PARTYINFO

 

SIVAN PERWER

Datum konání:
13.10.2004 - středa
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
Sivan Perwer
Info:
http://www.respectmusic.cz
Popis:
vstup 270 CZK (předprodej Ticketpro, Ticketstream, Palác Akropolis)
 
 
Sivan Perwer - profil
Hudebník, skladatel a zpěvák Sivan Perwer je dnes tím nejznámějším Kurdem: v minulosti prý v Turecku stačilo, aby u vás našli kazety s jeho syrovým a expresivním hlasem a šli jste do vězení. Perwer je psanec, jeho vlast je zakázanou zemí. Danielle Mitterandová o něm prohlásila: "Sivan Perwer je divoká květina v zahradě světových umělců."
 

Deset milionů Kurdů tvoří národ s vlastní kulturou i jazykem, který je spřízněn s perštinou - a Sivan Perwer je nejvýznamnějším hudebníkem kurdského etnika. Orientální rytmy, průrazný hlas s ostře řezanými ornamenty, písně o lásce, válce, hrdinství i touze po domově ovšem dokážou zhypnotizovat nejen  Kurdy, ale i  Evropany. Perwer dokáže své city snadno přenést na posluchače a představuje akutní nebezpečí pro diktátory. Jeho hudba byla zakázána ve všech zemích, kde jsou Kurdové občany druhé kategorie - tedy v Iráku, Iránu a Turecku.

Sivan Perwer se proslavil už v době studií na univerzitě v Ankaře v 70. letech. Turečtí Kurdové tehdy protestovali proti útlaku svých krajanů v Iráku, po domácku natočené Perwerovy nahrávky se pašovaly přes turecko-iráckou hranici, tisíce lidí navštěvovaly jeho koncerty. Perwerovy kontroverzní písně se staly základním vyjádřením kurdské kultury - a z Perwera vyrostl protestní umělec-disident. V obavách o život se Perwer nakonec rozhodl emigrovat. V roce 1976 odjel z Turecka do Německa, kde natočil své první album s kurdskými lidovými písněmi. V současné době žije ve Švédsku, roku 1992 účinkoval na koncertě Live Aid organizovaném Bobem Geldofem. Jeho poslední album, Min beriya, vyšlo u francouzské značky Daqui.

Perwer zpívá, hraje na arabské a turecké loutny, doprovází jej skupina s orientálními nástroji plus hráčka a hráč na housle, kteří také zpívají.

www.sivanperwer.org
www.divanoprod.com

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016