PARTYINFO

 

PARTY IN HOUSE - VORTEX

Datum konání:
27.09.2004 - pondělí
Místo konání:
Brno - Fléda
DJs:
Magda (USA), Subsist, Aleph, Nipp
Info:
http://www.gproductions.cz...
Popis:
Party in house
vstup 120 CZK, start 22:00
Line-up:
22:00 – 00:00 ALEPH
00:00 – 01:00 NIPP (live)
01:00 – 03:00 MAGDA
03:00 – 05:00 SUBSIST
05:00 – 06:00 CLICKS´N´CUTS (ALEPH/SUBSIST)
 
 
Magda - Biografie
Rozhovor s Alephem nejen o Vortexu

AlephJsi tvůrcem line upů akcí jako Orion Hall či Mácháč. Ovšem Vortex by se dal považovat za takové Tvé dítě, na které Ti nikdo nesmí sáhnout. Jsi na něj jistě náležitě hrdý. Přibliž nám trochu koncept této akce. Co má návštěvníkům nabídnout? V čem se liší od jiných večerů? Měla by akce být do jisté míry i překvapením? Od čeho se bude odvíjet jeho pravidelnost? Je v plánu i střídání prostorů, nebo je Fléda to pravé ořechové?
 
Vortex jsem vymyslel a začal realizovat především proto, že mi v line upech domácích akcí chyběli noví a pro mě, potažmo publikum zajímaví producenti a DJs. Vždycky jsem měl v muzice hodně široký záběr, rád objevuji nové umělce, sbírám hodně stylů a druhů elektronické hudby, často se tedy dostanu k projektům nebo jedincům, kteří mě osloví natolik, že bych je moc rád představil širšímu publiku. Vortex začal na techno bázi, na prvním hrál Dalo (dnes Loktibrada), pokračoval přes, do té doby domácímu publiku naprosto neznámého  Maxe Duley z UK, poté Rakušana Erica Fischera, skvělého live performera Jacka Sienkiewicze z Polska, Steve Bicknella a v rámci zatím posledního Vortexu zahráli v Brně live (zase v ČR poprvé) Sutekh z USA a Safety Scissors, to bylo v době, která ještě nebyla zralá pro muziku předvedeného typu, taky proto, jsem akci uložil k delšímu spánku v mezičase jsem dál hledal a cestoval za novými talenty a objevy.
 
Vortex je tedy akce, která chce lidi dobře pobavit prostřednictvím pro ně dosud neznámých, talentovaných, skvělých umělců, kteří jim zcela jistě budou mít co nabídnout. Chtěl bych se vyhnout jakémukoliv škatulkování, sortování a kategorizaci, Vortex bude o taneční muzice, „tečka“. Kromě hudby, o kterou půjde především, bych chtěl rozvinout a ozvláštnit také práci se světly a původní videoprojekcí, šitou pražskými čaroději Phase na míru každé akci.

Co se týká pravidelnosti následujících Vortexů, to v téhle chvíli nemůžu úplně přesně říct, protože to závisí na mnoha různých okolnostech. Chci, aby Vortex zůstal příjemnou klubovou party, která si získala a udrží dobré jméno prostřednictvím presentace kvalitní hudby pro dobré publikum. A pokud jde o Flédu, tak ano, je to to pravé, prostor klubu se mi líbí nejvíc ze všech brněnských lokalit, má bezvadnou polohu, je tam super akustika, příjemné prostředí a  co víc si od klubu můžeš přát.

Proč právě Magda je headlinerem večírku, který o sobě dává po delší odmlce znovu vědět?
 
Magda mě a nejen mě, naprosto dostala na letošní zahajovací noci festivalu Sónar v Barceloně. Hrála  na samém začátku party, v minulých ročnících tenhle post dostali lidi jako Luomo nebo Jori Hulkkonen, tedy umělci, kteří příjemně vyplní čas, kdy do haly přicházejí lidé, tentokrát to bylo jinak! Slečna Magda během půl hodiny roztancovala všechny a natáhla do prostoru tzv. Sónar clubu i ty, kteří dosud váhali mezi třemi nabízenými alternativami (Club, Park, Pub). Předvedla bravurní kombinaci technické zručnosti a obsahové dokonalosti, jinými slovy obsah i forma na výbornou. Její mixování má šťávu, vládne fascinujícím talentem, ví jak vyždímat z každé desky i tu poslední kapku energie, výborně se při tom baví, evidentně si je jistá v „kramflecích“  A navíc je hezká J Tohle všechno v jedné osobě hned tak u dnešních „žen za pultem“ nenajdeš. Takže proto :)

Jsi nejenom dj a člověk aktivní v oblasti pořadatelské, ale již dlouhou dobu vedeš obchod s deskami. Mnoho lidí si může pamatovat například Tvé příspěvky z časopisu Rave. Jak se Ti v tomto ohledu vede? Chystáš nějakou zajímavost, o které bys rád informoval? Jdou desky v době CD přehrávačů a Final Scratchů stále na odbyt? Jsi spokojený s tím, co vychází?

Desky se prodávají pořád hodně dobře, v poslední době snad nejlíp, obrací se na mě spousta nových zákazníků a lidí, kteří třeba začínají hrát a chtějí poradit, navíc stále držím ceny kolem 250,- za kus a nabízím kvalitu místo dokola omílaných a nenápaditých desek, které vozí většina zdejších obchodů. Je mi jasné, že svou otázkou míříš především k tomu, co jsem zatím nechtěl publikovat, ale možná, že už je ta pravá chvíle, takže co nevidět bude v provozu náš (spolupracuji na něm ještě s kolegou Petrem) on-line obchod vinyl-shop.cz Doménu si možná ještě pamatujete ze starších časů.

Budeme nabízet absolutní novinky i starší kusy, objednávat věci, které se teprve chystají, k poslechu budou ukázky skladeb ze všech desek, součástí stránky bude také rozsáhlý bazar desek i CD a třetí sekci webu věnujeme DJ mixům zahraničních i domácích DJs, kteří nás baví. V průběhu léta mě moc novinek nenadchlo, ale teď se chystá celá řada skvělých desek na které se moc těším, takže ano momentálně jsem spokojený :)

Dodnes spoustu lidí neví, že pod pseudonymem Aleph se skrýváš právě Ty (Kaisersoze - pozn. editora). Co Tě vedlo k tomuto kroku? Čím Tě zaujal tento výraz?
 
Chtěl jsem jasně rozlišit dvě podoby mého hraní. Jméno Aleph jsem si půjčil z názvu svého nejoblíbenějšího obrazu. Miluji grafiky švýcarského umělce H.R.Gigera a Aleph je právě jednou z nejpropracovanějších. Pro ty, kteří obraz neviděli, a nemají se k materiálům H.R.Gigera jak dostat bude jeho náhled na připravovaných stránkách Vortexu (ty současné jsou jen a pouze pro účely  Vortexu 27.09.2004). Na stránkách Vortexu pracuje, podle mého názoru, jeden z nejlepších českých grafiků, člověk s neskutečným talentem pro výtvarné umění, kouzelník s fotografiemi, barvami a náladami. Na finální verzi už se moc těším, zatím jsem viděl první návrhy a jsem nadšený.

Čím Tě minimal jako muzika vůbec zaujala? Proč je pro Tebe tento hudební směr tak důležitý, že jsi ochoten podstoupit i potenciální riziko nepochopení ze strany publika, přičemž jsi zvyklý, že jako techno dj jsi oblíbený?
 
Minimal je kouzelný právě v tom, že při správném provedení, můžeš dokázat z nepatrným množstvím zvuků, nálad, postupů neskutečně, maximálně funkčního efektu. Je to hudba, která poskytuje obrovské pole působnosti fantazii, nestaví na laciných klišé a omletých finesách, chce od posluchače trochu soustředění a následně mu to mnohonásobně vrací, má hloubku a eleganci, dnes už se rozvětvila do mnoha interesantních směrů a tento trend bude pokračovat, to je jisté. Myslím si, že „minimal“ už dávno překročil hranice škatulky, stylu a je prostě neoddělitelnou součástí elektronické taneční hudby, která nás baví a rozjíždí, proto se nebojím nepochopení publika.

Dalo by se říci, že Ti v žilách koluje tak trochu krev kočovných předků. Pocházíš z Přerova, čas jsi žil v Brně, pak jsi se přestěhoval do Prahy a nyní jsi zpět v Přerově. Jak jsi zde spokojený, nebo je to zas dočasné a dříve nebo později překleneš periodu a nastane zase „Tvůj čas“ stěhování?

To je jako kdyby naši cestovali v krytém voze plném kradených slepic J Všechno to stěhování probíhalo po dlouhých debatách a hlavně z nutnosti přesunu za prací. Neznám nikoho, kdo by se stěhoval rád, nejsem výjimkou. Ale dá se říct, že už v tom mám docela dobrou praxi, takže ještě párkrát a budu mistr v oboru. Faktem je, že momentálně jsem opět v Přerově, kde se mi naskytla možnost koupě bytu za podmínek, které se dvakrát v životě neopakují, ale nevidím to na dlouho. Táhne mě to totiž zpět na místo mého druhého domova, do města, které jsem si zamiloval a chtěl bych se v něm usadit natrvalo a tím je Brno. Uvidíme jak dlouho to bude trvat a jestli to vůbec dopadne, ale jak říkám, rád bych.

Co Tě přimělo k tomu, začít uvažovat o založení G Productions bookingu? Co si od toho slibuješ? Očekáváš, že se zvýší poptávka po jeho členech, nebo je smysl někde jinde?

Založení G Productions bookingu se během krátké doby přesune z polohy rozhodování do finálního oznámení o vzniku agentury. Chci pomoct k prosazení kvalitních DJs do klubů a na parties po celé zemi a taky za hranice, protože to co se na naší scéně děje je fakt horor!!! Většina akcí je osazena příšernými „pouštěči“ a manekýny(kami), kteří vyhrávají ankety (v nichž hlasuje několik „pouštěčům“ věrných), vytrácí se duch muziky, je nahrazován teatrální gestikulací a mimikou „hvězdných“ DJs, kteří pouštějí šílené sračky zhusta prohnané efektory trendy mixážních pultů. Budu dělat maximum pro to, aby se mi podařilo zvýšit poptávku po pravých DJs, kteří mají rádi hudbu, hudbu hrají, pro muziku žijí a netouží po obdivu náctiletých dívek a fotce na titulce časopisů.

Jak trávíš svůj volný čas, když zrovna nejsi na procházce s svou „láskou“ labradorkou Soláň? Jak rád relaxuješ? Co Tě baví, zajímá?

Se Solčou trávím nejvíc času, chodíme na dlouhé procházky, které si rád zpestřím dobrou knížkou. Mám rád fantastickou literaturu, ale také beletrii a v poslední době příručku Cubase SX. Chodím do kina (naposledy Hellboy), v létě jsem byl skoro denně u vody a teď budu asi pokračovat plaváním na bazéně, nějak se mi zastesklo po pravidelných trénincích z doby, kdy jsem hrával vodní pólo. Jeden z největších relaxů jsem objevil ve vysokohorské turistice. Právě jsem se vrátil z Vysokých Tater, přijel jsem neuvěřitelně nabitý energií  chtěl bych tam jet co nejdřív zase, bohužel v říjnu se uzavírá většina turistických tras, takže asi až v zimě s prkénky. Bohužel mi v létě nezbyl čas na dalšího velkého koníčka, kterým je potápění, ale vzhledem k tomu, že jsem si ho hodně užil hned první týden v lednu v Egyptě, není to zas až tak zdrcující :)

 
Party In House Tour 2004 Vortex se vrací

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016