PARTYINFO

 

MARS VOLTA

Datum konání:
22.06.2005 - středa
Místo konání:
Praha - Roxy
Live:
Mars Volta (USA)
Popis:
start 19:00
 
 
Mars Volta Začnou hrát již v 19:30!
Mars Volta v Roxy
Mars Volta je ve zkratce "něco extra". Kapela postavená na dvou charismatických osobnostech má těžkou drogovou příchuť, ale jen do té míry aby se nepromítla na umění jejich hudby.
 

A umění je v tomto případě myšleno doslova, protože ani Omar Rodriguez-Lopez a Cedric Bixler Zavala tomu co na deskách a na pódiu předvádí, jinak neříkají. A právem; deseti minutové skladby nejsou žádnou výjimkou, nekonečná sóla v tóninách u kterých nevíte kde vám hlava stojí, energický a naléhavý zpěv po hlase neurčitelného pohlaví.

Debutu De-Loused In The Comatorium (2003) se prodalo přes půl milionu nosičů a aktuální deska Frances the Mute zřejmě nedopadne jinak. Mars Volta i přes svůj přinejmenším nekonvenční přístup šplhají nahoru a aniž by si to jakkoli přáli, zřejmě tvoří další etapu kytarové hudby. 

Lístky na koncert jsou k dostání v sítích Ticketstream a Ticketpro, klub je otevřen od 19:00.

A doporučujeme přijít včas, protože Mars Volta si délku koncertu neplánuje předem.


O Mars Volta

"Jako Mars Volta jsme si určili, že budeme zpívat o lidech, kolem kterých vždycky vězel oblak smůly"

Přízrak, kterým projdete nebo vás semele. Dvojice, jenž nespadá do žádné škatulky, ale zároveň jednu vytváří. Projekt, který před značkou zákaz vjezdu šlápne na plyn a zavře oči.

Původně se jmenovali At the Drive in, pocházeli z Texasu a ve své době (začátkem 90. let) měli slušně nakročeno. Zvukově se potáceli někde kolem Rage against the Machine, ale byli mnohem vynalézavější, pestřejší a živočišnější. Po třetí desce, kdy se zdálo, že motor přestal škobrtat a nabral otáčky, přišel zlom. „Byl to jednostranný vztah,“ vzpomíná Omar Rodriguez-Lopez. „Byli jsme zrovna v Praze, když jsem ostatním řekl, že už v téhle kapele nechci být, že si chci založit svojí. Lidi pak za náma chodili, a jaký že jsme to blbci, když rozpouštíme kapelu ve chvíli, kdy se nám začíná konečně dařit. A to byl přesně ten způsob uvažování se kterým jsme nechtěli mít nic společného.“

Půlka zmíněné kapely tedy odešla, udělala si delší pauzu se zapalovačem, lžičkou a sliznicemi, pojmenovali se po bozích italského panteonu i filmu a projekt Mars Volta byl na světě. Omar Rodriguez-Lopez a Cedric Bixler Zavala - kamarádi od prvního setkání, skoro bratři, skoro jeden člověk. V sestavě doplněné o Izaiáše Ikeye Owense a Jeremyho Michaela Warda začali dřít znovu od nuly, hodně koncertují a o veškeré náležitosti kolem kapely se starají sami. Důraz kladou na samostatnost a neochotu k jakémukoli kompromisu.

Vůdčí mozek Omar na sebe bere přirozenou roli hudebního režiséra a pochodující studnice všech možných variací melodií a ačkoli ještě nemají po ruce žádný vydatelný materiál, začíná se cosi šuškat o kapele jejíž koncerty jsou nevídaným zážitkem. Ostatně hned na první „show“ se přišly podívat Courtney Love a Wynona Rider.

Povedlo se jim uzavřít velmi výhodnou smlouvu s vydavatelstvím a dali dohromady debut (De-Loused In The Comatorium 2003), který seděl především jim samotným a pak teprve zbytku světa, avšak i přes vyloženě nekomerční povahu alba se prodalo přes půl miliónu nosičů. Coby hosté se něm podíleli i John Frusciante a Flea z Red Hot Chilli Peppers.

Mars Volta hudebně neuvažuje v mezích trendů a přijatelnosti; skladba o deseti minutách není žádnou zvláštností a duo o své hudbě mluví zásadně jako o umění, nikoli zábavě. Důkazem toho budiž i aktuální album Frances The Mute, které mělo být původně pěti-skladbové (současných 12 tracků na CD dává spíše smysl jako jeden příběh).

A budoucnost?  „Jsem sám zvědavý. Pokud to vyšlo nám, je možné, že se vydavatelstvím rozšířily obzory. Třeba přijdou kapely, které budou hrát delší skladby než my, které budou hrát pouze instrumentálně. Nechápejte to tak, že bych si myslel, že jsme odstartovali nějaké hnutí. Ale možná jsme otevřeli brány pro kapely, které se nespokojí se skládáním dvouminutových hitů.  

Podtrženo, sečteno, improvizace jako Hendrix, energie Rage against the Machine, zpěv jako Led Zeppelin, latino nálada alá Carlos Santana a délka skladeb Pink Floyd = Mars Volta.

 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016