PARTYINFO

 

PLASTIC PEOPLE OF THE UNIVERSE

Datum konání:
06.04.2005 - středa
Místo konání:
Brno - Fléda
Live:
Plastic People Of the Universe, Agon Orchestra
Popis:
Derniéra v ČR exklusivně na Flédě!
start 21:00, vstup 150/190 CZK
 
 
Derniéra v ČR exklusivně na Flédě!
Pašijové hry velikonoční složil Milan Hlavsa na libreto Vratislava Brabence v době, kdy skupina začala směřovat od krátkých rockových písní k náročným koncepčním pořadům. Plastic People tehdy padesátiminutovou kompozici zahráli před publikem jen jednou - 22. dubna 1978 na Hrádečku u Václava Havla. Po šestadvaceti letech, 24. dubna 2004, skupina Pašijové hry provedla znovu, tentokrát společně s Agon Orchestra v pražském Divadle Archa.
 

Spolupráce obou hudebních uskupení trvá už skoro dva roky a zatím přinesla koncertní provedení programu Aj obešel já polí pět na texty filosofa Ladislava Klímy a orchestrální úpravy několika kratších skladeb. Pašijové hry velikonoční jsou zatím nejnáročnějším počinem.

The Plastic People Of The Universe prošli od roku 1978 řadou personálních změn; ta nejvýznamnější a nejsmutnější nastala v lednu 2001 smrtí Milana Hlavsy. Z desetičlenné sestavy, která Pašije hrála v roce 1978, se obnoveného provedení zúčastnila polovina hudebníků.

Nové provedení je barvitější, dynamičtější a interpretačně dokonalejší, než jaké nabídla premiérová verze, což ovšem neznamená, že by ji mělo a mohlo nahrazovat. Stará nahrávka obsahuje řadu intonačních nepřesností, zato i po letech fascinuje svou temnou syrovostí, divokou energií a zarputilou odhodlaností. Některé věci jsou prostě neopakovatelné, tím spíš po tak dlouhé době a ve změněné atmosféře. Co však zůstává, je síla skladby samotné; Pašijové hry velikonoční nepochybně patří k vrcholům tvorby skupiny a nové nastudování jejich působivost plně potvrzuje.

Na Flédě tak máte poslední možnost shlédnutí unikátního spojení orchestru a rockové kapely, kdy na rozdíl od obvyklých „klasicizujících“ snah o spojení rocku a vážné hudby je souhra Plastic People s Agon Orchestra naprosto kongeniální. Nepropásněte tuto událost, která se už nebude opakovat...

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016