PARTYINFO

 

ALTERNATIVA 2004

Datum konání:
04.12.2004 - sobota
Místo konání:
Praha - Matrix
DJs:
Michael Rieger (DE)
Live:
Enik (D), Kevin Blechdom (USA), Jason Forrest / Donna Summer (USA)
Popis:
start 20:00
 
 
Profily účinkujících

EXPERIMENTAL DISCO

Už žádné pseudointelektuálské povýšenectví! Experimentální elektronickou hudbu dobylo nevázané veselí! Tihle jedineční podivíni bortí hudební stereotypy s nadhledem a notnou dávkou ironie a jejich cílem je vás pořádně rozparádit. Budou vám nekompromisně rozpitvávat uši extrémními zvuky, ale vám se to bude zaručeně líbit.

Mnichovský zpěvák a producent Enik se po vzoru Toma Waitse či Davida Bowieho rozhodl stát mužem mnoha hudebních tváří. Po vokálním hostování na posledním albu a turné předních electro-hiphoperů Funkstörung přišel tento bývalý pouliční zpěvák a performer s vlastním ep Without A Bark (Wonder Rec.), kde jedinečným způsobem mísí svůj pružný hlas s elektronikou, kabaretním klavírem, smyčci, bluesovou kytarou atd. v bizarní, emocemi nabité melodické skladby. Brzy se dočkáme jeho debutového alba a sbírky básní.

www.enik.net

Američanka Kevin Blechdom (= Kristin Erickson) studovala kompozici experimentální počítačové hudby v San Franciscu a s kamarádkou si založila projekt Blectum From Blechdom, který za své netradiční nahrávky plné roztodivných lo-fi samplů získal i prestižní ocenění festivalu Ars Electronica 2001 (za album The Messy Jesse Fiesta).

Tato akademicky vzdělaná dvojice se ovšem nikdy nebrala příliš vážně, což dokazuje např. desetipalec Bad Music And Butt Prints, jehož obal zdobí obtisky jejich pozadí. Kevin v poslední době tvoří a vystupuje především sólově a humor rozhodně neodkládá. Její neobyčejně pestrý debut Bitches Without Britches (u Chicks On Speed) je nanejvýš zábavnou a originální směsí laptopových experimentů, skočných country fláků a úmyslně přeslazených popových písniček s legračními texty. Naživo vystupuje s banjem a laptopem, procítěně zpívá, nemotorně tančí a neskutečně baví.

www.kevyb.com

Je libo skok do notně energické tsunami z divokých rytmů a bláznivých zvukových kombinací? Newyorský Jason Forrest/Donna Summer navazuje na bootlegovou mánii a vypůjčuje si stará kytarová sóla a disko momentky, které následně umísťuje do čerstvě znějících hlukem nasáklých gabba/breakcore kusů. Nedávno vydal své již třetí album s názvem The Unrelenting Songs Of The 1979 Post Disco Crash (na německé značce Sonig, kde vydávají např. i Mouse On Mars), které posluchače vábí překvapivými zvraty a neúnavným styloborectvím. Pot, disco a… rock‘n‘roll!

www.cockrockdisco.com

Michael Rieger se jako DJ dlouhé roky podílel na undergroundových parties v Mnichově a poté nějaký čas pobýval v Londýně (kde vydal album se svou skupinou Lazy), Lisabonu a Praze. Jeho experimentální a zároveň zábavné sety jsou plné zvratů a překvapení.

www.thelazy.org
 
Doprovodný program:

Kaštan – scéna Unijazzu

"Zajímavé časy"

Pop a alternativní hudba v Čechách 1989 - 2004. Hrdinové, pěšáci, události bez komentáře. Fragmenty událostí, na které se nezapomíná. Fragmenty událostí, na které se už zapomnělo. Fragmenty událostí, na které by možná bylo lepší zapomenout.
Výstavu připravuje pražské Popmuseum, které od roku 2000 provozovalo v Besední ulici u Újezda stálou expozici "Bigbít". Tu však v srpnu 2002 zničila povodeň. Od té doby Popmuseum pořádá výstavy v hudebním klubu Vagon na Národní třídě a spolupracuje s Českým muzeem hudby na nové expozici v Karmelitské ulici. Od února 2005 však rozvine nabídku svých dalších služeb právě v Kaštanu - scéně Unijazzu.

Čítárna Unijazzu

výstava fotografií z minulého ročníku festivalu Alternativa

www.alternativa-festival.cz

 
Festival Alternativa 2004
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016