PARTYINFO

 

MOVEFEST - EUROCONNECTIONS

Datum konání:
15.09.2005 - čtvrtek
Místo konání:
Praha - Akropolis
DJs:
Arkin Allen, Kaliyuga Sound DJs, Blue
Live:
Mercan Dede (TUR/CAN), Camael (CZ)
Info:
http://www.movefest.info
 
 
Festival Move začíná už dnes
Mercan Dede vystoupí na festivalu Move
Záštitu nad zahajovacím koncertem festivalu MOVE přejímá poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil a velvyslanec Turecka Jeho Excelence S.C. Duatepe
 

Festival MOVE oznamuje, že poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil a velvyslanec Turecka Jeho Excelence S.C. Duatepe převzali záštitu nad koncertem pod hlavičkou večera “EuroConnections Night”, který je součástí festivalu  “MOVE”. Koncert se bude konat 15. září 2005 v Paláci Akropolis, kde se představí talentovaný muzikant, DJ a producent Mercan Dede – Kanaďan původem z Turecka. Praha jako evropská kulturní metropole má poprvé možnost uvítat Mercana Dedeho doslova několik dní před plánovaným zahájením rozhovorů o členství Turecka v Evropské unii. Z tohoto důvodu lze jeho vystoupení chápat jako symbol dalšího propojování, vzájemného otevírání a soužití různých kultur v dnešní Evropě.
   

DIGITÁLNÍ DERVIŠ MERCAN DEDE
V Montrealu žijící Turek Mercan Dede je muzikant, DJ a producent v jedné osobě. Vystupoval s Natashou Atlas a Nusratem Fateh Ali Khanem, v jeho hudbě se prolíná elektronika s tisíc let starou tradicí tureckých dervišů -sufijů. Účinkuje v komorních klubech i před desetitisícovým publikem, na jeho albech se pod slupkou ambientu skrývá hudba vyzývavá a rafinovaná. Barvu jí dodává turecká flétna ney připomínající závany větru, spolu se zvukovými kaskádami citery qanun, elektrickými houslemi i sporadickým, ale vždy velmi hypnotickým zpěvem. V Akropoli vystoupí jak se svojí skupinou Secret Tribe, tak i jako DJ pod jménem Arkin Allen.

Mercan (čti Merčan) Dede se narodil jako Arkin Ilicali na tureckém venkově. Když  v Istanbulu studoval novinařinu, jeho fotografie otiskl jeden kanadský časopis. Dostal nabídku uspořádat v Kanadě výstavu a zároveň stipendium ke studiu. "Ale to mi stačilo jen na školné. Dělal jsem uklízeče v baru, kde měli gramofony. Místní DJ jednou onemocněl, tak jsem hrál já. Bylo to strašné, ale zjistil jsem, že to dokážu. Začal jsem objevovat elektronickou hudbu, produkovat a remixovat. Vedle toho jsem hrál na flétny a poznával akustickou hudbu. Nakonec jsem objevil, že obě hudby patří k sobě. To byla moje cesta, hudba je pro mě totéž jako dýchat. Ale nikdo přece nemůže tvrdit, že jeho povoláním je dýchat! Proto jsem se pod své nahrávky odmítal podepsat jménem. Tehdy jsem četl tureckou knihu (Ihsan Oktay Anar: Puslu Kitalar Atlasi) a v ní byla postava jménem Mercan Dede, skvělý 90letý chlapík z osmanské éry, takový správný cvok a já jsem ho moc obdivoval. Tak jsem si vypůjčil jeho jméno."
Jeho první album, Sufi Dreams, byl "minimalistický techno projekt" s flétnou ney. Dede se tehdy usadil v Montrealu. TV producenty německé stanice Saarlandischer Rundfunk album natolik fascinovalo, že za Dedem vyjeli natočit dokument.

O rok později Dede založil sestavu Secret Tribe, s níž vystupuje jak na jazzových festivalech, tak na technoparties. Na Montreal Jazz Festivalu hrál pro 180 000 lidí, na loňský debutový koncert skupiny Secret Tribe ve Spojených státech si pozval tři studenty klasické turecké hudby z Istanbulu. Mercan Dede je výjimečný nadžánrový hudebník, který jako svého oblíbeného autora rád cituje perského súfijského básníka Jellaludina Rumiho: 'Když jsi všude, nejsi nikde. Když jsi někde, pak jsi všude.'


Internet:
www.mercan-dede.com
www.mercandede.com


MP3
www.doublemoon.com.tr/en/audio_en.asp


Diskografie:
Sufi Dreams (1996 Golden Horn)
Journeys of a Dervish (1999 Golden Horn)
Seyahatname (2001 Doublemoon)
Nar (2002 Doublemoon)
Sufi Traveler  (2004) – 2CD Seyahatname, Nar
SU (2004 Doublemoon)

Více informací o koncertu:
Monika Klementová
tel.: 602 695 929
email:
monika@palacakropolis.cz

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016