PARTYINFO

 

YAT-KHA

Datum konání:
19.06.2004 - sobota
Místo konání:
Praha - Roxy
Live:
Yat-Kha (Tuva)
Popis:
start 19:00, vstup 300/350 CZK
 
 
Yat-Kha v Roxy
Yat-Kha
Dnes již legendární hudebníci z Tuvy se po celém světe proslavili svojí netradiční interpretací tradiční pěvecké techniky khoomei (mongolsky hrdlo) a již několik let patří ke hvězdám world-music.
 

Dnes již legendární hudebníci z Tuvy se po celém světe proslavili svojí netradiční interpretací tradiční pěvecké techniky khoomei (mongolsky hrdlo) a již několik let patří ke hvězdám world-music. Jejich hudba, spojující rock a tradiční hudbu z Tuvy, nese poselství této asijské kultury, která je známá svým smyslem pro jednoduchost, prostotu a vztah k přírodě.

Členy kapely jsou:

Albert Kuvezin - hrdelní zpěvy zvané „kaygyra“, tuvanská kytara, yat-kha (dlouhá citera) spoluzakladatel Huun-huur-tu

Zhenya Tkachov - tungur (velký šamanský buben), perkuse

Mahmoud Skripaltschchikov - basa

Sailyk Ommun  - yat-kha (dlouhá citera), zpěv

Radik Tiuliush - igil (2–strunné housle), khoomei (zpěv)

Ústřední postavou kapely je Albert Kuvezin, rovněž také spoluzakladatel, dnes však již bývalý člen taktéž tuvanských Huun-huur-tu. Kromě tradičních nástrojů ovládá také pěveckou techniku „kargyraa“ - ultra hluboký hrdelní zpěv, při které zpěvák produkuje dva různé tóny najednou. Další pěveckou technikou, jíž Yat-kha prosluli je „khoomei“.
V minulých letech proběhl mezi fanoušky v západním světě boom tuvanského khoomei.

„Když se snobové ze západu začali zajímat o khoomei, stalo se to módou i v Tuvě“ říká Albert Kuvezin. „Tento hrdelní zpěv bylo slyšet všude. Všechny mladé popové i rockové kapely měli dokonce i svého hrdelního vokalistu.“ Nyní tato popularita již odezněla a jenom ti, kteří toto umění brali vážně, přežili. Albert Kuvezin a Yat-kha nikdy nebyli součástí tohoto boomu ani v Kyzylu ani na Západě. Jsou disidenti khoomei. Albert nikdy neocenil starý oficiální sovětský styl tuvanské tradiční hudby – nazývá ho „smějícím se folklórem“. Není nadšen ani plastickou západní kulturou.

Albert a Yat-kha většinou performují tradiční tuvanské písně s tradičními tuvanskými nástroji. „Miluji staré národní písně, protože v nich je celý život; od narození do smrti, všechno je tak překrásně popsáno“ říká Albert Kuvezin.

Po veleúspěšném koncertě před dvěma lety přijíždějí tito tuvinští vyslanci opět do Prahy a jejich koncert bude jistě velkou událostí pro všechny, kterým se líbí world-music, hrdelní alikvótní zpěvy a tradice krásné lidové hudby.

Tuva
 
- nejmenší a nejzapadlejší stát Ruské federace
- občas je také nazýván geografickým středem Asie

Disografie
 
„Prizrak Bedi“ (Spectre of Disaster) - 1990, Ekaterinburg
„Yat-Kha: Antropofagia“ - 1993 General Records, Moscow
„Yenisei-Punk“ - 1995, Global Music Centre, Helsinki
"Dalai Beldiri" – 1999, RCA
„tuva.rock“ - 2003

 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016