PARTYINFO

 

MINIFEST FOLKOBRANÍ

Datum konání:
19.04.2005 - úterý
Místo konání:
Praha - Futurum Music Bar
Live:
Jiří Schmitzer, Neřež, Hm..
Popis:
Křížem krážem po Tibetu – Obrazová výprava s cestovatelem Hanzem Novotným
vstup 190 CZK (Ticketpro i na místě)
start 19:00
 
 
Profil Jiřího Šmicera
Jiřího Schmitzera znají mnozí nejen jako herce, ale i jako úspěšného písničkáře. Jak se ale k muzice dostal, to už ví jen málokdo. Ve věku 12 let slyšel hrát na Máchově jezeře o něco staršího kluka Beatles na kytaru a velice to na něj zapůsobilo. Proto si začal půjčovat akustickou kytaru od kamarádů. Doma mu v jeho zálibě příliš vstříc nevycházeli. Aby mohl v klidu cvičit, musel se zavírat na záchod.
 

V 8. třídě základní školy založil se spolužáky první skupinu. Kapelu tvořily tři akustické kytary a bubeník, jenž měl ovšem pouze pionýrský buben a jeden činel. Po čase Jiří Schmitzer přešel na baskytaru. Jeho první basa měla tělo vyřezané z prkna, krk ze španělky a struny z piana. Na stření průmyslové škole působil ve skupině s názvem The Awe, společně s režisérem Viktorem Polesným v pozici zpěváka. Toho času se umístil jako baskytarista na 16. místě anketní soutěže časopisu New Musical Expres. Ještě před dokončením průmyslovky se The Awe rozpadli a Jiří Schmitzer se již v jiné kapele neuchytil. V soukromí však na akustickou kytaru nikdy hrát nepřestal.

Napadalo ho také spousta básniček, které zhudebňoval. První samostatné výstupy se konaly na různých oslavách a publikum tvořili jen jeho kamarádi. Protože se písně líbily, začal vystupovat v rámci oslav MDŽ a BSP atd. S kytarou také objížděl síť kulturních klubů SSM. Postupně se dostával do povědomí širší veřejnosti.

Jiří Schmitzer nikdy nedosáhl „masové“ popularity, avšak má za sebou již 25 let koncertování se stálým úspěchem (odehrál přes 1000 koncertů). Složil hudbu k několika divadelním představením, především pro studio Ypsilon. Jeho písně se objevily i ve filmu (např. „Spadlo prase do strouhy“ z filmu „Páni Edisoni“).

První Schmitzerovy desky s názvem „Recitál“ jsme se dočkali až v roce 1997. Jedná se o záznam živého vystoupení ze studia Ypsilon. Další, již studiové album s názvem „Šílenec“ vyšlo v roce 2001. Zatím posledním a zároveň nejúspěšnějším počinem je CD „Bouda“ z roku 2003. Toto CD nahrál Schmitzer společně s klávesistou Zdeňkem Zdeňkem. Všechna tři alba byla pozitivně přijata odbornou kritikou.

 
Minifestival Folkobraní v klubu Futurum

Flyer

 
flyer
 

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016