PARTYINFO

 

MARATHON MUSIC FESTIVAL

Datum konání:
23.05.2004 - neděle
Místo konání:
Praha - ulice města
 
 
Pražský mezinárodní maratón nebude…
Pražský mezinárodní maratón nebude jen o běhání a sportu, ale také o hudbě, tanci a zábavě. O to se postará unikátní projekt Staropramen Marathon Music Festival (MMF).
 

Pražský mezinárodní maratón nebude jen o běhání a sportu, ale také o hudbě, tanci a zábavě. O to se postará unikátní projekt Staropramen Marathon Music Festival (MMF).

Marathon Music Festival původně nesl název PIM Serenade, a stal velmi populární hlavně programu, který se jmenoval “Hudba v ulicích”. Od té doby  tak po celé Praze v tyto květnové dny umělci a hudebníci vytváří tak jedinečnou atmosféru pod otevřeným nebem.
 
Marathon Music Festival, odstartuje maratónský víkend již v pátek 21. května a bude pokračovat až do samotného vyvrcholení maratónským během dlouhým 42,9 km v neděli 23. května. V letošním roce se Prahou poběží již podesáté!

Maratónský hudební festival  je již  od roku 1999  nezbytnou součástí pražského kulturního a společenského života a zvláštní hudební událostí. V jehož rámci se každoročně podaří přivést do pražských ulic hudbu,  která vzniká a vyvíjí se mezi lidmi samotnými. 

Možnost předvést své umění tak  dostávají jak nadšenecké amatérské začínající kapely, tak již známé a úspěšné hudební projekty celého hudebního spektra. Spojuje sportovní událost a hudbu v ulicích Prahy, a dokazuje tak, že je možné spojit tyto dva odlišné fenomény do jednoho unikátního kulturního zážitku. To potvrzuje i velký ohlas běžců i samotných hudebníků hrajících podél celé trati maratónu. 

Pátek  21.5. 2004

Jako startovací bonbónek se 21.5. v Praze na Václavském náměstí rozezní rytmy brazilské samby zahraničního hosta, který nesmí na žádném z ročníku PIM chybět - Batucady Rio Reno, ale také beatů, které do konceptu hudby v ulicích sice přistupují nově, ale samou svou podstatou  z ní přímo vychází. Touto novinkou v programu MMF bude hip hop přímo v centru Prahy za účasti toto nejlepšího co naše scéna může nabídnout.

 Jižní Pionýři, Jihlavská kapelu rapperů, která se utvořila okolo roku 1997 a nyní působí ve složní DJ J Kid (který má na naší scéně jednu z nejzajímavějších sbírek desek), De Leber a Konefem. Tato trojka nyní na svých živých show předvádí, co vše se s hip hopem může dělat. Hlavní roli udávající tempo koncertu hraje DJ, jehož lyricky  zdatně doplňují zbylí členové na mikrofony. Z jižních pionýru, jak napsal časopis bBarák „dýchá láska ke stylu“ spolu  s majetnickou  nenávistí.

NGS –je bezesporu jednou z nejlepších break dancových pratiček u nás. Jsou to opravdoví mistři svého řemesla  a vítězové mnoha soutěží.

Celou hvězdnou sestavu doprovodí přední čeští hip hopový Djs a Homeboys Richard, Enemy, Kolack a Nerz 

V neposlední řadě  se zde představí i beatboxový kouzelníci a kmotři českého beatboxu Jesus s Cossigou. Představení bude tak pod taktovkou osob, jejichž život je úzce spjatý s životem v ulicích metropole. Celá událost je alchymie hip hopu, performace, pantomimy a tak trochu i sitkomu.

Program bude současně podpořen i velkolepou graffiti show, pořádanou firmou Modrý Samet, kdy v průběhu hudebního programu vznikne pod rukama Dowise výtvarné dílo. 

www.graffitishop.cz

Sobota 22.5. 2004

A aby se opět dostálo rozmanitosti a bohatosti programu, rozezní se v sobotu 22.5. na Staroměstském náměstí tóny hudby latinsko americke, afro-kubánské ale i funky a jazzové. Celé odpoledne si tu budou předávat slovo umělci, tanečníci a kapely jako:

Bengas - Skupina vznikla na podzim roku 2001 v Praze. Nástrojové obsazení Bengas se sestává ze čtyř španělských poloakustických kytar, baskytary a sestavy perkusních nástrojů. Během posledního roku vystupovali Bengas v mnoha sálech v Praze, v Ćechách, na Moravě i v zahraničí Náš repertoár zahrnuje východoniarské častušky, čardáše, písně Rómů Ruska i Maďarska, balkánský folklór, rytmy Arábie a Španělska a s tím dohromady původní repertoár. To všechno hrají a zpívají Bengas a v rómštině..  

www.bengas.cz

Maradona jazz - existují teprve rok, ale brzy se zařadili mezi nejžádanější „atrakce“ pražských klubů, festivalů a parties. Maradona Jazz působí v sestavě DJ Mucho (aka Petr Hošek z Plexis), DJ Baltazar, MC El Hraboš (Našrot), Šimonito (sax) a seňor Stuchlý. Jejich originální latino/jazz/rok/groove produkce doplňují příležitostní hosté.

udebně-taneční formace, která vznikla na podzim roku 2002¨a nyní ji  zastupuje Roman Roun Agentura.  Compromise dali dohromady svoje textařské a hudební nápady zpěvák a textař z Konga a kytarista z Prahy. Vznikl ojedinělý projekt, který dostal název COMPROMISE - jako kompromis mezi světovými kulturami. Skupina má stabilně 7 členů původem z Čech, Konga, Ghany a Angoly, pro větší a působivější show je možné skupinu doplnit o originálního bubeníka z Ghany a skvělého tanečníka z Angoly, kteří dotvoří svým přirozeným temperamentem jedinečnou show. COMPROMISE hraje výhradně vlastní autorské skladby zpívané v 6ti světových jazycích.                                                                           

http://roun.cz/aktualne/exotika.html

TiDiTaDe je rodinným kmenem v pravém slova smyslu. Tato nespočitatelná parta je neuvěřitelně silným spojením bubeníků, kteří se mimochodem nedávno cvičili v Senegalu, a okouzlujících tanečnic. Společně vytvářejí z rytmů, zpěvů a tance opravdu úžasnou a euforickou energii při které se i zarytí odpůrci tance dostávají do extáze. TiDi TaDe vedle svých vystoupení fungují samostatně i jako učitelé tance a bubnování, takže kdybyste měl někdo zájem, navštivte jejich web http://afro.zde.cz pro více informací. Tato skvěle sehraná parta vám rozhodně rozproudí krev, abyste nezapomněli, že tanec a zpěv jsou léčivé a tělu i duchu prospěšné činnosti.

Cuban summer  je pražská skupina složená z profesionálních jazzových hudebníků nastupující generace. V tomto obsazení existuje od roku 2003. Repertoár skupiny tvoří jak autorské ,tak afrokubánské skladby . Jedná se zejména o tradiční latinskoamerické, brazilské a kubánské tance.  

Chamber Worchester – pražská funková kapela existující asi 3 roky . Jejich vystoupení je vždy plné energie a nadšení.  Na  začátku hrál každý člen jiný styl (trash metal, dechovka etc.), ale nakonec se kapela dohodla na něčem podobném funku a udělali moc dobře. 

www.chambermusic.cz

Světoznámí bubeník Hearn s tanečnicí Renou Hearn Gadbois

Profesionální perkusionista Hearn Gadbois z New Yorku (momentálně žije v Praze), specialista na techniku tradičních gobletových bubnů středního východu (zarb, tombak). Jeho více než třicetiletá dráha interpreta mu přinesla spolupráci s mnoha významnými umělci (Susan Deyhim, Yoko Ono, Patti Smith, Meredith Monk, Gabriel Roth a další.). Studoval tradiční techniky Cuby, Brazílie, Indie, Íránu, Střední Asie a severní Afriky a jeho kořeny sahají hluboko do tradic městského blues a soulu rodného středozápadu USA. Svoje hudební nástroje si navrhuje a sám ručně vyrábí. Jeho sólové CD "Joinery" (drums & percussion) vyšlo v září 2002. Pracoval jako korepetitor v Duncan Centru a dále navázal spolupráci s českým perkusionistou Pavlem Fajtem (Slet bubeníků).

Rena Milgrom

Orientálnímu břišnímu tanci se věnuje od r. 1990 a v roce 2002 zakládá také vlastní taneční studio, učí a vede vlastní skupinu Tribal Trucks. Nové taneční zkušenosti čerpá na svých cestách nejen v orientu, ale i v USA a Německu. Do svého osobního stylu ráda integruje prvky španělského flamenka, cikánských a afrických tanců, kterými se okrajově zabývá. Rena je jednou ze zakládajících členů Asociace orientálních tanců (AOT). Pořádá také řadu tanečních a hudebních dílen. V roce 2003 se zúčastnila mezinárodního tanečně divadelního projektu divadla Annes Folles v Japonsku.

Batucada Rio Reno

Je Německo-Brazilskou formací, která již řadu let tvoří jádro a zvuk Pražského mezinárodníh marathonu. Její zakladatel a leader Kay Vester  spolu se skupinou vystupuje po celém světě, na největších karnevalech světa, vyučuje hře na perkuse ve své vlastní škole a každým vystoupením plných brazilských rytmů a si získává srdce tisíců fanoušků.   

www.batucada.de

Alvik je mladou energickou partou na pomezi downtempa a akustického nu-jazzu. Jejich  složení Radim, Michal, Anya a Tio obhospodařuje  kontrabas, programuje bicí, hraje na dechy , kytary a klávesy a zpívá. Na počítači tak skládají nejen vlastní originální skladby, ale  remixují i skladby umělců jiných (dZihan and Kamien, Filla Brazilia).        

www.alvik.cz

Vedle střídajících se umělců na podiích se budou v pražských ulicích pohybovat nepřeslechnutelní bubeníci a perkusisté exotických rytmů jako Batucada Rio Reno či čeští Orbital Hospital. 

Neděle 23. 5. 

Kapely podel maratónské trati

V neděli se na Staroměstském náměstí představí absolutní vítěz soutěže PIM o hvězdu letošního ročníku Marathon Music Festivalu, kterého vybrala sestavená porota.  Vedle toho budou téměř dvě desítky kapel, přímo na ulici v centru města,  tvořit neopakovatelnou atmosféru pražského běhu.

Pařížská –Interkontinental - LUS3 semifinalisté soutěže jim beam music 2003 a vítězové Rockfest Dobříž 2003 zaujmou hudbou postavenou na originálním zvuku kytary a melodickému zpěvu. V březnu natočili demo, které bylo později zařazeno na kompilaci Soundzchech 5. Tato kapela vznikla v roku 2002 a od té doby zaznamenávají samé úspěchy.  

www.lus3.cz

Nám. J. Palacha – Rudolfinum – Sopoty jsou již pravidelným hostem Pražského mezinárodního marathonu. Se svým příjemným funky stylem baví obecenstvo českých hudebních klubů ale i festivalů již od svého vzniku po roce 1996.     

www.sopoty.com

Křířžovnická – Karlův most  Sly Rabbits je devítičlenná skupina, která vznikla v roce 2002. Je to kapela plná nápadů a energie, již po relativně krátké době existence výrazných kvalit jak autorské , tak interpretační rovině. Sly rabbits se ubírají cestou rytmického funku ale jejich hudba reflektuje i vlivy dalších stylů.                      
www.slyrabbits.com

Smetanovo náb.– Národní Divadlo –Aréna – taktéž poměrně mladá kapela vzniklá někdy v roce 2001, pochází až z Rožnova pod Radhoštěm a jejich hudba má velice příjemným dark-popový nádech.                    

www.arena.unas.cz   

Národní třída – Tesco - Bek ofis se pohybuje na pomezí funky a popu. Pražského mezinárodního marathonu se učastní poprvé částečně na doporučení pražského Rock Café, kam se před časem hlásili do soutěže nových talentů.
 
Perlová ul.- Jungmannovo n.  - Grand Slam je další skupinou, která se k PIM připojila na doporučení klubu Rock Café a jeho soutěže. Vznikla na jaře roku 1999 vyhrála pár soutěží mladých talentů a od té doby se zdárně pohybuje po prknech nejen pražských klubů           

http://grandslam.box.sk  

Uhelný trh - T´N´T (folk) – je experimentem dvou zpěváků, kteří  za doprovodu akustické kytary putují napříč žánry – zejména folku, blues, rock´n´roll aj. Společně vystupují od červece 2003 po pražských klubech.           

http://tnt.zde.cz 

Celetná – Prašná brána- Madfinger přes své mládí již zavedená pražská skupina balancující na pomezí jazz fusion a soul jazzu, ovšem s  dávkou groovu a funku v těle. MadFinger se skvěle uvedli na Mezinárodním jazzovém festivalu Jazz pod Hradom v Trenčíně.  

http://www.miwproduction.com

Nám. Republiky – Kotva - Zanthia (dance-pop-rock) je taktéž poměrně mladičkou kapelou, jejíž melodický rytmus doprovází zpěvačka Daniela emotivními linkami. Zanthia   vznikla v roce 2002.

www.zanthia.cz

Řásnovka – Hradební – Honedarob je na české hudební scéně také nováčkem. Hrají melodickou hudbu na pomezí rocku a popu a svůj název složili ze začáteních písme jmen svých členů. 

Strakonická – Botel Vodník - Liquid Mirror (rock) je pražsku kapelou, v čele s ženským vokálem hrají rockovou hudbu vlastní tvorby. Poprvé se představili PIM na Hervis ½ marathonu letos v březnu. 

www.liquidmirror.cz

Strakonická – Malá Chuchle -  Než faleš (rock) je další mladou a nadšenou  rockovou kapelou pocházející  z Prahy, která se k PIM přidá letos prvně.                
www.nezfales.net

Malostranské nám – Cheeky freaky – je čtyřčlenná kapela původem z Liberce, která  hraje melodickou rockovou muziku. 

Strakonická – The Fency (rock´n´roll) tato kapela se pravidelně již řadu let účastní akcí PIM, hlavně díky nadšení jejího leadra Lukáše Taverny, česko-italského zpěváka. The Fency se narodili 24.10.1998, kdy byl uskutečněn první vážný koncert v Černém divadle Image a od té doby vystupují po celé republice.

Prahy běží s námi.

Praha 4: Jacht Club Cere připravuje show, kde si každý zájemce bude moci zdarma vyzkoušet lukostřelbu, mořské kajaky, plachetnici, poslechnout hudbu  brněnské kapely Bobři, dětských sborů ZŠ Jílovská a občerstvit se v místní clubu na Podolském nábřeží 1.

Praha 5: zve všechny netradičně se pobavit na levý břeh Vltavy, tradičně se občerstvit pivem Staropramen, poslechnout hudební doprovod a zatleskat těm, jenž si troufli na maraton. K této příležitosti navíc Praha 5 věnuje Cenu P5 prvnímu českému běžci a také obyvateli městské části Praha 5, kteří vběhnou jako první na území této městské části. To vše za doprovodu kapely Task na Strakonické ulici a  Palackého mostu. Na Praze 1 budou zase pro všechny diváky a fanoušky otevřeny vybrané restaurace nabízející lákavé ceny  a posezení přímo u tratě maratonu.

MMF podporuje talentované umělce aneb soutěž o PIM kapelu/umělce roku.

V souladu se zaměřením letošního ročníku na mladé a talentované lidi pořádáme společně s našimi partnery soutěž mladých a nadějných kapel. Finalistům bude následně dán prostor k vystoupení na hlavním, kulturním pódiu MMF na Staroměstském náměstí, přímo v den samotného běhu Pražského Mezinárodního Maratonu.

Dále pak nejnadějnější kapela dostane možnost koncertního vystoupení v jedněch z nejznámějších pražských klubů, v klubu Rock Café www.rockcafe.cz (v rámci Free Zone) či klubu Punto Azul www.puntoazul.cz  - dle charakteru zaslané nahrávky aj.
 
Do soutěže byly zařazeny následující kapely (jednak všechny kapely vystupující 23.5., ale i jiní co se stihli včas přihlásit): 

Ajtakrajta – http://ajta.hyperlink.cz
Aquamarinecoffe -
Arena - www. arena.unas.cz 
Almara – http://almara.unas.cz
BBQ – www. Bbq.cz
Bek ofis
Buhvi – www.buhvi.cz
Cool Fire - http://www.coolfire.wz.cz/
Cuban Summer
Elvis got superstar – http://sweb.cz/egs
Existence – www.existence.zde.cz
The Fency
Fetch
Goro
Chicken soup
Chamber Worchester – www.chambermusic.cz
Jo-Ann – www.sweb.cz/jo-ann
Latitude 77- www.volny.cz/latitude77
LeLaPle
Liquid Mirror – www.liquidmirror.cz
LUS3 – www.lus3.cz
Madfinger
Mindway – www.mindway.cz.
Miou-miou – www.miou-miou.cz
Než faleš - www.nezfales.net
Nová Bára- http://sweb.cz/novabara/
One night band – www.onenightband.wz.cz
Post-it - http://www.post-it.cz/
Profunk Unit – www.profunkunit.cz
Sopoty – www.sopoty.com
T´N´T – http://tnt.zde.cz
Sly Rabbits – www.slyrabbits.com
UDG – www.udg.cz
Zanthia – www.zanthia.cz

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016