PARTYINFO

 

ZEN

Datum konání:
18.12.2004 - sobota
Místo konání:
Praha - Roxy
DJs:
Sultan (yoshitoshi/shinichi/CAN), Rai (Roxy booking), Glide
chill-out: Lillou, Airto
Info:
http://www.roxy.cz
Popis:
lights and laser by Wild Music, videoprojection by mimo.tv
Line-up:
22:00 - 01:00 Glide
01:00 - 03:00 a special guest Sultan
03:00 - 06:00 Rai

chillout: Lillou & Airto
 
 
Rozhovor se Sultanem
Ahoj Sultane, co je u Tebe právě nového?

Nemohu začít bez toho, abych řekl, jak moc jsem vzrušený z toho, že navštívím Prahu. Je to totiž můj sen už od doby, kdy jsem byl malý kluk.
 

Co se novinek týče, byl jsem posledních šest měsíců velmi zaměstnán produkováním a hraním. Mnoho velkých projektů se právě blíží a cestování rozhodně začalo ovlivňovat mou produkci a DJing, stejně jako mne jako osobnost. Na potkávání lidí ze všech koutů světa a objevování odlišných kultur a historií je něco velmi naplňujícího.

Od roku 1996 žiješ v Kanadě, která je pro nás ohledně taneční hudby vcelku neprobádaným územím. Jaká je tedy současná kanadská taneční scéna, v jakých klubech rád hraješ a je zde nějaký místní DJ, jehož bys nám rád doporučil?
 
Kanadská taneční scéna se vyvíjí už léta. V pozdních 90's zde dominovalo techno a klasický house, zatímco v posledních letech se trend změnil směrem ke všem žánrům taneční hudby. Každý víkend máme to štěstí slyšel top DJe z celého světa ze spektra trance až house. V kostce se dá říci, že kanadská scéna a specielně montrealská je definitivně jedním z nejlepších míst pro taneční hudbu. V samotném Montrealu máme 4 after kluby, které hrají hudbu od 2:00 v noci do následující půlnoci a někdy i déle. Je to vedle Toronta jediné severoamerické město, kde afterkluby zůstávají otevřené tak dlouho a kde jsou velké párty každý víkend. Každé cca 4 měsíce montrealský Olympijský stadion a hokejové stadiony hostí veliké párty/ravy s návštěvností až 10000 lidí a s pěti až šesti top mezinárodními DJi v lineupu. V podstatě, pokud je zde v Severní Americe místo, kam bys měl chtít jít na party, je to Montreal.
Má nejoblíbenější Montrealská místa na hraní jsou after kluby Stereo a Gravity. Oba mají kapacitu kolem 1000 lidí a jedny z nejlepších sound systému na světě. Nemohu také nezmínit skvělou atmosféru, vytvářenou návštěvníky, kteří sem chodí pro svou lásku k hudbě.
A pokud mám doporučit nějakého místního DJe, bude to DJ XL, který je již přes 10 let pionýrem montrealské scény. Stále hraje v Montrealu velmi často a určitě je tím, koho stojí za to slyšet, jsi li zde.

Je zde něco, co Tě v posledních měsících doopravdy nadchlo? Může to být úplně cokoliv: DJ, producent, film, stavba, výjimečný čin který někdo udělal, kniha, článek, …

V posledních měsících toho bylo hrozně moc, co mne nadchlo, tak to raději omezím jen na dvě věci.
Na mé poslední návštěvě Turecka, minulý měsíc, mne zcela "rozsekal" místní DJ Tarkan. Hraje hodně po celém Turecku a má pořad v hlavním čase místního tanečního rádia FG. Jeho zvuky, jeho set, jeho vibe, to vše bylo velmi inspirativní. Je opravdu skvělé potkávat DJe z různých zemí, jelikož se od nich dá mnoho naučit.
A před třemi týdny jsem hrál ve Victorii, což byla zároveň i má první návštěva západního pobřeží Kanady. Od chvíle co jsme přistáli, jsem byl naplněn úctou ke kráse místní scenérie. Na jedné straně hory a na druhé oceán… Viděl jsem několik zemí světa, které měly i moře i hory, ale pohled jaký jsem spatřil zde, jsem dosud nikdy neviděl. Tak klidné a mírumilovné… bylo to jako nebe na Zemi.
 
Jak jsi na tom s vlastní produkcí? Co od Tebe můžeme očekávat do budoucna, třeba nějaké další zajímavé kooperace?

Nadcházející rok bude plný mých nových produkcí, nahrávek a kolaborací. Právě jsem dokončil tři velké projekty, jenž ještě nemohu zveřejnit, ale budete li v 18.12. Roxy, uslyšíte je… Jinak také očekávám mnohem více remixů pro labely od Yoshitoshi až po Release. Několik nových tracků vznikne z mé spolupráce s Ned Shepard, pod nickem Jiva a věřím, že by mělo vyjít kolem čtyř nových Jiva nahrávek na Blend recordings, Pure Substance and Release Records. Mám hotový nový singl s Tone Depth, který vyjde příští měsíc na Mo-Do a ještě bychom si spolu chtěli do konce roku sednout do studia a pracovat na alespoň třech nových věcech. Na Shinichi mi vychází dvě nová EP a právě příští měsíc vyjde "Shivers", které bude doublepack obsahující pět neuvěřitelných remixů od jednoho skvělého maďarského objevu. Těším se i na spolupráci s maďarským TommyBoyem a stejně se těším na spolupráci s MV. Také jsem v poslední době pracoval s několika novými vokalistkami, což bylo pravým zlatým hřebem těchto posledních měsíců. Hudebně můžete čekat podobný zvuk, jako měly mé deepovější produkce, ale vydal jsem se i mnoha rozdílnými směry od rocku až po funk, který mě v současnosti opravdu dostává.

Jaká hudba nebo druh hudby Tě inspiruje? Co posloucháš doma/v autě/… - jednoduše v místech která nejsou klub. :)

V poslední době jsem inspirován takovým množstvím hudby.. To, že v současnosti velmi cestuji, jednoznačně zformovalo mé vlivy. Tribal pro mne byl vždy velkou inspirací a nyní mne opravdu dostává rock a funk. Taktéž downtempo hraje velkou roli v mé sbírce hudby a musím říci, že poslední album Way Out West je na vrcholu mého žebříčku. Doma poslouchám všechny hudební styly od "klasiky" přes rock až po dance. Všechno to závisí na náladě, myslím. A od té doby co se Digital Witchcraft stali mými sousedy, získal jsem možnost poslouchat hudbu, kterou nikdy předtím neslyšel. Oni mne posunuli i k electru, old school funku a soulu.

Jak by jsi popsal svůj DJ styl? A jaký bys chtěl, aby byl v ideálním případě - při ideálních podmínkách?

Můj DJský styl zahrnuje široké hudební spektrum od houseu až k progressiveu. Sety začínávají funkověji a houseověji, pak přejdou do více tribal fáze a poté se dotknou progressiveu a deepu. Můj DJing jednoznačně dospěl a vyvinul se za poslední rok téměř do toho bodu, kde jsem ho chtěl mít, co se týče směru. Ideálně bych rád měl mnohem rozsáhlejší sbírku hudby z různých žánrů, které hraji, či se jich alespoň dotýkám. Každé publikum, každé město je rozdílné, stále sbírám více zkušeností z nichž se více učím a lepším v porozumění publiku a hudbě.

A na závěr, jaké jsou Tvé letošní silvestrovské plány?

Na Silvestra mám tento rok v plánu relaxovat a vzít si nějaký čas volno, abych se mohl věnovat rodině a přátelům. Bude to první Silvestr od začátku mé kariéry, co nebudu nikde hrát. V posledních měsících byl můj seznam hraní opravdu šílený, a tak jsem se minulý měsíc rozhodl, že tentokrát nechci nikde hrát ani nikam cestovat. Mám stěží čas vidět své přátele, i když jsem doma, jelikož všechen čas věnuji produkci a to speciálně nyní, když pracuji na těch několika velkých projektech. Tento rok chci být na párty jedním z návštěvníků a užívat si.

Díky za rozhovor. :)

Také díky.

 
Sultan - recenze desek od Raie Další Zen v sobotu v Roxy

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016