k CDčku, a pouštím muziku. V tu chvíli jsem coby DJ in já!! :o)

Ale dycky se to nějak zvrtne. . . . . . .
U nás na Zlínsku je nejvíc IN Lucca, a ten DJ, který je zrovna napsaný největším písmem na jakémkoli plakátu vylepeném na zdi. :-)


Kam se chodíš bavit ty a jak často? Jaký styl hudby na večírku uvítáš a která tě vyhání?
Nelákalo tě někdy hrát tu hudbu, kterou posloucháš po klubech nebo třeba sklouznout k housové a deepovější klubové muzice?

Já se nejlíp pobavím v práci. A to každý den. Máme kolegu, který se občas zapomene, dá si Viagru, jde do bordelu, z bordelu rovnou do práce a vykládá nám zážitky. :o)))

Jinak pokud nehraju, tak jdu se známýma na koncert – Chinaski, No Name, Monkey Bussiness – kvůli živé muzice i atmosféře.  Hudebně nejsem nějak náročná. Vím, že na Zlínsku nemám moc šancí najít to, co bych chtěla. Přežiju všecko a  pokud mi vyloženě něco nesedí, seberu se a vypadnu. Hmmmmm,ale těším se na Lennyho Krawitze v Praze.

„Sklouznout“ mě lákalo vždycky a taky si doma občas hraju deepovější věci až k rozhraní tech housu.
Ale právě že je moc nekupuju. Většinou to jsou proma, nebo desky koupené jen tak.  Seskládala bych z toho jen kraťoučký setík.


Čím a jakými deskami budeš lidi vítat na hlavním pódiu od 20:00?

Jak říkám: „klasika a improvizace“. Popřípadě můžu pionýrsky zasalutovat a pozdravit – „ vždy připraven“ !!!! 

Bonus – soutěž o 30 CD „vypozoruj přesný časový rozpis Djs“

Miss Renny vystoupí v čase 20:00-21:30

 
Rozhovor s DJem Prochym Elektrabel - mentální zážitek navozený elektronickou hudbou Rush na roztrhání Z Prahy komfortně na Apokalypsu a zpět Fáma o zrušení Apokalypsy DJ Rush Anketa DJ Jerry – Rushmanie Rozhovor s DJem Hu Lístky na Apokalypsu MC Black: „Mluvím portugalsky, anglicky, česky, španělsky a švédsky.“ Interview s Madmanem Míša Salačová: „Vzít hraní na Citadele byla chyba!!“ Apokalypsa - Do you like bass? DJ Rush - Vyhlášení 1. soutěže První vychytávka na Apokalypse zveřejněna První soutěž na Apokalypsu Druhá stage na Apokalypse zveřejněna DJ Rush potvrzen

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016