PARTYINFO

 

PAŠIOVÉ HRY - DERNIÉRA

Datum konání:
08.05.2005 - neděle
Místo konání:
Praha - Roxy
Live:
The Plastic People of the Universe, Agon Ocrestra, dirigent - Petr Kofroň
Info:
http://www.roxy.cz
Popis:
start 20:00
 
 
Pašiové hry - derniéra
V pražském klubu Roxy vystoupí 8. května od 20 hodin PPU a Agon Orchestra, kteří zde uvedou poslední reprízu projektu obnoveného provedení Pašijí autorského tandemu Milan Hlavsa/Vratislav Brabenec v orchestrální úpravě mladého a nadějného hudebního skladatele Michala Nejtka.
 

Jelikož se jedná o derniéru Pašijových her v České Republice, je to pro všechny fanoušky legendy českého undergroundu poslední příležitost slyšet Pašije v podání PPU a Agon Orchestra pod vedením dirigenta Petra Kofroně.

Pašijové hry velikonoční začaly vznikat na podzim 1977. Když Vratislav Brabenec přišel s dokončeným libretem Pašijových her, skupina se rychle rozhodla pro jeho zhudebnění. Hudební stránka Pašijových her velikonočních byla pro Milana Hlavsu velkou výzvou - dosud skládal téměř výhradně krátké rockové písně.

Pašijové hry jsou daleko propracovanější a komplexnější, u jejich vzniku ovšem nestála idea stvořit náročné artificiální dílo, ale spíš myšlenka oživení lidových tradic pašijových her. Pašije byly dokončeny a nazkoušeny během zimy. Pečlivě utajovaná koncertní premiéra proběhla 22. dubna 1978 na Hrádečku u Václava Havla.

Sestava Plastic People se pro tento projekt rozrostla na deset členů. Zvukový záznam Pašijí, pořízený "studiově" v domácích podmínkách Havlova Hrádečku, byl nejprve šířen jako samizdat na magnetofonovém pásku spolu s textovou a obrazovou přílohou. Roku 1980 vyšla nahrávka pod názvem Passion Play u kanadské firmy Boží Mlýn, založené Paulem Wilsonem a byla posléze s velkým ohlasem vysílána celoplošnou kanadskou rozhlasovou stanicí CBC.

Lístky jsou k dostání v sítích Ticketstream a Ticketpro.

Více informací na www.roxy.cz.

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016