PARTYINFO

 

PHILIPS INTERNATIONAL JAZZ FESTIVAL

Datum konání:
18.09.2004 - sobota
Místo konání:
Praha - 02 Arena
Live:
Van Morrison, Richar Müller, Spyro Gyra, Mr. Acker Bilk, Dan Bárta, Jiří Stivín, Béla Szakcsi Lakatos
Info:
alexandra.hroncova@philips.com
Popis:
vstup 390, 690, 990, 1 590 a 3 990 CZK, rezervace na www.sazkaticket.cz
 
 
Mladé jazzové skupiny na soutěžním pódiu
Novinky o Philips International Jazz Festivale
novinky k události, která zakončí letní festivalovou sezónu
 

- Van Morrison poprvé v České republice

- Acker Bilk se po 40 letech znovu vrací do Prahy

- S jazzovým repertoárem se představí také Richard Müller a Dan Bárta

- Zvukový systém instalovaný v Sazka Areně slibuje špičkovou akustiku


Praha, 12. srpna 2004 – V sobotu 18. září  2004  se v pražské Sazka Areně představí jedna z největších jazzových legend, která zatím ještě nenavštívila Prahu – Van Morisson. Spolu s ním na Philips Jazz Festivalu vystoupí množství jazzmanů světového jména, mezi kterými nebude chybět ani jeden z nejzajímavějších zjevů maďarské hudební scény Béla Szakcsi Lakatos nebo legenda světového jazzu Acker Bilk, který se do Prahy vrací po dlouhých čtyřiceti letech.

Van Morrison poprvé v České republice

Van Morrison se pražským divákům představí jako umělec, který od svého debutu „Blowin‘ Your Mind“ z roku 1967 nikdy neslevil ze svého kréda být originální a neustále překvapovat. Dnes není vyčpělou legendou, ale umělcem, který i svým posledním albem „What’s Wrong With This Picture?“ (vyšlo 20. října loňského roku na legendárním jazzovém labelu Blue Note) dokáže posluchačům servírovat pořádnou porci poctivé hudby. Zde opět potvrzuje svou pověst eklektika, nálada jeho skladeb osciluje mezi jazzem, klasickým blues a R&B. Van Morrison je dnes jedním z hudebníků, kteří dokážou nadchnout příznivce jazzu i pravověrné rockery, jeho skladby by si ale měli poslechnout také všichni ti, kteří pochytili zkratku R&B teprve v posledních letech. Van Morrison určitě není uhlazená postava z nablýskaných videoklipů, ale kdo slyšel skladby posledního alba, ať už titulní „Too Many Myths“, „Fame“ nebo „Goldfish Bowl“, musí uznat, že nasazení a zvuk mu mohou mnohé současné R&B hvězdičky jen tiše závidět. Je ale také umělcem, který se na sebe dokáže podívat s odstupem a humorem, tak jako například ve „Whinin‘ Boy Moan“, nebo zaujmout krásnými melodiemi ve skladbách „Evening in June“, „Once in a Blue Moon“ nebo „Little Village“.

Pro fanoušky jazzu bude zcela jistě zážitkem vystoupení pianisty Bély Szakcsi Lakatose.  Je osobností, která svým širokým záběrem přesahuje hranice jazzu a vydává se daleko do hájemství vážné hudby, opery, baletu, ale i rocku nebo lidové hudby. I Lakatos zazářil na konci šedesátých let, svět jej objevil v roce 1970, kdy se jako člen kvarteta Aladára Pegeho umístil na druhém místě na jazzovém festivalu v Montreux. Tento úspěch mu otevřel dveře na mezinárodní jazzovou scénu. Jeho další cesta se již klikatila po světových pódiích, kde si zahrál s takovými osobnostmi žánru jako jsou Carmen Jones, Frank Zappa, Art Farmer, Mark Ledford, Dave Weckl, Omar Hakim, Terri Lyne Carrington, Marvin "Smitty" Smith, Jay Leonhart, Gerald Veasley, Victor Bailey, Randy Roos, Attila Zoller, Rodney Holmes, David Sanchez nebo Mike Richmond.

Acker Bilk se po 40 letech znovu vrací do Prahy

Vystoupení Ackera Bilka na Philips Jazz Festival bude déjà vu po dlouhých čtyřiceti letech. Když „The Great Master of the Clarinet“ (ročník 1929) hrál na počátku své kariéry v Praze roku 1964 poprvé, jistě netušil, že se na „místo činu“ vrátí jako skutečná legenda světového jazzu. Jeho vystoupení na jednom pódiu s Van Morrisonem bude okořeněno navíc skutečností, že spolu nedávno (v letech 2001 a 2002) nahráli dvě skladby - „Evening Shadows“ a „Summer-Set“.

Zvukový systém instalovaný v Sazka Areně slibuje špičkovou akustiku

Sazka Arena, kde se Philips Jazz Festival uskuteční, disponuje technicky dokonalou akustikou. Pro tento festival byl vybrán špičkový zvukový sytém NEXO GEO T, který zaručuje rovnoměrný akustický tlak. Jedině tak je možno dosáhnout toho, aby zvuk nebyl v předních řadách příliš hlasitý a současně byl skvěle srozumitelný a dostatečně nahlas na místech v nejvyšších tribunách. Celkový výkon aparatury bude téměř 200 000 W tak, aby byly splněny náročné požadavky umělců a zaručena vysoká dynamika zvuku.

Pro navození intimnější atmosféry bude zvoleno vhodné nasvícení scény, kdy základní konstrukce bude viset ve více než 12m výšce. Světelný park bude kombinací konvenčních i inteligentních světel v celkovém příkonu vyšším než 150 kW! Aby si diváci mohli vychutnat koncert se všemi detaily i v zadních tribunách, budou po stranách jeviště umístěny velké projekční stěny.

O Philips International Jazz Festivalu

Philips International Jazz Festival představuje českému publiku nejrůznější podoby současného jazzu. Jeho první ročník se uskuteční v sobotu 18. září 2004 v  pražské Sazka Areně a vystupí na něm: Van Morrison, Richard Müller, Spyro Gyra, Dan Bárta, Mr. Acker Bilk, Jiří Stivín a Béla Szakcsi Lakatos. Festival organizačně zajišťuje Agentura 10:15. Projekt podporují společnosti: Citibank, Eurotel, Hotel Mövenpick a Volvo Cars Česká republika. Více informací o festivalu na www.philips.cz.

Chcete-li více informací, kontaktujte prosím:
 
Monika Daďová
Philips Česká republika, Šafránkova 1, 155 00 Praha 5
tel.: 233 099 557, e-mail:  monika.dadova@philips.com

Tomáš Hečko
AMI Communications, Dlouhá 13, 110 00 Praha 1
tel.: 234 124 112, e-mail: tomas.hecko@amic.cz

 
Fakta o Philips International Jazz Festivalu - Sazka Aréna Svátek jazzu v Sazka Aréně pro nejširší publikum Informace o účinkujících na Philips International Jazz Festivalu

Flyer

 
flyer
 

Reporty

 
První roční Philips International Jazz Festivalu navštívilo přes 7 tisíc diváků
 

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016