PARTYINFO

 

PHILIPS INTERNATIONAL JAZZ FESTIVAL

Datum konání:
05.11.2005 - sobota
Místo konání:
Praha - Kongresové centrum
Live:
Dee Dee Bridgewater, Viktoria Tolstoy, Joshua Redman, Spanish Harlem Orchestra a další
Info:
http://www.pijf.cz
Popis:
předprodej (Ticketpro): 390, 790, 990 a 1 190 CZK
 
 
Druhý ročník Philips International Jazz Festivalu
V sobotu 5. listopadu vstoupí Philips International Jazz Festival do svého druhého ročníku. Na dvou pódiích v Kongresovém centru Praha se na něm představí pestrá paleta jazzových osobností ze světové špičky: Dee Dee Bridgewater, Viktoria Tolstoy, Joshua Redman a Spanish Harlem Orchestra.
 

Philips International Jazz Festival začíná psát svou historii: v sobotu 5. listopadu se v 18 hodin v pražském Kongresovém centru představí jeho druhý ročník.
"Jsme opravdu rádi, že můžeme Praze představit druhý ročník světové jazzové přehlídky a ukázat tak, že jazz dostal ve společnosti Philips silného partnera," uvedl Ruud Jona, generální ředitel Philips Střední Evropa a Philips Česká republika. "Philips International Jazz Festival se tímto stává největší jazzovou událostí ve střední a východní Evropě, která má své pevné místo ve festivalovém kalendáři jazzových fanoušků," dodal Jona.

Letošní dramaturgie festivalu se snaží nabídnout publiku současný jazz v jeho nejrůznějších barvách a tvářích. Druhý ročník Philips International Jazz Festivalu proto slibuje jemný jazzový šanson i divokou noc latinského jazzu. Hlavní hvězdou večera bude jazzová lady, legendární americká vokalistka Dee Dee Bridgewater, která mimo jiné získala v roce 1998 dvě ocenění Grammy za své fantastické album Dear Ella. Dee Dee se v Praze představí se svým posledním albem J´ai deux amours, které natočila v Paříži a které doslova dýchá francouzskými šansony v jazzovém aranžmá.

Zajímavým kontrastem co do projevu i hudební formy k vystoupení hlavní hvězdy bude ukázka severského jazzu v podání švédské zpěvačky Viktorie Tolstoy, která vystupovala i s takovými legendami jako Ray Brown či McCoy Tyner. Krátce po vydání svého druhého alba Viktoria podepsala smlouvu s vydavatelstvím Blue Note. V roce 1997 jí vyšla deska White Russian, vůbec první album skandinávského umělce vydané na tomto legendárním labelu. Díky němu vzbudila prapravnučka slavného ruského spisovatele pozornost i daleko za hranicemi své švédské domoviny.

Instrumentální jazz pro náročné znalce představí "korunní princ tenor saxofonu" Joshua Redman, kterého bude v Praze doprovázet formace Elastic Band. Joshua je jedním z nejuznávanějších a nejcharismatičtějších umělců, kteří se na jazzové scéně objevili v průběhu devadesátých let. Redmanova skupina ve složení s pianistou Aaronem Goldbergem, kontrabasistou Reubenem Rogersem a bubeníkem Gregory Hutchinsonem debutovala roku 2000 albem Beyond. O rok později Redman formuje trio s klávesistou Samem Yahelem a bubeníkem Brianem Bladem a společně pod názvem Yaya3 natočili album Elastic. Se změnou na místě bicích, kam přichází Jeff Ballard, se změnil název tělesa na Elastic Band a v tomto složení natáčejí zatím poslední Redmanovu nahrávku, album Momentum, s nímž se představí i v Praze.

A na závěr - milovníky latinské odnože jazzu jistě nadchne třináctičlenný Spanish Harlem Orchestra, čerstvý držitel ceny Grammy 2005 za nejlepší album ve stylu salsy. Spanish Harlem Orchestra se představí ve dvou blocích na druhém pódiu ve Společenském sále Kongresového centra.

Na úplný závěr večera je připravena jazzová půlnoční párty, kde se představí kapela s názvem Rhythm Desperados v čele se zpěvačkou Tonyou Graves.

Druhý ročník Philips International Jazz Festivalu se koná za podpory společností Citibank, Lexus, Mövenpick Hotel Prague a T-Mobile Czech Republic a.s. Mediálními partnery festivalu jsou Expres Rádio, Hospodářské noviny, Instinkt a The Prague Post.

Předprodej vstupenek je zajišťován v síti Ticketpro od 5. září 2005. Ceny vstupenek jsou 390, 790, 990 a 1 190,- Kč.

Podrobné informace o festivalu i samotných umělcích najdou zájemci na internetové stránce festivalu: www.pijf.cz.

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016