PARTYINFO

 

ALTERNATIVA 2004

Datum konání:
01.12.2004 - středa
Místo konání:
Praha - Kaštan - scéna Unijazzu
Live:
Mikoláš Chadima + Pavel Richter (CZ), Scrape (FR)
Info:
http://www.alternativa-festival.cz
Popis:
vernisáž výstavy "Zajímavé časy"
Česká hudební scéna v letech 1989-2004
Ve spolupráci s Popmuseem (Muzeum a archiv populární hudby)
začátek výstavy 18:00, koncert 20:00
 
 
Mikoláš Chadima a Pavel Richter
Cesty Mikoláše Chadimy (1952) a Pavla Richtera (1956) se poprvé nakrátko protnuly ve skupině Elektrobus (1975-6). Pavel Richter po jejím rozpadu působil v souborech Stehlík a Švehlík a dále spolupracoval s folkrockovým mystikem Oldřichem Janotou a Lubošem Fidlerem.
 

 Ambientní polohy doplněné náznaky world music plně rozvinul v rámci Richterbandu (aktivní od r. 1986) a etnické vlivy společně s elektronikou byly i základem tvorby projektu Wooden Toys. Dále spolupracoval s jazzovou zpěvačkou Janou Koubkovou či improvizačním ansámblem Zapomenutý Orchestr Země Snivců a hudbou okořenil i několik filmů a divadelních projektů. Mikoláš Chadima p?sobil v Rock & Jokes Extempore Bandu, jehož vrcholným dílem byl rozsáhlý projekt Velkoměsto, který měl Mikoláš možnost předvést roku 1981 i v Londýn? za asistence Chrise Cutlera, Tima Hodgkinsona a Micka Hobbse. Signatář Charty 77 Chadima následně založil režimem pronásledovaný MCH Band, který využíval dekadentní texty Ivana Wernische či východoněmeckého disidentského básníka Jürgena Fuchse. V osmdesátých letech Mikoláš distribuoval českou alternativní hudbu na samizdatových kazetách a o dění v českém hudebním podhoubí 70. a počátku 80. let napsal obsáhlou knihu Alternativa.

V prosinci roku 2002 si Mikoláš Chadima a Pavel Richter spolu znovu zahráli při příležitosti oslav výročí MCH Bandu v rámci festivalu Alternativa (záznam tohoto vystoupení zachycuje 2CD MCH Band Live - 20 let, Black Point Music 2003). Vznikl tak projekt, jehož koncertní podoba vyniká správnou dávkou improvizační energie a jedinečným citem pro avantgardní hru se zvuky. Na festivalu Alternativa 2004 tito dva hudebníci vystoupí exkluzivně společně s francouzským improvizačním duem Scrape, které tvoří kytarista Marc Sens (spolupracoval s Yannem Tiersenem, Headphone, Casparem Brötzmannem atd.) a perkusista Cyril Bilbeaud (Sloy, Theo Hakola). Tyto dvě individuality si ve Scrape dopřávají naprosté hudební svobody a s maximálním využitím všech možností svých nástrojů plodí atmosférické i drsnější a hodně divoké instrumentální kusy.

www.richtigmusic.cz, www.mchband.cz, http://marcsens.free.fr

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016