PARTYINFO

 

EUROCONNECTIONS

Datum konání:
24.09.2004 - pátek
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
Khoihba (CZ), Venner (SK)
Popis:
start 19:30
 
 
Khoiba, Veneer
Další díl ze série EuroConnections představí pražskému publiku tvorbu české skupiny Khoiba a spřízněnou slovenskou formaci Veneer. Skupiny, které spolu mají společného více než jen koncertní vystoupení.
 

Veneer (SK)

V roce 1997 se nesly Slovenskem smrtelné křeče definitivně vymírajícího euro-dance, do toho přicházeli z východu mudrci ověšeni kytarami a i když pár let zaspali dobu, zněli v těchto neutěšených časech poměrně svěže. Ne všichni se ovšem s tímto stavem dokázali smířit, a proto se nemůžeme divit dvěma chlapíkům z Trnavy, že když si srovnali své hudební představy, shodli se na zvuku, který by mohl odkazovat na „cokoli“ jen ne na slovenskou kapelu.

Začátky Paľo Hubiňáka a Dan Bihányho ovšem nebyli lehké, hned ve svých počátcích narazili na vážný problém, a to najít vhodný hlas pro svůj projekt. Nakonec ho našli v osobě Paľovi přítelkyně Simony Danielové, která už nedokázala nečinně přihlížet bezradnosti obou muzikantů a vzala věci do svých rukou. Nejdříve se opřela do vokálu písničky Snobish Heart, poté vymyslela název kapely „Veneer“ a nakonec nazpívala i všechny ostatní písničky.

VeneerDo playlistů slovenských rádií začíná pronikat písnička I Learned To Fly, považovaná za první regulérní singl kapely a o Veneer se začíná mluvit jako skutečných mladých talentech.

Kapela po krátkém hledání nachází díky Milanu Caisovi z českých Tata Bojs vydavatelská křídla v českém labelu Escape (mj. Kryštof, EOST, Here, Priessnitz). Věci se daly do pohybu a pro Veneer nastává tzv. remixérské období. Mezi štastné, kteří si z Paľova obýváku odnesli svoji porci, patří např. Here, EOST, Tata Bojs, Ivan Tásler, Shellwoy a dokonce i Lenny Kravitz, kterého trnavská verze Believe In Me rotovala v mnoha českých a slovenských rádiích.

Mezitím se Veneer přesunují do studia a pod producentským dohledem Milana Caise a Dušana Neuwertha vzniká jejich debutové album Light, které vychází na jaře roku 2003. Paradoxně je však vřeleji přijato v Česku a Rakousku než na domácí půdě a i přes 2 nominace na Aurela a několik pozitivních recenzí na něj slovenská hudební branže moc nereagovala. Kapela získává koncert od koncertu čím dál více věrných fanoušků a stále lepší formu.

Kromě dalších remixů od popového Roba Opatovského či Kryštofa přes undergroundové Abuse až po jazzového Dana Bártu přichází také nabídka na produkci celého alba. Paľo Hubiňák se ujímá českého projektu KHOIBA a pod jeho dozorem vzniká v první polovině roku 2004 album NICE TRAPS.

více informací na www.veneer.sk



Khoiba (CZ)

Stylově velmi těžce zařaditelná KHOIBA ve své tvorbě úspěšně mísí experimentálnost elektroniky, syrovost kytar a zasněnost indies. Jejich atmosférické skladby jsou protkané linkou inspirujícího dívčího vokálu, který na české scéně působí jako čisté zjevení.

Khoiba vznikla na jaře roku 2002, jakožto přidružený projekt členů rockové formace ROE-DEER zpěvačky Emy Brabcové a kytaristy Filipa Míška.

Na podzim téhož roku vychází u firmy Globus Music EP Dillema obsahující pět skladeb, které o rok později dostávají díky spřízněným projektům (např. Veneer, Abuse) také  remixovou podobu. Tyto remixy vycházejí na druhém EP That Reason a eponymní singl již předznamenává, kam se bude skupina ubírat na svém regulérním debutu.

V roce 2003 se objevuje nová skladba Terribly ve filmu Davida Ondříčka Jedna ruka netleská a poté také na jeho soundtracku. Debutové album Nice Traps obsahující 13 velmi zdařilých skladeb vychází v květnu Khoiba2004 a rázem je vyzdvihováno jak fanoušky, tak kritickou obcí. Skupina také pilně koncertuje a již má za sebou okolo 50 živých vystoupení jak v českých, tak i v zahraničních  klubech a významných festivalech.

Za jedno ze svých nejzdařilejších vystoupení skupina považuje dubnový koncert uskutečněný v rámci projektu EuroConnections – Evropské partnerství v prestižním pařížském klubu Le Batofar nebo koncert na polském festivalu Global Beat.

Khoiba: Ema Brabcová (zpěv, klávesy), Filip Míšek (kytara, klávesy), Petr Šámal (basa), Jan Malich (bicí)

více info na www.khoiba.org

 

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016