PARTYINFO

 

CHARITY - PARTY ZA VODU PRO LIBÉRII

Datum konání:
26.11.2004 - pátek
Místo konání:
Praha - Matrix
DJs:
Breakbeat.cz stage - Kaplick, Saku, Jan2, Josef Sedloň, Turtlesquad DJs ,Sla:vek, Hugo, Dušan Only One, Tchendos DJs
Tech-house.cz stage - Face (Techno.cz), Formi, Groof, Cubic, Jan Berdych, Lana, Lucas, Brady, Trnqua, Blond, Next, Drahota, Ghándí, Dan Cooley
Live:
Ecson Waldez, Igraczech (Kaktus rec.), DJ Stromfield (Combat rec.), Charlie One
Popis:
Celý výtěžek akce putuje na projekt Světové rozvojové organizace - Živá voda
vstup 99 CZK
 
 
Rozhovor s Drahotou o party Charity
Honza Drahota je člověk, kterého nejspíše znáte od gramofonů z různých klubových akcí. Nedávno přišel s nápadem, který usktuteční již zítra - party Charity v Matrixu. Charity není jen obyčejná akce, která vám nabídne několik dýdžejů a trochu toho tance. DJs zahraje hned kolem třicítky a zábavy bude dostatek. Na které akci, ale můžete třeba i nepřímo zachránit lidský život, nebo pomoci lidem žijícím v nepředstavitelné chudobě? Odpověď naleznete v rozhovoru.
 

Honzo, pořádáš charitativní akci Charity. Jaká je nálad promotéra před akcí?

Jsem docela nervózní, protože všechno není vždy ideální, ale to už k života promotéra asi patří. Rád bych dělal akci, která nebude pouze jednorázová. Myslím trošku dopředu a rád bych z toho udělal tradici. Myšlenkami jsem trošku dopředu, ale doufám, že to všechno dobře dopadne, uvidíme. Doufám, že lidi se přijdou podívat na takovou smršť breakbeat- a house- DJs a ocení třeba i poměrně nízké vstupné.

Co máš na mysli tím nízkým vstupným?

Vstupné je jenom 99 korun. Chci lidem nabídnout výbornou zábavu a co nejlepší hudební produkci za málo peněz. Se všemi vystupujícími mám velmi dobré vztahy, rád s nimi spolupracuji a vyšli mi ve všem vstříc.

Jaký je třeba honorář pro Dje a liveacty vystupující na party Charity?

Naštěstí všichni lidé, kteří na party zahrají jsou na tom podobně jako já, takže jim nedělá problémy vystoupit bez nároku na honorář, čehož si strašně moc vážím. Veškerý výdělek z party totiž poputuje na charitu v rámci projektu Živá voda.

Než jsem vůbec začínal se samotnými přípravami, tak jsem si zjišťoval, kdo by na této akci bezplatně vystoupil. Samotného mě překvapilo, u kolika lidí jsem se setkal s velmi pozitivním přístupem, takže bych takové akci musel dělat nejméně 3 aby mohli hrát úplně všichni ti, kteří mi vyšli vstříc.

Takže se ti přihlásilo mnohem víc lidí, kteří by zdarma na Charity zahráli… To je krásné! Vybral jsi nakonec tedy kolem 30 Djs a lajvek, kteří se si v pátek v Matrixu zahrají. Chtěl bys vyzdvihnout nějaká jména z line-upu?

Především bych předeslal, že nikdo z nich pro mě nemá větší, či menší význam. Vážím si všech bez rozdílu. Máme zde lidi, kteří už dokázali opravdu hodně na poli taneční scény, kteří kdyby mi řekli, že na akci nevystoupí, tak bych to pochopil. Mezi ně patří třeba Josef Sedloň (pozn. vystoupí na breakbeatové stage), který má můj dlouholetý respekt, za to co na scéně udělal a dělá. Na akci jsem ho moc chtěl a jsem moc rád, že řekl "ano".

Dalším s těch známějších je třeba Ecson Waldez, který má v současnosti hodně napilno a také nám přikývnul.

Co ostatní "zlomení" DJs?

Z těch dalších na breakbeat.cz scéně, jako Kaplick, Čechťák (Jan 2), Saku, Tchendos, Sla:vek, Hugo a tak dále. Všech si za jejich přístup vážím.

Pomáhal ti z nich někdo v přípravách na akci samotnou?

Velké poděkování patří Martinu Kaplickovi, kterému jsem dal volnou ruku v sestavování brejkového lineupu. A jsem rád, že mi tím hodně pomohl a ulechčil práci. Sám jsem si dosadil pouze live-ka a Josefa Sedloně.

Podívejme se na druhou "rovnou" tech-chouse.cz scénu. Co bys nám o ní řekl?

Ta druhá stage, bývá často spojována s chill-outem. Je umístěna někde v rohu, špatný zvuk atd. Tak přesně to jsem nechtěl :o)

Chtěl bys tedy mít dvě plnohodnotné stage?

Jasně, přesně tak. Ta druhá bude mít o něco menší kapacitu, přesto jsem si jist že bude mít co nabídnout. Celý lineup pro mě osobně znamená hodně, není nikdo, kdo by pro mě měl větší význam než ti ostatní. Snad jenom na jedno překvapení – Charlie One, kterou jsem osobně donedávna neznal. Ona má velmi vřelý vztah k charitě a ráda svým zpěvem akci podpoří, čehož si moc vážím.

Všem ostatním moc děkuji, jmenovitě: Formi, Ondřej (Tvyks), Cubik, Groof, Lucas, Honza Berdych, Pavel Trnqa, Myclick z techno.cz (Face), Ghándí – který přiveze vlastní zvuk a samozřejmě kolegové z Tech-house.cz. Budu se moc těšit.

Honzo, pojďme na vlastní jádro tvojí akce. Proč se vlastně jmenuje Charity? (čti čerity)

Tak jednak proto, že je to anglicky charita :o), ale tím hlavním impulsem bylo to, že moje přítelkyně se přesně tak jmenuje. Charity lze také přeložit jako dobrosrdečnost, a taková ona určitě je.

O tobě vím, že chceš akci vdechnout zajímavou myšlenku, povídej…

O taneční scénu se už nějakou dobu zajímám. Před půl rokem jsem s kamarády založil internetové medium o houseové scéně. A přemýšlel jsem dál, co by se dalo vymyslet, aby se trošku zvedla nálada české party veřejnosti, která v posledních letech vidí na scéně jeden velký byznys, už to není tolik o muzice aaaa…

… třeba že bychom si měli vážit svých vlastních Djů!

Jasně. Já když jsem začínal poslouchat tuhle hudbu, někdy v roce 95, tak na taneční party chodila určitá skupina lidí. Teď asi řeknu něco co už dávno nikdo neřekl, ale dříve lidé chodili skutečně za muzikou a náladě, která tehdy panovala, se nic nevyrovnalo. V současnosti tu něco podobného strašně moc chybí. Pořád se s tím nějak nemůžu smířit. Ty časy se už nevrátí, ale rád bych svoje akce té atmosféře alespoň trochu přiblížil.

Super, kéž by to vyšlo. Vraťme se zpátky k charitě. Jak vlastně tento projekt a party vznikla? Co je její hlavní myšlenkou?

Jsem v úzkém spojení se Světovou rozvojovou organizací, která rozjela projekt Živá voda.

Popiš nám trochu tento projekt?

Umělec pan David, vytvořil několik sošek malých černoušků, které budou vystaveny v hypermarketech po celé ČR. Budou určeny na prodej. Tržba bude použita na nákup tisíců litrů pitné vody na pomoc lidem v Libérii, kde dlouhá léta zuřila občanská válka. Peníze z Charity přispějí také na vodu pro tento stát "třetího světa". Málokdo z nás si asi dokáže představit jak to tam vypadá a v jakých podmínkách se zde žije. My u nás řešíme banální problémy typu "nemám kde zaparkovat, nemám na boty za 5 tisíc", ale skutečné existenční problémy se nás zdánlivě netýkají. Chtěl bych na ně prostřednictvím party Charity upozornit.

Charita u nás také nemá zrovna dobrou reputaci. Na ulicích potkáváme každý den někoho, kdo vybírá peníze na děti, na nemocnice apod. Nikdo však nemá jistotu, že vybrané prostředky dostanou skutečně ti, kterých se to týká.

Vím že díky klubové party nemůžeme vydělat stovky tisíc, které by mohly vyřešit mnohem víc. Jde mi ale i o tu symbolickou částku, která může několika lidem hodně pomoci, nebo i zachránit život. A chci také ukázat, že i mladí lidé dokáží přispět k dobré věci, že se mezi námi najdou i hodní lidé, kteří dělají něco pro druhé. Důležité je si uvědomit "jo, jsem mladej, ale chci někomu pomoci, protože na tom rozhodně nejsem tak špatně, jak si někdy připadám"

V tom případě doufejme, že nás hodných je víc… (úsměv)

(úsměv) tak v tomhle já jsem hodně velký optimista, ale na druhou stranu vidím kolem spoustu závisti. Málokdo někomu přeje úspěch. Nechci říkat, že s tím chci bojovat, ale…

Honzo, já myslím že bojuješ, už jenom tím, co chystáš na pátek v Matrixu. Říkejme tomu třeba "tancem proti závisti"

Já jsem třeba strašně rád, že všichni lidi, kteří mi s akcí pomáhají to mají v hlavě "hozené" jako já. Je na nich vidět velký zájem, ať už jde o DJs, liveacty nebo kohokoliv jiného. A rád bych vzkázal všem otevřeným a svobodomyslným lidem, kteří nepohrdnout výbornou hudbou, ať se nebojí nám to v pátek ukázat úsměvem a tancem, děkuji.

Já bych jenom dodal, že na party se rozhodně také přijdu podívat a bavit se s pocitem, že přispěji na dobrou věc může být skvělá zkušenost.

Díky :o)

Honzo, děkuji ti za rozhovor, přeji hodně úspěchu a štěstí do budoucna, v pátek nashle

Ahoj

 
Charity - party na pomoc Liberii

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016