PARTYINFO

 

MAY BEE

Datum konání:
03.06.2005 - pátek
Místo konání:
Brno - Fléda
DJs:
main stage: Stewart Lowman (UK), Mr. 6 (UK), Fake May vs. BB Mike, Machine Funck, Subsist vs. PC, Southeast (live), Kaisersoze, Dave Fish, Ambitech (live), Dave La Creveta (live), Dia:Kiese (live), Phili vs. Navr, Filharmonik vs. Patricia
broken stage: Mr. 6 (UK), X.morph, Nailer, Rybosh, Ender aka Lin Hi, Scart, Lazzna, Broken May, Netix, Vje
house'n'funky stage: Dennes Deen (A), Javas, Leo Lycra, Molczik, T.O.M., Maystream, Fly vs. Tom, Green, Luis & Guga, Pasta, Apolák, Ballyhoo
hardcore'n'schranz stage: Naz-T (A), D!sease (A), Skycraper (HUN), Jay Jay (SK), Skullcrash (live), Nine inch May, Home, Mark Og, Moonrise, Hal 9000, Jadran, Pluschen
click'n'cuts stage: Subsist, Aleph, .hack//MAY (halflive), Monotype (Techno.cz), Click Joe, Diome, Molczik, Dave Fish, Spleen, Bernie, Romano Porni
chillout: Matkore (UK), 32nd May (live), HaWran, Peter Pea, Ambitech (live), Dave Fish, 3 Phazze, Click Joe, Robotech, t.c.o.
Info:
http://www.fleda.cz...
32may@exwired.org
Popis:
vernisáž fotografií Jan Krátký pro May Bee
vstup 90/120 CZK, start 18:30 - end 06:30
 
 
Rozhovor s Mr. Six
Rozhovor s Stewartem Lowmanem

Ahoj. Ze všeho nejdřív nám o sobě něco málo pověz.

Žiji zhruba 7 let v jižní části Londýna. Djingu se věnuji cca od r. 1994 a na veřejnosti, v klubech, převážně Londýnských, hrávám asi 5 let. Jsem jeden ze zakládajících členů sdružení DJů nazvaného The Outlet Collective (www.outletcollective.org). Nyní to bude již téměř 5 let, co v Londýně společně pořádáme akce.

Slyšel jsem, že zásadní změnou ve tvém životě byla kompilace Artificial Intelligence, která vyšla v r. 1996 na labelu Warp. Můžeš nám o tom něco říci?

To bylo zrovna v době, kdy jsem se zajímal o kytarovou muziku od např. Slayer a Decide až po The Pixies a The Sugarcubes a hrával jsem v několika kapelách na bicí. Zhruba na konci r. 1993 se ke mně dostalo album Incunabula od Autechre. Čím víc jsem tuhle muziku poslouchal, tím více se mi líbila a i ostatní umělci z "Artificial Intelligence", kteří se vyrojili kolem labelu Warp mě velmi upoutali. Ale v téhle době jsem ještě v klubech pravidelně jako DJ nehrával.

První klubová noc, kam jsem šel, byla "MegaDog" v klubu The Rocket na severu Londýna. Doteď si ještě pamatuji celý lineup. LFO (live) a U-ziq (live) a jejich resident DJ Evolution. Bylo to naprosto úžasné a na oba skvělé live sety a mixování desek nikdy nezapomenu. Následující měsíc jsem spolu s několika přáteli šel na jeden z legendárních festivalů "Tribal Gathering".

Zde jsem poprvé slyšel Jeffa Millse, Roberta Hooda, Richieho Hawtina a mnoho dalších. Od té chvíle jsem chtěl mít své vlastní gramce a začal jsem kupovat desky, které byly snad víc než jen předvídatelné techno. Začal jsem chodit na akce jako např. Universe v klubu UK (podle mě stále nejlepší klubové noci, které jsem kdy navštívil) a Lost, vstřebávat svět DJů, techniku a triky s gramofony atp.

Jak to celé pokračovalo? Měl jsi nějakého učitele?

Jsem totální samouk co se týče mixování, ale hodně inspirace jsem získal i od ostatních. Lidé, co mě ovlivnili asi nejvíc, jsou Claude Young a Jeff Mills. Opravdu MILUJI gramofonové triky, např. s dvěmi kopiemi stejné desky, s beaty, a vůbec všechny tyhle věci. Tihle Djové jsou v tom mistři.

Kdo je Tvůj oblíbenec na Warpu a proč?

To je těžká otázka. Nelze jmenovat jen jednoho. Autechre Incunabula, obě alba Artificial Intelligence, to vše mi připomíná to, co mě k hraní přivedlo. Na Warpu vyšlo mnoho dalších skvělých LP, to by bylo však na dlouhé povídání.

Mimochodem, Tvůj styl mixování desek a nápady, které používáš během svých setů, jsou srovnatelné s těmi od Dave Clarka nebo Maxe Duleyho. Můžeš nám prozradit jak to děláš?

Hodně cvičení a nebát se zkusit cokoliv. Některé nejlepší kousky se zdařily v klubu po pár pivech, kdy jsem se tolik nebál vyzkoušet něco nového. Není důvod se bát chyb, to je prostě součástí téhle srandy.

Někteří lidé tvrdí, že techno je mrtvé, souhlasíš s tím?

Přinejmenším v Londýně to už nefrčí jako dřív. V devadesátých letech bylo možné, aby tu samou noc bylo několik velkých techno akcí současně, a všechny narvané. V současné době děláme akce s celkem velkými jmény jako např. Daniel Bell, Shawn Rudiman, Scion apd. a jsme rádi, když dojde alespoň 200 lidí.
Ale na otázku je “techno mrtvé?” by má odpověď byla určitě ne. Je zde mnoho talentovaných producentů a DJů, kteří tlačí scénu dál a díky tomu jen roste.

Je pro Tebe hudba prací nebo jen koníčkem? Co děláš normálně?

Tak moc jak mi to vyhovuje. Ale ne, není. Mám normální práci v kanceláři v Londýně a splácím hypotéku. Klasické nudné záležitosti, ale to mi umožňuje si vše užívat o to víc, když se něco naskytne.

Léto přichází, čas dovolených. Které místo by jsi rád navštívil? Doporučíš nám nějakou zajímavou zemi?

Se svoji přítelkyní tento rok uvažujeme navštívit Čínu. Líbilo by se mi vidět všemožná místa a poznat různorodé kultury. Jedno z mých nejoblíbenějších míst je New York. Miluji to tam. Je to místo, jako nikde jinde. Vše je tak obrovské. Podle mě tam musíte jet, aby jste to pochopili. A taky je tam spousta dobrých obchodů s deskama.

Češi se právě stali mistry světa v hokeji. Jaký je Tvůj názor na tento sport, a jiné?

Musím připustit, že jsem v životě neviděl žádný zápas v hokeji, ačkoliv pár klipů ano a přišly mi dost zajímavý. Sám se o sport příliš nezajímám, ale musím říci, že minulý rok jsem se kousl na Olympiádě. Nakopne Tě to, když vidíš ty lidi, co na nečem strávili celý život a pak dosáhli úspěchu!

V jaké zemi hráváš nejraději a proč?

Těžko říct, pro velké nadšené publikum, musím říci Česko!! :o)

Jsi headlinerem párty May Bee. Co o této akci víš a co očekáváš?

Vím, že se jedná o narozeninovou párty pořadatele a o větší lokální akci. Také znám místo konání, protože jsem tam hrál na začátku minulého roku na Foundation. Na základě toho, co mi bylo řečeno a co jsem viděl na lineupu, očekávám noc plnou rozmanité hudby a velmi různorodé publikum. Takže se těším na skvělou noc!

Co Tě napadne, když slyšíš jméno 32nd May?

Nutí mě to zamyslet se nad tím, že někdy je v měsíci až příliš mnoho dnů.

A závěr, chceš vzkázat něco svým fanouškům zde v Česku?

Fanoušci .. mám tam nějaké??? Jestli ano, těším se, že je 34. května uvidím.

 
9 zahraničních a 43 českých DJs na 6ti stageích

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016