PARTYINFO

 

UNITED ISLANDS OF PRAGUE

Datum konání:
05.06.2005 - neděle
Místo konání:
Praha - Open Air
Live:
- 123 min, Anticage, Bengas, Blue Effect Radima Hladíka, Bran, Bukake, Carus Thompson and Dave Johnson, Circus Praha, Cocotte Minute, Dan Bárta & Illustratosphere, Dj Gadjo aka skalalai/one love banditos, Doug MacLeod, Eddie Stoilow, Gaia Mesiah, Gulo Čar, Hans Theessinkk, Head Fake = Doug Wimbish + Will Calhoun, Heyday, Hot Bolshevick, Imodium, Irish Dew, Jazzpression, Jiří Schmitzer, Kollerband, Moiano, Mojmir Novakovič i Kries, Mooberg Ensemble, Neřež, No Borders, November 2nd, Nukleární Vokurky, On Air, Pablo´s Majic Karpet, Peter Lipa Band, Pilgrim Pimple, Pod černý vrch, Poslední výstřel, Posmrtné Zkušenosti, Post – it, Romanodrom, Selfbrush, Sevenball, Skaskadéři, Staří Psi, Sto Zvířat, Super Cool, Taliesyn, The Dudley Corporation, Tomáš Kočko & Orchestr, Toneless, Trombenik, Urban Band, Vertigo quintet, Vertigo, Votchi, Vypsaná Fixa, Zuzana Mojžíšová a její Družína
Info:
http://www.unitedislands.cz
Popis:
Festival se uskuteční na 3 místech: Střelecký ostrov, Císařská louka a Žluté lázně
 
 
Tři dny napříč ostrovy plnými zábavy
United Islands of Prague 2005 startují festivalovou sezónu s veškerou parádou. Nabízejí velmi pestré spektrum více než 60ti interpretů reprezentujících bezpočet hudebních stylů, zemí, kultur i generací. Vše je zasazeno do úžasného prostředí pražských ostrovů a k dispozici za velmi dostupné ceny. Za 150,- Kč můžete strávit celý den na festivalové scéně, slyšet spoustu muziky i využít nepřeberných možností doprovodného programu.
 

Po slavnostním zahájení (3. 6. Střelecký ostrov 16:00) čeká páteční večer ještě premiérový koncert Mariána Vargy a Jozefa Luptáka (Žluté lázně 20:00) a rozjetá Ska party (Císařská louka 21:30). Sobotní festivalový den začne už v 10 hodin na všech třech ostrovech a skončí hluboko po půlnoci na Císařské louce. Kolem desáté se festivalové scény začnou probouzet k životu i v neděli.

O dalších 12 hodin později (tedy kolem 22:00) ukončí United Islands koncerty hvězd Dana Bárty a amerických Head Fake. Ostrovní festival chtěl od začátku lákat nejen hudební fandy, a tak nabídne různorodý alternativní program, který si užijí milovníci sportu, rodiny s dětmi i ti, co si chtějí jen odpočinout v příjemném prostředí. Maximálně zjednodušená je pro návštěvníky také doprava v čele se speciální festivalovou tramvají.

Základní body tiskové zprávy:

1. Systém vstupenek

2. Časový harmonogram

3. Doprava

4. Zázemí

5. Dětský ostrov

6. Ústřední myšlenka United Islands - partneři a záštity festivalu

7. Workshop promotérů

8. Hudební novinky

9. Shrnutí nejdůležitějších bodů programu


1. Systém vstupenek

Na United Islands of Prague 2005 si lze pořídit tři druhy vstupenek. Jednorázová vstupenka za pouhých 150,- Kč umožňuje strávit den na jedné scéně a využívat veškerých festivalových služeb. S jednodenní permanentkou za 300,- Kč se návštěvník může v rámci daného dne volně pohybovat po všech ostrovech. Plná festivalová permanentka stojí 450,- Kč a dává svému držiteli právo putovat po festivalu bez omezení všechny tři dny. Ke každé třídenní permanentce zakoupené v síti Ticketpro a čítárně Unijazzu dostanete navíc zdarma festivalový CD sampler. Disk obsahuje 18 skladeb zahraničních hvězd i některých domácích spolků a je ideálním festivalovým průvodcem.

2. Časový harmonogram

 

Střelecký ostrov

Císařská louka

Žluté lázně

 

etno-folk

rock-funk-ska

jazz-blues

pátek 3.6.

16:00 - 21:30

21:00 - 02:00

18:00 - 22:00

sobota 4.6.

10:00 - 22:00

10:00 - 02:00

10:00 - 22:00

neděle 5.6.

10:00 - 22:00

10:00 - 20:00

10:00 - 22:00

3. Doprava

U festivalu, který probíhá na několika oddělených scénách, je samozřejmě důležitým hlediskem doprava. I tady vychází ostrovní festival návštěvníkům vstříc. Kdo by snad před procházkou rozkvetlou, takřka letní Prahou chtěl dát přednost rychlým kolům, má hned dvě možnosti. Na všech třech scénách budou k dispozici hlídaná parkoviště kol a podobných bezmotorových dopravních prostředků. Městem bude také projíždět speciální festivalová tramvajová linka, kterou mohou návštěvníci festivalu využívat zcela zdarma. Tramvaj bude jezdit mezi stanicemi Zlíchov a Dvorce s cca. 25ti minutovými intervaly a propojí tak všechny scény.

4. Zázemí

Termín (pátek 3. až neděle 5. června) a místa konání (Žluté lázně, Střelecký ostrov a Císařská louka)  se k naplnění doplňkovými aktivitami přímo nabízejí.

Na Střeleckém ostrově bude v rámci festivalu organizován turnaj v šachu a dalších stolních hrách. Návštěvníci budou mít také možnost vyzkoušet si petanque, ve kterém bude ve Žlutých lázních organizovaný turnaj. Ve zrekonstruovaném areálu Žlutých lázních už čeká osm hřišť určených na tuto oddychovou francouzskou zábavu. Připraveny budou také čtyři beachvolejbalové kurty, na kterých proběhne turnaj návštěvníků a možná i kapel. Možnost si zasoutěžit budou návštěvníci mít i na horolezecké stěně a fotbalovém hřišti.

O víkendu se proto určitě vyplatí přijít dříve, aby se na Vás dostalo místo v turnajovém pavouku. Na obrovské ploše Císařské louky se budou pohybovat žongléři a kejklíři, kteří se budou snažit návštěvníky naučit alespoň část svého umění s kužely, míčky a ostatním náčiním. Areálem budou létat rozdílné freesbee a k pobavení všech budou přistaveny i fotbálky. K provozování všech zmíněných aktivit si návštěvníci nemusí nosit žádné vlastní náčiní. Jediným povinným doplňkem výbavy je dobrá nálada.

Na každém ostrově bude stát něco na půl cesty mezi kavárnou a čajovnou, kde si návštěvníci ke svým nápojům budou moci v klidu sednout, nabrat síly a třeba stanovit další cestu napříč ostrovy a programem.Na všech třech ostrovech budou stánky se širokým výběrem masových i vegetariánských jídel. Ke koupi budou např. nakládané hermelíny vyráběné mentálně postiženými lidmi ve sdružení Portus na Slapech. Jídelní lístek je stejně jako hudební program poskládaný tak, aby si svou chuť mohl najít opravdu každý.

5. Dětský ostrov

Pro ty nejmenší a jejich doprovody bude na Dětském ostrově připraven piknik. V sobotu a v neděli vždy od 13 hodin se budou děti moci projít zábavnou i naučnou hudební stezkou, která je hravou cestou seznámí s jednotlivými hudebními nástroji. Zároveň se budou moci zapojit do práce ve výtvarných dílnách, odkud si domů jako dárek nebo vzpomínku odnesou své vlastní výtvory. Během odpoledne navíc shlédnou řadu veselých divadelních představení i krátkých skečů. Program na Dětském ostrově bude stejně jako na scénách "dospělých" doplněn nejrůznějšími koncerty. Během víkendu vystoupí na tomto pódiu 20 kapel. Vstup na Dětský ostrov bude zcela zdarma.

6. Ústřední myšlenka United Islands - partneři a záštity festivalu

Cílem United Islands of Prague je v rámci skvělých přirozených scén pražských ostrovů  budovat a posilovat tradici spojování nejrůznějších hudebních stylů, kultur i generací. Festival chce propojovat město s jeho občany i návštěvníky a nabízet mnohem víc než pouhou přehlídku kapel. K úspěšné realizaci této smělé myšlenky je samozřejmě za potřebí podpory a pochopení ze strany partnerů i zaštiťujících institucí.

United Islands of Prague 2005 se konají pod záštitou:

MUDr. Pavla Béma, primátora hlavního města Prahy, který o svém osobním vztahu k festivalu říká: „Osobně se mi idea oživení centra města a jeho jinak málo využívaných ostrovů hudbou a tzv. pouliční kulturou velmi zamlouvá. Právě takové akce totiž dělají z Prahy atraktivní mladistvou metropoli, která může krom svého jedinečného historického dědictví nabídnout svým návštěvníků také originální a kvalitní kulturně společenské vyžití a jedinečné zážitky.  Věřím, že v budoucích letech se tento ve střední Evropě jedinečný  festival  stane pravidelným cílem nejen Pražanů, ale i mnohých zahraničních návštěvníků našeho hl. města.“

Ing. Jana Zahradila, poslance Evropského parlamentu, který se k United Islands vyjádřil takto: "Prolínání a spojování různých žánrů, různých kultur i různých prostředí je fenomén, který mne vždycky fascinoval. Jenom takovýmto propojováním můžeme v dnešním globalizovaném světě vytvořit něco nového a nechat se okouzlit neobvyklým. Ovzduší pořádného hudebního festivalu je tím pravým pro toto obohacování. United Islands tento cíl naplňují víc než vrchovatě."

Ing. Jána Figeľa, člena Evropské komise odpovědného za oblast vzdělávání, odborné přípravy,
kultury a více jazyčnosti.

Partneři United Islands of Prague 2005:

United Islands of Prague 2005 se konají za podpory města Praha „Po loňské zkušenosti, kdy festival United Islands of Prague navštívily desítky tisíc diváků a stal se tak jednoznačně nejnavštěvovanější kulturně - společenskou akcí pořádanou u příležitosti vstupu ČR do Evropské unie, rozhodlo se město tento hudební festival nadále podporovat formou spolupořadatelství, tak aby se stal tradicí nerozlučně spjatou se jménem české metropole,“ říká primátor hlavního města Prahy MUDr. Pavel Bém. 

Významným finančním partnerem United Islands of Prague 2005 je Česká spořitelna, a.s., jejíž zástupce Ing. Václav Kubata, ředitel úseku marketingu o podpoře festivalu míní:
„Jsme rádi, že jako hlavní partner tohoto významného mezinárodního festivalu můžeme rozšířit a zpestřit spektrum kulturních událostí, které dlouhodobě podporujeme.“

Nezanedbatelnou měrou se na vzniku festivalu podílela i Pražská energetika, a. s. Tiskový mluvčí PRE Mgr. Petr Holubec k tomu dodává: „Jsme společnost s působností na území hlavního města a tak si vybíráme projekty ze všech oblastí života, které k Praze patří a jsou určeny převážně jejím obyvatelům. Tento festival zakládá hezkou tradici, tak proč ji nepodpořit a nespojit síly, aby se dobrá věc podařila nejen letos, ale i v dalších letech. Určitě to stojí za to!“

Za finanční podporu jsou United Islands vděčny také pojišťovně Kooperativa, a.s., která se ústy vrchního ředitele Ing. Martina Diviše, MBA vyjádřila: “Podporou festivalu United Islands of Prague, jehož strategickým partnerem jsme byli již v loňském roce, chceme vyjádřit svou spřízněnost s Evropou. Vždyť Kooperativa jako součást Wiener Städtische Group, významné pojišťovací skupiny ve střední a východní Evropě, do evropského prostoru již dávno patří.“ Martin Diviš, který je zodpovědný mimo jiné za oblast marketingu, dále dodává: „Dalším důvodem je i naše strategické partnerství s Českou spořitelnou, které se stále častěji bude projevovat také v organizování společných sponzorských aktivit.“

Finančním partnerem akce je také Metrostav, a.s.

Exklusivním dodavatelem piva je pro United Islands of Prague 2005 Plzeňský Prazdroj, a.s., jehož tiskový mluvčí Alexej Bechtin říká: „Premierová značka piva Pilsner Urquell je dlouhodobým partnerem největších hvězd hudebního nebe, které přijíždějí do České republiky. A vůbec nemusí jít o megakoncerty – velmi rádi spolupracujeme i s takovými pohodovými festivaly, jako jsou United Islands of Prague.“

Jediným dodavatelem komunikační technicky je na ostrovním festivalu společnost Motorola, s.r.o., jež důvody podpory United Islands vyjádřila pomocí Vladimíra Nádvorníka, Mobilkom a.s. takto: „Mobilkom, a.s. je poskytovatel profesionální radiové komunikace a prostřednictvím radiostanic Motorola zajišťuje spojení i na United Islands“

Mediální partneři United Islands of Prague 2005:

Partnerem jazz-blues scény ve žlutých lázních je Radio 1, jehož programový šéf Saša Michailidis k festivalu dodává: „Jsme rádi partnery akcí s příjemnou atmosférou. Festival United Islands mezi ně rozhodně patří.“

Záštitu nad folk-etno scénou na Střeleckém ostrově převzalo Country radio. "Po roce ožijí ostrovy v Praze opět hudbou a Country radio tento projekt, který propojuje jednotlivé hudební směry i pražské ostrovy, doporučuje." říká marketingový ředitel Jan Kaskoun, Country Radio.

Rockovo-funky-ska scénu na Císařské louce si pod svá křídla vzalo pražské Radio Beat. "Po ročním čekání skvělá akce, hudebně tak pestrá, že může oslovit každého Pražana a Radio Beat s radostí spolupracuje na její propagaci." říká Libor Ploček obchodní ředitel Radia Beat.

Mediálně podporuje United Islands také týdeník Reflex s svým programovým magazínem EX.

United Islands of Prague 2005 se dostalo podpory od nejsledovanější hudební stanice Óčko. Zároveň jediná česká tv dosažitelná v celé Evropě je již podruhé mediálním partnerem festivalu. Její generální ředitel, pan Jiří Balvín hodnotí celou akci jako vynikající nápad. Málokdo si uvědomí, kolik má Praha ostrovů a touto akcí se o nich všichni dozvědí a k tomu uslyší i vynikající muziku.

Granty a instituce podporující United Islands of Prague 2005:

  • Mezinárodní Visegradský fond
  • Nadační fond Naděje 3. tisíciletí
  • Rakouské kulturní fórum v Praze
  • velvyslanectví Nizozemského království
  • velvyslanectví Francouzské republiky

7. Workshop promotérů

Za podpory Mezinárodního Visegrádského fondu vzniká v rámci United Islands of Prague 2005 také workshop pro tuzemské i zahraniční hudební promotéry. V sobotu 4. 6. po 23. hodině bude workshop zahájen v klubu Lávka (Novotného lávka, Praha 1) společenským setkáním promotérů, novinářů i hudebníků. Během večera vystoupí skupiny Cocotte Minute, Heyday a Gulo Čar. Zváni jsou taktéž všichni spolupracující novináři.

Následující den se sejdou už pouze pozvaní zahraniční i čeští hudební promotéři. Na společné pozdní snídani porovnají problémy, kterým čelí ve svých vlastech, vymění si důležité kontakty i zkušenosti s nejrůznějších oblastí svého působení. Všichni oslovení promotéři hodnotí tuto snahu velmi pozitivně a očekávají od schůzky minimálně podnětnou diskuzi s praktickými dopady.

8. Hudební novinky
 
Program hudebního festivalu je takřka živou záležitostí, která se neustále vyvíjí, roste a mění. Ani United Islands of Prague 2005 nejsou v tomto ohledu žádnou výjimkou.

Novinkou a zároveň jedním z vrcholů festivalu je páteční premiérové vystoupení slovenského klávesového mága Mariána Vargy s violoncellovým virtuózem Jozefem Luptákem ve Žlutých lázních. Tutéž scénu otevřou o den později  stále populárnější rakouští elektro-jazzoví průkopníci Café Drechsler.

Rozšíření se dočkala také Ska party, která v pátek večer nastartuje program Císařské louky. Mimo českých stálic Sto Zvířat a tuzemské mladé krve zastoupené Vertigo se Skaskadéry se přijedou představit také polští opěvovaní Paprika Corps, kteří rozhodně nevzbuzují úsměv jen svým názvem.

10. Shrnutí nejdůležitějších bodů programu

Slavnostnímu zahájení United Islands (pátek 17:30 – Střelecký ostrov) bude předcházet koncert romské skupiny Bengas a pražských Trombenik. Následovat bude první vrchol festivalu v podobě koncertu maďarských Romano Drom.

Úžasný bluesman Hans Theessink zahraje nejen sólo (sobota 20:00 - Střelecký ostrov) ale také se svou rakousko-zimbabwskou kapelou (neděle 16:15 - Střelecký ostrov).
Blue Effect Radima Hladíka uctí společně s Vladimírem Mišíkem, Lubošem Adnrštem a Michalem Prokopem památku Hynka Žalčíka několika písněmi z období slavného alba Kuře v hodinkách (sobota 14:30 – Císařská louka).

Po několika letech se do Prahy vrátí americký písničkář Bradley Stratton, aby na ostrovním festivalu odehrál jediný koncert s legendárním Cirkusem Praha (sobota 20:30 – Císařská louka).
Úplnou premiéru si na United Islands odbude nová česká kapela Heyday, jejímž kapelníkem je skladatel, producent a kytarista Jan Ponocný (neděle 15:00 - Císařská louka).

Anglický rocker Luke Ritchie, jehož hlas zní na soundtracku k Hřebejkově filmu Horem Pádem, přijede se svou našlápnutou partou Sevenball. A protože se opravdu těší, do Prahy se totiž upřímně zamiloval, zahraje nejen v sobotu (18:30 – Císařská louka) pěkně od podlahy ale také v neděli s bluesovým citem (17:00 – Žluté lázně).

Zřejmě nejsilnějším energetickým zážitkem bude vystoupení dvojice Dough Wimbish (basa) a Will Calhoun (bicí) neboli Head Fake (neděle 18:30 – Císařská louka). Oba pochází z hvězdné formace Living Colour, oba patří k nejuznávanějším světovým mistrům svých nástrojů a oba si Prahu zamilovali tak, že tu hned po festivalu začnou natáčet novou desku. Dough Wimbish se dokonce stal producentem nového alba cikánské funky kapely Gulo Čar, se kterou si na festivalu zřejmě také zahraje (sobota 16:00 – Střelecký ostrov) . Chystá se prý i na Dana Bártu (neděle 20:30 – Žluté lázně), jehož CD se mu moc líbilo.

Akreditace budou k vyzvednutí v pátek 3.6. od 16:00 do 19:00 na Střeleckém ostrově a v sobotu i neděli (4.6. a 5.6.) od 10:00 hodin na Císařské louce.

Související zdroje informací:

United Islands of Prague 2005 - http://www.unitedislands.cz

 
Head Fake na United Islands Soutěž o nejlepší festivalové foto United Islands podpoří Česká spořitelna United Islands of Prague 2005 uctí památku Hynka Žalčíka Kompletní program zveřejněn Blues v rámci United Islands of Prague Kdo vystoupí na United Islands of Prague 2005

Reporty

 
Tři dny bavily Prahu United Islands of Prague 2005
 

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016