PARTYINFO

 

PETER LIPA BAND

Datum konání:
09.06.2004 - středa
Místo konání:
Praha - Mecca
Live:
P. Lipa (zpěv), J. Tatár (piano), M. Gašpar (basa), M. Buntaj (bicí), S. Palúch (housle)
Info:
http://www.jazzclub.cz...
info@jazzclub.cz
Popis:
start 21:00, vstup 150 CZK (email. rezervace 110 CZK)
styl: soul jazz blues
 
 
Peter Lipa
Zpěvák, skladatel, organizátor, moderátor, dlouholetý dramaturg a promotér festivalu Bratislavské jazzové dni - to všechno (a ještě mnohem víc) stihl během své víc než pětatřicetileté kariéry Peter Lipa.
 

Peter LipaZpěvák, skladatel, organizátor, moderátor, dlouholetý dramaturg a promotér festivalu Bratislavské jazzové dni - to všechno (a ještě mnohem víc) stihl během své víc než pětatřicetileté kariéry Peter Lipa. Jeho pěvecké možnosti sahají od jazzových standardů a dixielandu přes latinskoamerický jazz, šanson a spirituály až po funk a rock. Natočil dlouhou řadu alb, zatím poslední s názvem Beatles In Blue(s) vyšlo v Čechách v roce 2003 u Indies Records. Koncertoval prakticky po celém světě, spolupracoval s většinou významných postav slovenského i českého jazzu a rocku (Peter Breiner, Luboš Andršt, Vladimír "Guma" Kulhánek, Dežo Ursiny, Emil Viklický, Gabriel Jonáš, Andrej Šeban...). V posledních letech tvoří jeho kapelu špičkoví mladí hudebníci Martin Gašpar (baskytara), Juraj Tatár (klávesy), Marcel Buntaj (bicí) a Michal Žáček (altsaxofon, sopránsaxofon, zpěv). Lipovy koncerty bývají nevšedním zážitkem díky muzikálnosti celého souboru, vyváženému repertoáru a vlídnému, inteligentnímu humoru hlavního protagonisty.

U příležitosti reedice alba Blues z Lipového Dřeva (Supraphon 1984) se vloni po více než patnácti letech dal mimořádně dohromady také někdejší Lipa-Andršt Blues Band, aby odehrál krátké turné v sestavě Peter Lipa - zpěv, Luboš Andršt - kytara, Ondřej Konrád - foukací harmonika, Vladimír "Guma" Kulhánek - baskytara a Pavel Razím - bicí.

Petr Lipa - Beatles In Blue(s)

Původně komorní projekt se během nahrávání rozrostl o další jazzové a jiné slovenské muzikanty, dvě písně zpívá s Peterem Jana Kirschner. Lipa sám o albu říká: "Z pôvodnej predstavy o skromnej, jazzovej, komornej kocepcii som medzičasom musel ustúpiť a k dnešnému dňu tam hrá 13 muzikantov, medzi ktorými nechýbajú moji tradiční nahrávací partneri Tatár-Buntaj-Gašpar, hrajú tu aj Gabriel Jonáš, Juraj Griglák a niektorí kolegovia, s ktorými som ešte nespolupracoval, ako napr. Ľ. Priehradník, R. Rist a aj úplne nové tváre ako huslista Stano Palúch. Z týchto informácií vyplýva, že výsledný efekt je veľmi rôznorodý a to je práve to, čo ma na tomto projekte najviac baví".

www.peterlipa.com
www.jazzclub.cz
www.mecca.cz

 

Z tisku: Poličtí dobře vědí jak je důležité míti Petra Lipu
Petr Mareček MF Dnes, 26.4. 1999

Pokud se někdo pouští do organizování jazzové sešlosti, měl zajít pro radu k pořadatelům festivalu Polička jazz 1999. Byť by ona rada byla asi stručná: "Je důležité míti Petera Lipu!" Právě jeho moudrá dramaturgie proměnila dvoudenní muzicírování v malou encyklopedii jazzu. "Osvícený dramaturg a bratislavský gróf jazzového vokálu Lipa se v Poličce představil ve vrcholné formě. Doprovodné trio hrálo jako o život, hostující ostravský saxofonista Michal Žáček byl zpěvákovi rovnocenným partnerem a jeho nástroj si s Lipovým scattem pohotově rozprávěl. Lipa se odrazil od slavné Pomusovy Lonely Avenué a hitovými songy z nového alba Čierny Peter s dynamickými Dobrými skutky, skvělou Baladou o čtyřech koních s Lasicovým textem a "latinou" Zavěste, prosím, volá Caracas, rozezpíval publikum tak, že ho odmítalo pustit z pódia.
Jazzofilové z rodiště Bohuslava Martinů mohou být spokojeni: mají svého Petera Lipu a Poličtí mu velmi dobře rozumějí."

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016