PARTYINFO

 

BLAZIN'

Datum konání:
11.03.2005 - pátek
Místo konání:
Brno - Fléda
DJs:
Twisted Individual, Social Security a MC Skibadee (vsichni UK), C-Phone aka Cash, Wenia, Therapist, JJ Jumbo, Flame, X. Morph, MC Tweety Twizta
Info:
http://www.blazin.cz
press@blazin.cz
Line-up:
21:00- 22:00 FLAME (WKC/ OVA// CZ)
22:00- 23:00 X. MORPH + MC LOBOTOMIA (REDRUM/ BRN// CZ)
23:00- 00:00 JJ JUMBO (WKC/ OVA// CZ)
00:00- 01:30 SOCIAL SECURITY (HOSPITAL/ LON// UK)
01:30- 03:00 TWISTED INDIVIDUAL (FORMATION/ LEC/ UK)
03:00- 04:00 THERAPIST (WKC/ OVA// CZ)
04:00- 05:00 C. PHONE (DVOIKA. TROIKA/ MESSAROSH REC./ FATALERR/ OVA //CZ)
05:00- 06:00 WENIA (EXT DUST/ MESSAROSH REC./ OVA// CZ)
 
 
MC Skibadee - Skiba is the Killa‘
MC Skibadee je opravdová ikona d&bové scény. Byl prvním MCím, který dokázal čtyřikrát po sobě vyhrát prestižní Knowledge Awards v kategorii „The Best MC“. V mnoha dalších anketách pochodil Alfred C. Bond aka MC Skibadee naprosto stejně: suverénně zvítězil. Z čehož vyplívá, že MC Skibadee je drtivou většinou fanoušků d&bu považován za bezkonkurenčního krále všech MCs.
 

Proto není důvod očekávat, že se České republice nepředstaví ve velkém stylu také na brněnské party Blazin‘, která se koná již tento pátek v prostorách klubu Fléda. Přinášíme vám jeho profil.

Jak psát profil Skibadeeho a vyhnout se trapnému a vysoce nadměrnému používání superlativů? Máte dvě možnosti: buď za a: můžete napsat, že si někteří myslí, že není nejlepší MC (řeč je o těch, co chodí na techno…) nebo za b se smířit s tím, že to prostě jinak ani nejde. Přesto se pokusím držet strohých a nic neříkajících faktů: Nejlepší MC podle časopisu Knowledge v letech: 1999, 2000, 2001, 2002. Nejlepší MC podle ankety na Accelerated Culture v letech: 2001, 2002 a v roce následujícím titul „Best Lyrical MC“. A takhle by se dalo pokračovat skoro donekonečna. Co je podle vás lepší?

Nejspíš smířit se s tím, že to tak skutečně je. MC Skibadee byl, je a bude nejlepší MC, jaký kdy po světě chodil. Jak se mu to „přihodilo“? Nejspíš byl hodně talentovaný a dokázal toho využít. To by mu ale, jak už to tak bývá, k úspěchu nestačilo. „Když se mě dnes lidi ptají, jak sem se tak krátkou dobu dokázal dostat až na vrchol, tak jim odpovídám: Byl jsem ve správnou dobu na správném místě,“ vysvětluje strmý růst své kariéry dnes už třicetiletý Alfred C. Bond aka. MC Skibadee.

Alfredovi se dostalo klasického hudebního vzdělání. Již v 7 letech se začíná učit na piáno. Jako mnozí další i on se loučí s klasikou ve chvíli, kdy dospěje do puberty. Mladého pana Bonda tehdy oslovilo zejména Ragga, ale také hip hop a r&b. Ještě později se setkává s rodícím se Junglem. Zde veškerá podobnost s profily jiných ostrovních d&bových titánů končí: „Když jsem poprvé slyšel Jungle, tak jsem si myslel, že je to jenom módní záležitost. A já jsem se nikdy žádným krátkodobým trendům nepodřizoval.“ Nechybělo mnoho a Skibadee by se věnoval nejspíš Ekonomii, kterou vystudoval v Londýně.

To čím se bude v životě zabývat nejvíce ale určil den, kdy se mladý Alfred rozhodl navštívit svou první Jungle party. „Ta noc změnila můj život. Nemohl jsem uvěřit tomu, že je to ta samá hudba, co jsem slyšel doma z rádia. Byl to naprosto fantastický zážitek. MCs mě fascinovali. To, jak můžou diktovat tempo, stupňovat atmosféru, mě zkrátka dostalo,“ připouští později. Aby taky ne, když se na zmiňované party setkal s pozdější ostrovní špičkou v tomto oboru, MCs Det, Moose a Navigator…

Od té chvíle se začíná naplno věnovat Jungleu. Díky shodě okolností se u svého bratrance potkává s MCím Diamondem Whitem z pirátského Crystal FM, který hledá nové MC pro své víkendové show na tomto radiu. Následuje první vystoupení, díky němuž získává svůj vlastní pořad. Pak se pomalu dostává mezi lidi, kteří vytváří anglickou d&bovou scénu: setkává se například s DJem Ashatakem a ten mu nabízí rezidenturu na jeho nové party Spirit Of The Jungle. Od této chvíle se ze Skibadeeho stává uznávaná postava anglické d&bové „industry“, což stvrzuje i pozdější spolupráce se známou DJkou Wildchild na její show na respektovaném Kool FM. Tam také potkává svého pozdějšího „partnera v rýmu“ MCho Deta.

Společně s Detem zakládají projekt 2 x Freestyle. Z jejich společného působení vzpomeňme alespoň tracky ‘New Style Avengers‘ a ‘Slowmo‘, které vyšly na jejich vlastním stejnojmenném labelu- 2 x Freestyle.

Píše se rok 1999 a Skibadee vyhrává poprvé prestižní anketu nejrespektovanějšího d&bového časopisu Knowledge v kategorii „Nejlepší MC“. Pravděpodobně ještě ani on sám netuší, že se začíná období, kdy ho z tohoto trůnu po dlouhé 4 roky nikdo nesesadí: „Byl to úžasný pocit, ale nebyl sem na něj sám. Lidé ze scény mou práci podporovali. Nebyl to pro mě okamžik, kdy bych se zastavil a byl sám se sebou spokojený- spíš to byl nový impuls k další práci,“ vyjadřuje své nadšení A. C. Bond.

Poté, co se Skibadee stává bezkonkurenčním králem všech MCs nastává ten pravý čas na spolupráci s těmi nejlepšími producenty. Shy FX & T Power- ‘Don’t Wanna Know‘ nebo Dillinja- ‘Twist Em Out‘ rmx se stali jedněmi z nejúspěšnějších tracků celé d&bové historie. Avšak ani zdaleka to není výčet všech releasů, ve kterých se s charakteristickým projevem MCho Skibadeeho můžete setkat.

Skibadee rád cestuje a poznává nové země a rozdílné přístupy k hudbě, kterou tak miluje. I když se stal jednou z největších d&bových hvězd, stále cestuje ekonomickou třídou. „Nikdy se nepřestanu divit, jak můžu být tak známý v zemích, kde jsem nikdy nebyl. USA nebo Austrálie, to jsou země, kde se to díky internetu dá očekávat. Ale třeba takové Puerto Rico!? Když jsem se tam poprvé dotknul Micu, reakce byla explozivní. To mě opravdu dostalo.“ žasne nad svým vlastním věhlasem.     

Čím víc jste úspěšní, tím větší konkurenci musíte čelit. Skibadee je ale jenom jeden: „Když jsem začínal, byl můj styl velmi originální. Ale teď? Najde se hodně lidí, kteří kopírují můj projev. Ať už jsou to zavedená jména nebo přicházející hvězdy, mají jedno společné: zkouší mě napodobit.“

Skibadee ale dělá stále to samé co před lety. Jako Master of Ceremony (MC) se snaží i nadále objevovat nové úrovně d&bového emceeingu, zábavy a své vlastní tvůrčí identity. Zkrátka dělá to, co dělal vždycky. A v tom svém je jediným a nezpochybnitelným mistrem.


Další informace o party Blazin‘, která se koná již tento pátek (11. 3. 2005) v brněnském klubu Fléda a kde vystoupí Twisted Individual, Social Security i MC Skibadee naleznete na www.blazin.cz

 
Soutěž na webu Blazin' Twisted Individual - "Můj styl" Aktualizace webu Blazin Brněnský D'n'B festival Blazin
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016