PARTYINFO

 

SCHMOOVIN'

Datum konání:
15.10.2005 - sobota
Místo konání:
Praha - Défilé
DJs:
John Buckby (Schmoov!, Nottingham, UK), Renda, guests
Popis:
start 22:00, vstup 200 czk
 
 
John Buckby zítra v Défilé na party Schmoovin!
Party Schmoovin! proběhne už zítra, v sobotu 15. října, v Défilé ve Vodičkově ulici. Headlinerem je frontman britského projektu Schmoov!, nottinghamský producent a DJ John Buckby. Poskytl nám zajímavý rozhovor. Začíná se ve 22:00 a vstupné je 200 korun.
 

Hey Johnny! Je to už docela dlouho, co jsi u nás byl naposledy. Jaké jsou novinky okolo tvého DJingu, produkování, a vůbec - jak jde život?

Ano, už je to asi rok nebo dva co jsem byl naposled v Praze. V posledních pár letech jsem toho měl docela dost na práci. Věnoval jsem spoustu času budování mého vlastního labelu, Winding Road records. To byl také důvod, proč se tak trochu zastavila produkce Schmoov! (Johnův live projekt). Ale nakonec to nebylo úplně špatné dát si trochu pauzu. Nedávno jsme na tom začali opět pracovat - aktualizovali jsme naše živé vystoupení, abychom mohli opět a více koncertovat. Ve studiu jsme také udělali spoustu nových tracků, které zanedlouho začneme pouštět ven. Ale, jak sám víš, občas je dobré si dát krátkou pauzu a nadechnout se čerstvého vzduchu... Změnili jsme náš Schmoov! live set tak, že je teď mnohem více klubovo-houseový. Hraní naživo nám v minulosti přineslo spoustu legrace, ale měli jsme pocit, že jsme se s tím dostali tak daleko, jak to jen šlo a chtěli jsme udělat něco čerstvého. Takže jsme nahradili většinu muzikantů, abychom tomu dali více undergroundový feel. Co se týká singlů, první čerstvá novinka vyjde už příští měsíc na Winding Road records. Také vás čekají nové tracky od jiných producentů a několik remixů skladeb Schmoov! na jiných labelech, takže - Schmoov! jsou zpátky. Co se týká mého DJingu, hraju docela dost v Nottinghamu, ale také na jiných místech po celé evropě, jako třeba Londýn, Manchester, Barcelona, Stuttgart ... takže se dá říct že hlavně v UK, s občasnými výlety za hranice. Navázali jsme (Schmoov!) spolupráci v Nottinghamu se sdružením Basement Boogaloo, což jsou chlapíci, se kterými organizujeme a hrajeme na parties, a já sám jsem také odstartoval novou měsíční rezidentní klubovou noc Winding Road records v klubu Nottingham. Na příštích 6 měsíců máme několik pěkných bookingů jak na koncerty, tak na DJing. Všechno zdárně pokračuje!

Co tvoje aktuální produkce? Pracuješ na něčem novém? Nové album? Co tě inspiruje při tvorbě nových tracků?

V posledním roce jsme byli, jak už jsem napsal, velmi zaneprázdněni tvorbou nových tracků. Náš harddisk je plný "téměř dokončených tracků." Nejdéle jsme pracovali na tvorbě skaldeb pro nové album Schmoov a musím říct, že to šlo docela pomalu. Když tyto nové skladby slyšel Darren Emerson z Underwater rec. (tahle značka Darrenovi patří - pozn.aut.), projevil velký zájem je vydat. Čekali jsme až se věci trochu pohnou a dostali jsme i deadline k dokončení. To bylo ale minulý rok, a Darren nedávno změnil spoustu věcí okolo Underwater labelu a já si teď myslím, že bude mnohem snažší vydat naše album na Winding Road records, protože dobře šlape. Co se týká mé inspirace, myslím, že se nechávám inspirovat stejnými věcmi jako ostatní - dobrá hudba, lidé okolo mně, hudební hrdinové. Když slyším hudbu - miluju to, chce se mi ji také tvořit. Hudba mi hraje v hlavě celý den a je příjemné ji zachytit, zpracovat a ve finále si ji poslechnout z reprobeden, i když výsledek je většinou úplně jiný než to, co slyším v hlavě. Takže se domnívám, že to, co dělám ve studiu, nebo i můj DJing, dělám pro své uspokojení. Dávám si malé zvukové čokoládky a pochutnávám si na nich. Co jiného? Nejde se přece dostat do bot cizích lidí a zkoušet hrát to, co si myslíš že se jim bude líbit! Je to imaginární audience, která neexistuje.

Můžeš zkusit popsat současnou situaci na taneční scéně v UK? Je stále rozdíl mezi Nottinghamem a Londýnem? Kam si myslíš že to všechno směřuje?

Taneční hudba v UK má nyní tak trochu těžké časy ve srovnání s tím, jak to bylo před pár lety. Myslím že je to proto, že house music už není novým fenoménem. Jede už více než 15 let a za tu dobu prošla všemi možnými změnami a evolucemi. Lidé, kteří byli hluboce okouzleni novým vlivem, který house reprezentoval před 10 lety, jsou nyní většinou třicátníci a začínají se usazovat. V určitém úhlu pohledu je to třeba, usadit se a zvážnět. Přestávají si kupovat nové desky - a to je problém! Možná mladá generace bere taneční hudbu jako přežitek, protože tu vždycky byla, když vyrůstali. To dokážu pochopit. Proč by měli mít starost? Někdy si přeju, aby byli trochu ostřejší a vytvořili si pro sebe něco nového. Aby přestali vypadat jako punkeři mimo mísu a začli jednat jako punkeři! V UK teď máme bary s pozdní licencí, což je naprostá novinka, předtím tu byly pouze puby a kluby, a to změnilo úplně dynamiku celé scény. Spousta lidí raději zůstane v baru do 2 až 3 hodiny ranní, místo aby šli do klubu. Bary nemají vstupné a vždy tam hraje nějaká hudba. Nottingham je jiný než Londýn. Na Nottinghamské scéně mám rád mnoho věcí - i když je malá, je mnohem familiérnější a přátelštější než ta Londýnská. Londýn má přívlastek města, které si o sobě myslí, že je nejdůležitějším městem na světě. Ale když zjistíš, že tam většinou hrají odpad jako eurotrance nebo cheesy house. I když jsou stále v Londýně super klubovky, lidé v Nottinghamu jsou mnohem více hudebně vzdělaní a mají jasněji v tom, co se jim líbí. To město je neuvěřitelně hudebně akční, žije tady mnoho uznávaných jmen jako třeba Charles Webster, Crazy Penis, Drop Music, Toka, Bent, Neon Heights, Schmoov samozřejmě, Rhythm Plate a mnoho mnoho dalších.

Cestuješ stále DJovat i mimo Nottingham a UK? Jaké jsou tvé nejlepší zážitky?

Ano, samozřejmě stále hraju doma v Nottinghamu a hodně cestuju i po UK. Frekvence mých vystoupení se zvolnila, ale věřím že to jen proto, že scéna nyní tak trochu stagnuje a také proto, že Schmoov dlouho nevyšla žádná novinka. Nicméně příští měsíce už máme zabookované spoustou živých vystoupení a několik a DJskými sety... Skvělý zážitek mám z tripu s mým kamarádem a producentským kolegou, který si říká Vincenzo. Vincenzo teď žije v Barceloně a já tam za ním byl jednou takhle ve čtvrtek, zahráli jsme si spolu, další den jsme letěli do Německa - Freiburg, kde jsme vystupovali na obřím eventu, v sobotu jsme pak letěli na Mallorcu - opět skvělý gig, a když jsme se v neděli vrátili do Barcelony, byli jsme trochu moc, ale byl to nádherný pocit. Cestování za hraním mám moc rád, mám skvělé zážitky z parties v Norsku, Singapuru, a také v Praze! Byli jsme tu už několikrát a vždy jsem u vás potkal skvělé lidi, plné entuziasmu, nadšené z dobré muziky, což mě dostalo...

Tvůj aktuální DJ styl?

Stejně jako u mnoha jiných, i u mně záleží na tom kde zrovna hraju. Nemám to pouze o jednom stylu nebo zvuku. Mám rád střídaní různých typů a vlivů hudby, a proto také radši hraju delší sety, tak 5 až 6 hodin. Při téhle délce si to můžeš postavit a dostat do publika nějaký pocit. Když hraju, mám to rád funky, edgy, oduševněle. Ale pozor, slovo funky nabylo v této době úplně jiného významu, než toho, který mám na mysli já, takže FUNKY je pro mě třeba Underground Resistance, Carl Craig, Moodyman... (neznáte? tak to byste měli! - pozn. aut.) Nevím proč, ale slovo funky house se začalo používat pro cheesy US garage house s gospelovými vokály. V UK má tenhle výraz dokonce už i negativní význam. Když je něco funky, tak je to prostě funky, a může to být třeba jenom kick drum, hihatka, nebo basa. Mám rád kvalitní, undergroundovou hudbu, která si hraje s tvým vědomím a dotýká se tvého srdce. Užívám si svobodu střídání stylů, a myslím si také, že je hloupost hrát jenom nové tracky, protože existuje tolik nadčasových skladeb, které nemusíš přestat hrát jen proto, že jsou starší než 6 měsíců - tvým zadkem na parketu pohnou stejně dobře jako úplná novinka!

Tvoje aktuální Top 5?

1. Crazy P - Lady T (Hot Toddy remix) (Shiva)
2. Theo Parrish - SS023 (Sound Signature)
3. Vincenzo - What It Is & What It Ain't (Winding Road)
4. Kids On The Streets - Keep on Turning (Stir-15)
5. Jisco - 003

Díky za rozhovor a těšíme se na tebe zítra v Défilé!

 
Schmoovin! přesunuta na 15. říjen John Buckby vystoupí v Défilé

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016