PARTYINFO

 

ISIS

Datum konání:
15.05.2005 - neděle
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
Isis (USA) + Jesu (UK) + Monno (D)
Info:
http://www.palacakropolis.cz
 
 
Koncert Isis v Akropoli
Jeden z vrcholů letošní koncertní sezony? Pro příznivce tvrdé kytarové muziky jím nepochybně bude vystoupení Isis v Akropoli. Temnější než Tool, působivější než Neurosis, surovější než Melvins – to všechno jsou Isis. A ještě leccos navíc.
 

Isis na sebe nejdříve upoutali pozornost především díky přítomnosti zpěváka a kytaristy Aarona Turnera, šéfa kultovního nezávislého labelu Hydrahead (tato značka je odpovědná za vydávání revolučních desek takových spolků jako např. Botch, Converge nebo Cave-In). Jenže už na druhém albu "Oceanic" (2002) Isis přesvědčili, že zdaleka nejsou jen Turnerovým bočním projektem. Kapelu si vzal pod svá ochranná křídla Mike Patton, bývalý zpěvák Faith No More, jenž v současnosti ukájí svůj bláznivý hudební vkus na vlastním labelu Ipecac Records. A Isis se záhy stali jednou z vlajkových lodí v této vybrané společnosti.

Deska „Oceanic“ se okamžitě po svém vydání stala hotovou senzací. Mohutné kytarové plochy evokují nejpůsobivější momenty kultovních Swans, zatímco agresivní zvuk a surové riffy odkazují až k nepřekonatelným králům metalové temnoty Neurosis. Isis ale ani na chvíli nesklouzávají do upocené pózy, jejich muzika si v každé vteřině hledá cestu ke stále novým a novým výrazům.

Takřka ambientní vydechnutí tak náhle střídá mohutná kytarová palba, stoupající od zasaženého srdce až do vyděšeného mozku. Úspěch takto naléhavého alba na sebe nenechal dlouho čekat. Kapela po vydání „Oceanic“ absolvovala veleúspěšné turné po boku Napalm Death, Melvins, Mogwai (sic!), Dalek, Dillinger Escape Plan, nebo Neurosis. Aaron Turner a spol. ale zdaleka neoslovují jen alternativně-metalové publikum: v roce 2004 například Isis zazářili na prestižním nezávislém festivalu All Tomorrow's Parties. To už ale měla kapela dokončenou novou nahrávku...

"Panopticon", aktuální album Isis, překonává svého předchůdce snad ve všech směrech. Démonická a uhrančivá hudba plná mocných riffů a silných melodií vytváří neopakovatelnou atmosféru, která je pro posluchače stejně nebezpečná jako přitažlivá. Na jedné ze skladeb "Panopticon"  symbolicky hostuje Justin Chancellor z Tool, který jako kdyby tak Isis předával pomyslnou štafetu... Deska je naplněná emocemi - zhoubná jako ničivý vodní vír a spásná jako letní bouřka na vyprahlé poušti. V současnosti jsou Isis kapelou na samém vrcholu: jako velkou inspiraci je citují progresivní metaloví muzikanti, přísahá na ně hardcoreové publikum a přitahují zájem fanoušků alternativního rocku. Takový poprask na tak odlišných frontách naposledy vzbudili opravdu snad jen megakultovní Tool.

Spolu s Isis budou v Akropoli 15. května hrát Jesu, což je zbrusu nový (a výborný!) projekt Justina Broadricka z legendárních Godflesh, a Monno, drtící post-hardcoreová úderka z Německa.

Web kapely: www.sgnl05.com
Web labelu: www.ipecac.com
Web distribuce: www.southern.net

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016