PARTYINFO

 

GOVINDA - THE SENSORY INFUSION TOUR 2004

Datum konání:
10.09.2004 - pátek
Místo konání:
Praha - Radost FX
DJs:
Govinda (Austin, Texas, U.S.A), Ganesh (India)
special bhangra set by Béla En
Popis:
live percussion, oriental dancers, Govinda visuals
 
 
DJ Ganesh (India/France) - rozhovor
rozhovor o vlivu asijské indické kultury na francouzskou elektronickou hudbu
 

Kde, kdy a jak jsi začínal?

Začínal jsem hraním na saxofon v kapele. To bylo asi před deseti lety. Poté jsem v sobě objevil vášeň pro elektronickou hudbu a začal jsem s Dingem. Našel jsem způsob vyjádření "více moderní" vize indické kultury, ze které pocházím.

Kdy si myslíš, že se asijské rytmy nějakým výraznějším způsobem objevily ve Francii?

GaneshPodle mého názoru se tento druh hudby ve Francii zatím nijak vážněji neobjevuje. Je tu celá řada kritiků, kteří stále tvrdí, že je to jen krátkodobá záležitost, která za nějaký čas zase odezní jako nějaká jiná módní vlna. Myslím si, že takovým prvním výraznějším počinem ve Francii byla "Anhoka" od Talvina Singha a label Outcaste. Ten vliv asijské hudební kultury na francouzskou zatím není tak výrazný, jako je tomu třeba v Londýně.

Odkud si vůbec myslíš, že ve Francii pochází zájem o indickou kulturu?

Na orientálních kulturách bylo vždy cosi přitažlivého a indická kultura je jednou z nich. Kama Sutra, Goa, Tajmahal... všechny tyto pojmy jsou synonymem snu a úniku. Ještě závažnější věcí je spirituální faktor a stejně tak indické filmy a hudba.

Jaký je současný stav fúze francouzsko-asijské scény?

Ptáte se mě na to přímo uprostřed skutečné revoluce. Je tady celá řada talentovaných umělců jako Karsh Kale, DJ Rehmi, ale jejich alba jsou z komerčních důvodů vydávána ve velmi malých nákladech. Další důležitou skutečností je, že skutečně kvalitní asijsko-francouzská hudba se dá převážně slyšet na internetu a ne na mainstreamových rádiových stanicích.

Souhlasíš s tím, že mezi bhangra/bollywoodskou scénou a tzv. asian vision one je zásadní rozdíl? Jestli ano, jaké jsou podle tebe ony rozdíly?

Ano, je to pravda. Skutečně tu máme dva různé typy scén. Tou první je Bollywood a jeho komerční faktor, odkázán do mainstreamových populárních stylů jako bhangra a r´n´b. Potom tu je undergroundová scéna, ovlivněná elektronickou hudbou a styly jako house, breakbeat, d´n´b. Pro mě vyhrává jednoznačně druhá alternativa.

Jakou důležitost a význam pro tebe mají webové stránky?

Web jsme sestavili především na přání fanoušků, abychom tak vyšli vstříc jejim požadavkům. Samozřejmě je to také skvělá věc, jak svým fandům poslat vzkaz, aniž bychom museli platit obrovské peníze za televizní vysílání.

Je zde nějaký zvláštní vztah mezi londýnskou a pařížskou scénou?

Vidím britskou scénu jako jako našeho "Velkého bratra." Jsou opravdu dobří, hodně dobří! Všechno jde kupředu, zatím pomalu, ale něco se děje. Samozřejmostí jsou pro nás různé výměny, např. ASIAN DUB FOUNDATION jsou nám velice blízcí.

Co nějaké londýnské turné?

Určitě se tam chystám a to specielně se svým projektem "La Vache Curry". Je to projekt, který se zaměřuje na různé druhy umění. Máme stylistu, VJe, tanečníka Raniho, fotografa atd. Naše poslední vystoupení v klubu Srbáci bylo totálně vyprodané. Ještě ve 3 hodiny ráno tam byla fronta lidí, kteří se chtěli dostat dovnitř! Tenhle projekt by jste určitě neměli zmeškat.

 
The Sensory Infusion Tour 2004

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016