PARTYINFO

 

CZECHTEK 2005

Datum konání:
30.07.2005 - sobota
Místo konání:
location unknown
Info:
http://www.freetekno.cz...
Popis:
freeteknival for all free artists, performers
 
 
Kauza Cechtek 05: ombudsmanův výsledek CzechTek 2005: demonstrace ve Štrasburku Výhrady ke zprávě ministra Bublana
Odpovědi zpracované Ředitelstvím služby pořádkové policie
Ředitelství služby pořádkové policie nám s rychlou odezvou odpovědělo na několik našich zásadních otázek. Ptali jsme se na okolnosti zákroku, jednání policie s majiteli pozemků, nasazení a složení zásahové jednotky těžkooděnců i na vlastní taktiku zásahu.
 

Jak dlouho se Policie ČR připravovala na zásah na akci Czechtek 2005?

PČR je vždy připravena pro plnění úkolů z § 2 zák. č. 283/1991 Sb., v případě CZECHTEKU, před jeho zahájením monitorovala příjezdy účastníků ke zjištění místa jeho konání, neboť nebylo do doby nájezdu na pozemky známo. O zásahu na pozemcích bylo rozhodnuto v průběhu 2. dne konání k obnově právního stavu.


Proč nevydala Policie ČR předem informace a varování o tom, že se chystá proti účastníkům akce zasáhnout?

Předem nelze šířit poplašné zprávy, neboť zásah policie je až krajní záležitost za předpokladu, že situaci na místě nelze řešit jinými prostředky.


Na základě jaké informace jste se rozhodli zastavit příjezd účastníků na předem pronajatý pozemek? Získali jste informace o tom, že tato cesta vede na soukromý pozemek přímo z katastru nemovitostí, nebo jste tuto informaci získali z druhé ruky (např. od některého z majitelů okolních pozemků)?

V pátek 29.7. 2005 v časných ranních hodinách se účastníci s vozidly shromáždili na pozemcích, které nepatřily tzv. pronajímateli, a to v době, kdy ještě policie nebyla na místě. Jejich kamiony zablokovaly příjezd na pozemky z dálničního přivaděče na cestu, čímž vznikla kolona a kolaps na dálnici. Na cizí pozemky se účastníci dostávali všemi směry, takže cesta nebyla podstatná. Informace byly zjišťovány v katastru nemovitostí a z výpovědí vlastníků pozemků.


Z jakého důvodu se Policie ČR zajímala o smlouvu mezi nájemcem a pronajímatelem pozemku? Byli jste požádáni některou ze smluvních stran, aby jste tuto smlouvu přezkoumali? Kdo vám sdělil informaci, že majitel pozemku - pronajímatel - tuto smlouvu s nájemcem vypověděl?

Policie se zajímala o smlouvu, neboť na pozemek 12ha, který měl být nasmlouván, by nebylo možné umístit několik tisíc účastníků, a kromě toho, účastníci na údajně pronajatém pozemku nebyli, ale zdržovali se na sousedních pozemcích bez svolení majitelů, které mají celkovou rozlohu 60ha. K tomu podal také písemné vysvětlení pronajímatel po zjištění místa konání.


Sdělte nám, prosím, jména všech majitelů okolních pozemků, kteří podali trestní oznámení na účastníky akce Czechtek 2005, včetně čísel jednacích, pod kterými jsou u vás tato trestní oznámení evidována.

Jména majitelů okolních pozemků lze zjistit na příslušném katastrálním úřadě; tito byli nejprve policií dotázáni, zda dali souhlas s užíváním pozemků. Následně majitelé podali trestní oznámení. Bližší informace lze vyžádat u Inspekce ministra vnitra, která z pokynu státního zástupce věc šetří v trestním řízení a která je z tohoto titulu kompetentní.


Kdo a v jakém případě rozhoduje o nasazení těžkooděnců? Je to okresní náčelník?

O nasazení příslušníků pořádkové jednotky rozhoduje, podle konkrétní situace na místě, velitel policejního opatření, tedy územní služební funkcionář. V tomto případě ředitel PČR okresního ředitelství nebo jeho zástupce.


Jací lidé tvoří zásahovou jednotku? Je pravda, že více než polovinu zásahové jednotky tvoří příslušníci hnutí skinheads? Víte, že mezi účastníky obdobných akcí, jako je Czechtek a hnutí skinheads existuje řevnivost a nesnášenlivost? Víte, že příznivci obdobného životního stylu, který se pojí s podobnými akcemi, jsou často skinheady napadáni? Nemohl se policejní zásah zvrhnout v policií posvěcenou mstu?

Do pořádkových jednotek, případně zásahových jednotek, jsou vybíráni mladí, fyzicky a psychicky zdatní policisté, kteří se zúčastňují přípravy a výcviku pro zákroky pod jednotným velením. V žádném případě u policie nejsou ve služebním poměru skinheadi ani jiní příslušníci extremistického hnutí.


Existují směrnice nebo příručky, podle kterých členy zásahových jednotek školíte?

Základní interní akty řízení, které vycházejí nejen ze zákona č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ale i z dalších zákonů, jsou pro pořádkové a zásahové jednotky ZP PP č. 121/2003, ZP PP č. 145/2001, MP Ř ŘSPP PP ČR č. 1, 2/2003 a ZP PP č. 34/2004.


Hovoří se ve směrnicích o házení dělobuchů mezi pokojně sedící lidi, napadání a bití žen, kopání do bezbranných ležících, a podobně?

Zásahová výbuška, hmaty, chvaty, údery a kopy sebeobrany patří mezi ostatní donucovací prostředky uvedené v § 38 zákona o PČR a z toho vyplývá, že je policisté mohou, jsou-li dány zákonné důvody, při zákrocích použít. O tom, který bude použit, rozhoduje policista nebo jeho velitel podle konkrétní situace za dodržení zásady přiměřenosti, aby bylo dosaženo účelu sledovaného služebním zákrokem. Před použitím je policista povinen vyzvat osobu, aby upustila od protiprávního jednání s výstrahou, že bude použit donucovací prostředek. Při neuposlechnutí se osoba vystavuje případným následkům.


Je běžné, nasazovat proti akcím kulturního charakteru těžkou techniku?

Kromě vodních stříkačů, jako donucovacího prostředku, jiná těžká technika nebyla nasazena. Použití vodních stříkačů je na rozhodnutí velitele policejního opatření a ve volné přírodě nezpůsobí takové následky nebo škody, jako například v městech, kde jsou domy, kulturní památky, obchody, a proto je účinné.


Je také běžnou praxí zásahové jednotky, vhazovat do automobilů lidí, kteří poslechli direktivní příkazy a opouštěli místo konání, slzný plyn? Jaký si myslíte, že to má vliv na bezpečnost silničního provozu?

Vhazování slzných granátů do vozidel, kde jsou občané, nelze provádět, a to ani v těch případech, kdy se dopouštějí přestupku. Jejich použití by přicházelo v úvahu, kdyby bylo vozidlo použito jako úkryt nebezpečnému pachateli, který po výzvách se jej zdráhá opustit.


Byli v davu přítomni provokatéři, které mezi účastníky akce nasadila Policie ČR? Podle zdrojů ze zahraničí je tato praxe naprosto běžná.

Policie České republiky při obdobných akcích provokatéry nepoužívá, pro policii by bylo příhodnější, kdyby byla technopárty uskutečněna na řádně pronajatém pozemku, kde by nebyla rušena práva jiných osob, pak by nemusela být ze zákona činná.


Kdo zajistí úklid pozemku? Dovolíte účastníkům akce přístup na pozemek, aby místo uklidili, nebo vzhledem k zásahu policie zajistí Policie ČR úklid na vlastní náklady? Víte o tom, že členové vaší zásahové jednotky rozbíjeli veškeré skleněné předměty, které na akci nalezli, a tím pádem znečistili pozemek majitele? Jakým způsobem k tomu přistoupíte?

Úklid zajišťují účastníci technopárty, vlastník nebo obec, nikoliv policie. V době služebního zákroku není čas odnášet například skleněné láhve, které jsou účastníky použity jako předmětu k útoku na zakročující policisty. Proto jsou v tísni rozbity nebo mohou být rozbity při dopadení na tvrdou zem jak účastníkem, tak policistou.


Jak zpětně hodnotíte zásah Policie ČR? Jak se budete chovat v případě obdobných akcí do budoucna?

Zákrok a činnost policie je prošetřována Inspekcí MV za dozoru státního zástupce, kde budou zhodnoceny z hlediska dodržování práva, nikoliv emočně a účelově.

 
Zítra se chystá pochod Prahou Prezident chce od vlády vysvětlit policejní zákrok Reakce na dopis prezidenta Protesty pokračují, demonstranti píší prezidentovi Happening proti násilí v Českých Budějovicích Požadavky organizátorů protestů Louka po CzechTeku je téměř uklizená V pondělí pokračují protesty v Ostravě Zítra pokračují protesty proti policejní brutalitě Organizátoři demonstrací se distancují od akcí na Strahově Czechek: shromáždění proti násilí zítra v Brně Czechtek 2005: exkluzivní letecké fotky! Aktuální fotky z Mlýnce na Tachovsku Tiskové prohlášení účastníků Czechteku
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016