PARTYINFO

 

BRITISH SEA POWER & ECSTASY OF ST. THERESA

Datum konání:
08.04.2004 - čtvrtek
Místo konání:
Praha - Roxy
Live:
British Sea Power (UK) & Ecstasy of St. Theresa (CZ)
Popis:
start 19:00, vstup 220/250 CZK
předprodej: TicketPro, TicketStream, Roxy
rezervace: www.roxy.cz
 
 
British Sea Power
British Sea Power je pětičlenná kapela pocházející z Brightonu a východního Sussexu. Kapela se začala formovat, když kytarista Noble potkal v Readingu zpěváka a kytaristu Yana. Oba pracovali ve školní jídelně, kde se dali dohromady s kolegou Geoffem Goddardem.
 

British Sea Power je pětičlenná kapela pocházející z Brightonu a východního Sussexu. Kapela se začala formovat, když kytarista Noble potkal v Readingu zpěváka a kytaristu Yana. Oba pracovali ve školní jídelně, kde se dali dohromady s kolegou Geoffem Goddardem.

Na přelomu 50. a 60. let Geoff pracoval s váženým britským producentem a skladatelem Joem Meekem, který v orce 1961 napsal číslo jedna britského žebříčku "Johnny Remember Me" pro Johna Leytona. Různí Geoffové se vůbec stali důležitou a inspirativní částí příběhu British Sea Power.

Jejich působení začalo navážno v momentě, kdy Yan přitáhl také bubeníka Wooda a jeho bratra Hamiltona (baskytara). Kapela se brzy celá přesunula do Sussexu a uvedla v život pravidelnou měsíční noc v klubu Sea Power v Brightonu. To vše bylo možné díky dalšímu zásadnímu Geoffovi v historii B.S.P. (ačkoliv, přesněji to nebyl Geoff, ale Jeff - skvělý hudebník a promotér z Kentucky Jeff Reed). To bylo v roce 2001, tedy v roce, kdy spatřil světlo světa také první singl B.S.P.  "Fear Of Drowning/A Wooden Horse", který kapela vydala na vlastním labelu Golden Chariot.

S borovým jehličím, spodobněními sov a volavek, barem plným piva a módními přehlídkami se klub Sea Power pomalu stával pozoruhodnou atrakcí pro osvícené duše a vysloužilé železničáře. Bylo to na jednom večírku v klubu, když se na scéně objevil třetí Geoff. Chlapík z labelu Rough Trade navštívil klub o páteční noci a okamžitě kapele nabídl kontrakt.

První nahrávkou, kterou pak u Rough Trade vydali byl singl "Remember Me" (2001). Po něm kapela vydala sérii několika fascinujících, ale nepovšimnutých singlů. Následovně se vydali na dlouhé turné po celém světě - s kapelami jako Pulp, The Flaming Lips nebo The Strokes. Mezitím se rozrostli ještě o jednoho člena - klávesistu Eamona. V témže čase se také blížilo vydání jejich dlouhohrajícího debutu a tisk začal vyzdvihovat jejich přednosti, kvitujíc především estetičnost tvorby, usazené někde uprostřed mezi Laibach a Belle & Sebastian, odhalujíc kapelu, jež čerpala inspiraci rovným dílem od Jamese Osterberga a Charlese Lindbergha.

Jejich debut "The Decline Of British Sea Power" vyšel v červnu 2003 v Británii a Evropě, později i v Japonsku a Spojených státech. Toto byl bod zlomu, kdy Sunday Times vyhlásili British Sea Power nejlepší ostrovní kapelou. Následoval takřka jednolitý pramen pozitivních kritik a singly "Carrion" a "Remember Me" důstojně obsadily pozice v Top 30. Tomu se říká vydařený start.

Složení kapely:

Yan (vokály/kytary)
Noble (kytary)
Hamilton (bass/vokály)
Wood (bicí)
Eamon  (klávesy/perkuse)

 

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016