PARTYINFO

 

RESPECT PLUS 04

Datum konání:
10.09.2004 - pátek
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
Kočani Orkestar (MKD)
Info:
http://www.respectmusic.cz
Popis:
vstup 270/300 CZK, start 19:00
 
 
Kočani Orkestar
Dechovka, která rozpoutala současnou balkánskou hudební mánii, se jmenuje Kočani Orkestar. Inspirovala skladatele Gorana Bregoviće, hostovala na nahrávkách rumunských zbojníků Taraf de Haidouks, a Emir Kusturica její členy představil v romské filmové epopeji Dům k pověšení.
 

Dvoumilionová Makedonie patří z celého Balkánu k těm kulturně nejpromíchanějším zemím. Není divu, že právě odtud pochází zvukově nejkřiklavější balkánská dechovka Kočani Orkestar.

Makedonský tavící kotel učaroval režisérovi Emiru Kusturicovi do té míry, že svůj film Dům k pověšení (vznikl 6 let před slavným Undergroundem) situoval do romského "townshipu" Šuto Orizari, které je Kočani Orkestarpředměstím Skopje a představuje nejlidnatější romskou aglomeraci na světě. Ve filmu se poprvé objevili členové Kočani Orkestaru, který dnes patří k nejvýznamnějším makedonským skupinám. Pochází z města Kočani východně od Skopje.

Na světová podia pronikl Kočani Orkestar v 90. letech: tehdy jej "objevili" belgičtí producenti Michel Winter a Stefan Karo, kteří předtím veřejnosti představili fenomenální romskou cimbálovku z Rumunska, Taraf de Haidouks. Sestavu Kočani Orkestaru tvoří dvě trubky, klarinet, saxofon, akordeon a čtyři tuby.

Od jiných světoznámých dechovek z Balkánu se Kočani Orkestar liší pestrostí repertoáru a důrazem na rytmus. Zvuk dechových nástrojů vyvažuje obrovitý buben tapan, na který se (podobně jako na indický dhol) hraje z obou stran. Zatímco jedna ruka vyklepává rytmus masivní paličkou, druhá lehce vyťukává jKočani Orkestaremné rytmické ozdoby lehkou metličkou na opačnou blánu bubnu.

Tomu, co hraje Kočani Orkestar i jiné makedonské skupiny, se říká romska orientalna muzika - orientalna proto, že obsahuje daleko silnější vlivy z Turecka a dalších východních zemí nežli ostatní balkánské styly. Na album L'Orient est rouge skupina navíc zařadila melodie z indických filmů a jako titulní skladbu dokonce zvolila svéráznou cover-verzi budovatelské písně z maoistické Číny.

Na posledním albu Alone at My Wedding najdeme vlivy z Bulharska i hudbu, která doprovází třídenní svatební oslavy balkánských Romů. Skupina je natočila s novým zpěvákem, charismatickým mladíkem Ajnurem Azizovem, který zpívá v romštině, slovanských jazycích i v turečtině.

Kočani OrkestarKočani Orkestar za sebou má úspěšná turné v Evropě i Japonsku, vystupoval na festivalech Roskilde, Womad, v londýnské Royal Albert Hall, a nedávno doprovázel alžírsko-francouzského zpěváka Khaleda.

Cena vstupenky v předprodeji do 1.9.: 270 CZK
Cena vstupenky v předprodeji po 1.9.: 300 CZK

Předprodej:
- Ticketpro
- Ticketstream
- Palac Akropolis

Podrobnější informace včetně fotek ke stažení a hudebních ukázek jsou k dispozici na www.respectmusic.cz

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016