PARTYINFO

 

FENG - JÜN SONG

Datum konání:
01.04.2004 - čtvrtek
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
Feng - Jüng Song & Horská Karavana
Popis:
start 19:30
 
 
Feng Jüng Song
Feng Jüng Song je prezentována jako nadžánrová zpěvačka. Vyrůstala v severní Číně, od raného dětství se učila pekingské opeře.
 

Feng Jüng Song  je prezentována jako nadžánrová zpěvačka. Vyrůstala v severní Číně, od raného dětství se učila pekingské opeře. Stala se mnohaletou osobní žákyní paní Šang Chuej-min, následovnice školy Šang, jedné ze čtyř nejvýznamnějších škol ženského hereckého typu pekingské opery.

Od roku 1985 trvale žije v Praze. Je absolventkou FF UK v Praze a doktorkou filozofie.

Po absolvování vyučovala na FF UK v Praze, potom na řadě uměleckých škol ( Státní konzervatoř Jar. Ježka, brněnská JAMU, Vyšší odborná herecká škola v Praze..). 
 
V roce 1995 začala koncertovat jako sólistka. Záznam jejího koncertu s Alanem Vitoušem natočený Českým rozhlasem získal na Mezinárodním festivalu hudebních rozhlasových pořadů v Šanghaji druhou cenu - Stříbrný zvon (1995), zároveň byl oceněn i Českým hudebním fondem (FRP Poděbrady1995).

Vokální projev Feng-jűn Song se těžko zařazuje do konvenčních škatulek. Hlasový rejstřík se pohybuje od altu až po soprán. Zpracovává a interpretuje autentické lidové písně z různých lokalit Číny, Tibetu, Mongolska a písně dalších východních národů a etnik. Vydala dvě autorská alba: Sun Meets Song (se Slunečním orchestrem, Faust Record, Praha 2001)  a Horská karavana (kde ji doprovázeli Helena & Jiří Vedralovi a Martin Smolka, Tomáš Ondrušek , ASCAM Ltd., Black Point, Praha 2001).

Srovnává východní hudbu se západní a jinou etnickou hudbou (např. indiánskou, africkou aj.) a na základě toho se také věnuje hudební improvizaci. V současné době vyučuje na Státní konzervatoři v Praze pohybovou kulturu a sólově koncertuje s řadou hudebníků,  a hlavně také s hudební skupinou Horská karavana (Helena Vedrálová, Jiří Vedrál, Bharata Rajnošek).

Vedle hudebních aktivit se autorsky podílela na divadelních projektech, kde také účinkuje (Marné tázání  nebes, J.A. Pitínský v divadle Archa, 2001,  M.Butterfly, Jiří Seydler ve Východočeském divadle v Pardubicích, 2003). V roce 2003 pro divadelní soubor No-Ne absolventů VOHŠ nastudovala v češtině a čínštině (ve svém překladu) původní repertoár tradiční pekingské opery Na Křížovém vrchu. Počátkem roku 2004 u příležitosti Oslavy rok opice vytvořila pro soubor NO-Ne divadelní etudu ve stylu pekingské opery Opičí král.

Již třetí rok pořádá za produkce divadla Archa hudební Oslavu lunárního Nového roku.

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016