PARTYINFO

 

REGGAE ETHNIC SESSION

Datum konání:
02.07.2005 - sobota
Místo konání:
Žizníkov - Open air
Live:
Sto zvířat, Caňaman /esp/, Al - Yaman, Švihadlo, Čankinšou, Ilam, Macka B & The Royal Roots, Mad Professor /uk/ , Vokokos, Jan Tleskač, Polemic, a celá řada dalších.
Info:
http://www.reggaefestival.cz
Popis:
3 denní festival
 
 
3 denní reggae festival se představuje
Největší reggae festival v České republice 1. až 3. červenec 2005 - Žizníkov u České Lípy.
 

Multietnický festival Reggae Ethnic Session vznikl v roce 1999 jako nadregionální akce. Během pěti let své existence se ovšem postupně přetransformoval na nejvěší prestižní a výjimečnou akci svého druhu v České republice, a to i s mezinárodním přesahem.

Letošní festival je naplánován na 1. až 3. červenec 2005. Pozvání přijala celá řada velice zajímavých a špičkových kapel: Sto zvířat, Caňaman /esp/, Al - Yaman, Švihadlo, Čankinšou, Ilam, Macka B & The Royal Roots, Mad Professor /uk/ , Vokokos, Jan Tleskač, Polemic, a celá řada dalších.

Skutečně největším lákadlem bude ovšem jak anglická skupina Macka B & The Royal Roots, tak i španělská formace Caňaman.

Dramaturgie celého festivalu není sevřená ani tématicky ani technickými podmínkami. Podstatná je jen kvalita muziky, vybíraná napříč hudebním spektrem.

Na akci, která je zasazena do krásné přírodní lokality, vystoupí cca. 60 subjektů s přibližně 250 učinkujícími. Na třech scénách se odehraje přehlídka zahraničních a českých kapel a Djs.

Program festivalu je z principu otevřený i méně známým tradičním či experimentálním skupinám z České republiky i ze zahraničí.

Divácky velice úspěšný festival je nadžánrový a osciluje mezi alternativou, reggae či etno world music.

I pro letošní ročník je připraven pro několik tisíc návštěvníků jak z celé České republiky, tak i ze zahraničí bohatý doprovodný program - letní kino s experimentálním filmem, divadelní představení, studentské nezávislé projekty, work shopy, ethnostánky, odpočinkový chill out prostor, videoart atd.

Zajištěno je nejen parkování pro větší množství motorových vozidel, ale pamatováno je i na dostatečně velkou plochu pro stany účastníků. Na ty čekají jídelny, vegetariánská kuchyně, čajovny atd.

program 2005:

http://www.reggaefestival.cz/a/program.shtml

SPOT 2005:

www.reggaefestival.cz/deus/radi2005.mp3

PLAKAT 2005

http://reggaefestival.cz/deus/plakat_reggae.jpg

MAD PROFESOR

http://www.feherfeketekerek.net/?clanek=190

MACKA B

Mílí přátelé, rád bych Vás prostřednictvím následujícího článku seznámil s jedním z nejvlivnějších britských reggae zpěváků vracejích se zpátky ke kořenům rastafariánského politického uvědomění, kterým je toaster Macka B. Jestli máte rádi reggae muziku, již někdy jste se určitě setkali s jeho ostrým štěkavým hlasem nejčastěji spojeným s imaginací zvukového mága Mad
Profesora, pro jejich produkci tak charakteristickým.

V této tvorbě jsou kombinovány prvky dubové muziky spolu s dancehallem. Humornou a veselou formou podává Macka B duševní a sociální poselství. Neusiluje o komerční úspěšnost, ale drží se pravdivé muziky v duchu reggae kořenů. Svým albem Signs Of The Times položil jeden ze zákládních kamenů britské reggae scény a rozvinul možnosti spolupráce s Mad Profesorovým labelem Ariwa.

Macka B, rodným jménem Christopher MacFarlane, se narodil v panství West Midlands v městečku Wolverhampton poblíž Birminghamu. V mládí hrál na housle a zpíval ve školním sboru, přesto jeho hlavní láskou bylo odjakživa reggae. Vystudovat inženýrství a začal pracovat ve fabrice. Po krachu továrny měl více času na zdokonalování svého toasterského umění. Byl výrazně ovlivněn ranou dobou jamajské reggae scény. Jeho favority byli U-Roy, I-Roy, Big Youth zejména Prince Far I.

Do víru dění se vrhá s přáteli se soundsystémem Exodus tíhnoucímu k rastafariánství. V roce 1982 se vydává na Jamajku seznámit se s tamní sílící dancehallovou scénou. Do Británie se vrací s novými zkušenostmi. Rok na to vyhrává soutěž mladých zpěváků a zároveň s kapelou Pre-Wax vydává hit LETTER TO MAGGIE, který se stává místním hitem (Maggie chápej jako Margharet Thacherová, pozn. red.).

Pravidelně vystupuje s lokálními soundsystémy, nejčastěji s WASIFA. Díky nahrávce s tímto soundsystémem ho osloví londýnská základna jamajského labelu Fashion Records a dává mu šanci natočit první vlastní sólové album. A tak roku 1985 přichází na světlo světa BIBLE READER, které zasáhlo do národní reggae hitparády. ¨

Poté přichází spolupráce s Mad Profesorem a spolu vydávají již výše zmiňované debutové album SIGNS OF THE TIMES. Okamžitě se stává jedním ze vzorů mistrovské kombinace producentské práce spolu s hbitými rýmy ostře kritických sociálních komentářů. Obdobně tomu je i následující rok, kdy vychází album WE’VE HAD ENOUGH. Roku 1988 vychází LOOKS ARE DECEIVING se singlem UNEMPLOYMENT BLUES. Téhož roku cestuje opět na Jamajku, tentokráte za účelem první spolupráce s producentem BLACK SCORPIO
na písničkách LOVE IT IN JAMAICA a SLOW DOWN RIDER.

Po návratu do Anglie vydává roku 1989 BUPIE CULTURE s báječným duetem se zpěvačkou KOFI v písni DREAD A WHO SHE LOVE bodující i v britské top reggae hitparádě. To samé se opakovalo i s hitem PROUD OF MANDELA, věnovaném čerstvě propuštěnému bojovníku proti apartheidu, z alba NATURAL SUNTAN.

Roku 1991 následuje PEACE CUP a další rok JAMAICA, NO PROBLEM. Poté přichází živá nahrávka ROOTS RAGGA. V roce 1994 se stává mezinárodně úspěšným a to díky hitu SQUEEZE ME z alba HERE COMES TROUBLE, kterým zabodoval zejména na Havaji.

V roce 1995 následoval silná série alb DISCRIMINATION, HOLD ON TO YOUR CULTURE a SUSPICIOUS. Roku 1999 vychází sbírka nejlepších hitů a také předtím nepublikovaných nahrávek s názvem ROOTS & CULTURE. Roku 2000 vychází album GLOBAL MESSENGER, 2002 přichází druhý živák s názvem ROOTS RAGGA 2 (Live Again), 2003 BY ROYALE COMMAND. Jeho posledním albem je WORD, SOUND &
POWER.

 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016