PARTYINFO

 

FREE WEDNESDAY - 6 YEARS OF LAMINATE

Datum konání:
02.03.2005 - středa
Místo konání:
Pardubice - Žlutý pes
DJs:
Philip TBC (shadowbox.cz), Lulu Rulez (umerkura.cz), Vaant (umerkura.cz), Vaczech (cosmic beats)
Info:
http://www.umerkura.cz
Popis:
vstup zdarma
 
 
6 let alternativního dyzzka v Pardubicích
Je to zvláštní, děsivé, obdivuhodné, zarážející, překvapivé, potěšující. V jedné ze dvou východočeských metropolí, kde v oblasti kulturního dění chcípl příslovečný pes, se již šestým rokem linou z jiného Psa zvuky večírku alternativní taneční hudby. Šest let je „již nějaký ten pátek“, či v našem případě „nějaká ta středa“, a proto prosím omluvte určitý sentimentální patos tohoto malého ohlédnutí.
 

Je mrazivý únor 1999, Stanislav Gross vede žebříček oblíbenosti mezi prostým lidem, politická scéna zapáchá opoziční smlouvou, ČR se bez vypsání referenda stává členem NATO, Pardubice tradičně pulsují bohatým kulturním životem a já v této prapodivné atmosféře startuji v klubu Žlutý pes Transglobal Alternative Party. Večírek, kde by si člověk, kterému je stydno poslouchat normalizační oblíbence Standy Grosse ala Michal David, mohl alespoň zaskotačit do široké škály rytmů na muziku, jejíž hodnota nestojí a nepadá s momentálním umístěním v žebříčku nejprodávanějších desek. Zpočátku sám, později však s pomocí nezastupitelného DJ Doctorra, bez kterého by těch narozenin nebylo ani polovic.

Kromě muziky jsme se naše diskošky také snažili obohatit o určitou „přidanou hodnotu“ – antifašistický transparent notně iritoval (a irituje) slaboduché bílé holohlavé Čechy, tibetská vlajka připomněla témata opomíjená na tanečních akcích v našich zeměpisných šířkách, nízké (nebo žádné) vstupné umožnilo přijít i těm, kteří nemají na megaparty, filmová projekce nad podiem nabídla filmy, které potěší oko nejednoho filmového fanouška od příznivců béčkových scifíček, kreslených seriálů, českých old-skool filmů, po milovníky prací Bunuela, Greenwaye, Loache… A samozřejmě také spousta záběrů z politických či ekologických událostí, které se poněkud nehodí do krámu oficiálního zpravodajství a které tudíž běžný člověk nemá možnost často vidět.

Nebudu dál zdržovat. Přes spoustu nepříjemností a konfliktů s rozličnými idioty nás ty akce bavily. Za těch 6 let jsme zde s Doctorrem přivítali spoustu známějších i méně známých DJs ve snaze alespoň trochu vyvážit poněkud problematičtější hraní nás samotných J Velkou vzpruhou bylo také naše začlenění do tehdy vznikajícího U Merkura Sound Systemu, bez kterého by naše dyzzko už bylo také dávno minulostí.

Kvůli zvětšující se diferenciaci taneční scény jsme se dva roky zpátky rozhodli s Merkurem rozdělit středeční večírky na ty „rovné“ a „lámané“, a já si tak trochu oddechnul, přece jenom každou středu několik let…  Počátkem minulého roku se Doctorr nicméně rozhodl dát našemu českému dvorku sbohem a usadit se ve Skotsku. Jak já mu rozumím! Vše se zdálo zpečetěno, leč náhoda tomu chtěla a do Pardubic se přistěhoval dj Vaczech, který po Doctorrovi převzal junglovou štafetu a tak jsme se dostali až k 6. výročí večírků, jejichž název se ustálil na LAMINATE.
 
Jak dlouho ještě vydržíme, netuším. Ale když tak se někdy stavte a rozhoupejte se do rytmů, které nabízí jungle, breakbeat, 2step, dub, reggae… Stejně to je všechno punk :o)

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016