PARTYINFO

 

EUROCONNECTIONS

Datum konání:
05.05.2004 - středa
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
Lali Puna (D), Dlhe Diely (SK), Xi-Di-Nim (Slnko Records, SK), Alias (Anticon, USA)
Info:
info@palacakropolis.cz
Popis:
start 19:00
 
 
Lali Puna míří do Prahy
Morr Music je label, který mně přírostl opravdu k srdci. On totiž Thomas Morr na svém berlínském hudebním vydavatelství rozjel v roce 1999 vydáním prvního albového výlisku B. Fleischmanna něco, co tu v té době ještě nebylo.
 

Morr Music je label, který mně přírostl opravdu k srdci. On totiž Thomas Morr na svém berlínském hudebním vydavatelství rozjel v roce 1999 vydáním prvního albového výlisku  B. Fleischmanna něco, co tu v té době ještě nebylo. Na Morr Music začaly vycházet desky, které by se daly zařadit do hudebních stylů pop ambient, clicks and cuts a indietronic. Shrnuto podtrženo, zkrátka desky v oblasti leftfield elektroniky. To, že stájoví koně z Morr Music mají rádi indie kytarvky dokazují  dvě kompilace, které zde vyšly. Na té první s názvem Putting The Morr Back In Morrissey vzdávají hold zpěvákovi Morrisseymu, který před svou sólovou dráhou léta fungoval v legendárních The Smiths, na té druhé, pojmenované Blue Skied An´ Clear pak skládají poctu mé srdeční záležitosti, kapele Slowdive. Kombinace atmosféry zasněné kytarovky s moderní elektronikou, indietronic jak má být. Na obě tyto kompilace přispěla i Lali Puna, která svým posledním albem Faking The Books  zamířila od stylu indietronic, nebojím se to napsat, spíše do vod klasického indie popu.

Lali Puna vznikla v roce 1998 v Mnichově a její jádro tvoří  zpěvačka Valerie Trebeljahr a Markus Acher, kterého můžete pamatovat třeba z kapely Notwist. V současné době tuto dvojici doplňují Christoph Brandner a Christian Heib,  který nahradil bývalého klávesáka Floriana Zimmera. Tahle sestava natočila opravdu skvělé album, které prošlo konečným masteringem ve známém studiu Abbey Road, kde nahrávali před davnými časy i Beatles, kteří podle tohoto studia pojmenovali svoji 12. dlouhohrajicí desku. Lali Puna nazvala svoje nejnovějsí album  Faking The Books a já Vám tuto žhavou novinku, která vyšla před pár dny   teď představím.

Titulní skladba Faking The Books otevírá celé album opravdu famózně. Krásná, zásněná pomalá písnička se super zpěvem Valerie. Elektronické zvuky, kytara v pozadí, skladba, která by šla namíchat do downtempového setu. Totálně snivá záležitost.

V Call 1-800-Fear jsou kytary už znatelnější. Spojení kytar a kláves může připomínat tvorbu kapely Stereolab. Jedné porce hypnotičnosti se v této skladbě zaručeně dočkáte.

Micronomic je dobře udělaná indie rocková skladba. Lehce melancholický kytarový pop, který ovšem našim veřejnoprávním hudebním dramaturgům bude připadat až příliš alternativní. Taky Vás štve, že našimi koncesionářskými poplatky platíme takový neodvážný hudební ignoranty?

Čtyřkou na albu je Small Things. Pěkná, milá písnička bez kytar. Vyniká zde velice krásný hlas Valerie, užásná intonace .)

Pětku B-Movie rozjíždějí docela slušně husté bicí, které znějí skutečně rockově. Takhle nějak si představuju, že by mohli hrát Guther potom, co by je někdo naštval. Guther jsou také z Morr Music a já je vřele doporučuju.

Další v pořadí je People I Know. Instrumentální track, hodně moc emocionální záležitost vhodná k poslechu s výhledem na ubíhající krajinu.

Grin And Bear je super skladba. Z několika skladatelských nápadů v této písničce by se daly poskládat dvě, možná hned tři jiné kvalitní písničky. Skvělá basa, akustická kytara a skvělý je i part elektrické kytary. Paráda.

Geography-5 je i přes poměrně výrazné údery bicích taková komornější skladba. Možná zní i trochu zamilovaně. Bicí tepou v pomalé frekvenci, pak už jen zpěv Valerie a klávesy.
Dále tu máme Left Handed. Tahle věc vyšla i na singlu a nutno dodat, že zcela oprávněně. Dámy a pánové, tohle je excelentní super mega hitovka. Zbožňuju tuhle skladbu. Je to melodický, kytarový nářez. Nářez jako blázen s takřka hácéčkovou basovou kytarou, přitom vše v rámci toho nejkvalitnějsího popu, jaký si dokážete představit. Valerie tady ukazuje, jak velký smysl  má pro melodii. Kdybych měl nakompilovat album svých nejsrdcovějších písniček, tak Left Handed tam stroprocentně bude! Mám takový pocit, že na chystaném koncertě Lali Puny bude při téhle skladbě hodně veselo!!

Předposlední track dostal jméno Alienation. Clicks and Cuts rytmika, zvuk houslí vkusně s kytarou  zakomponován do velice milé skladby. Opět skvělý, do skladby padnoucí vokální projev.

Poslední Crawling By Numbers uzavírá celou desku v komorní akustické náladě. Dobrý závěr pro celé album Faking The Books. Poslední deska Lali Puny je opravdu hodně kvalitní a vyzrálé hudební dílo a mě osobně velice potěšilo. Velice mě potěšil i fakt, že Lali Puna představí toto album i v Praze. Konkrétně 5. května v Paláci Akropolis v ramci série EuroConnections. Moc se těším.

 
Euroconnections Lali Puna Dlhé diely Xi Di Nim

Reporty

 
Euroconnections
 

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016