PARTYINFO

 

Datum konání:
01.11.2005 - úterý
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
Bantu & Afrobeat Academy
Info:
info@rachot.cz
 
 
Bantu a Afrobeat Academy v Akropoli
Žhavá novinka letošního roku, originální kombinace nigerijského afrobeatu Fely Kutiho s moderním černošským hip-hopem afrického střihu.
 

Adé Bantu se proslavil spoluprací s UB40, Schäl Sick Brass Band i vlastní kapelou Brothers Keepers. Své poslední album "Fuji Satisfaction" natočil s původním kytaristou Fely Kutiho i nigerijskou hvězdnou stylu fuji, Adewale Ayubou. Výsledkem je směs syrového afrického funku s reggae delikátně okořeněná pro evropský dancefloor. Nahrávka je hitem Evropského žebříčku world music (2 místo v srpnu  2005), součástí probíhajícího turné je i koncert na prestižním veletrhu PopKomm v Berlíně.

Nigerie je ve světě známá hlavně díky dnes už nežijícímu saxofonistovi Felovi Kutimu, jehož jméno je spojováno s hudební fuzi zvanou afrobeat. V Nigérii se ale hraje široká paleta dalších stylů, které vznikly přirozeným propojením místní tradice s jazzem, popem i moderními nástroji. Patří k nim juju music, kterou proslavil King Sunny Adé, stejně jako fuji, nazvané podle známé japonské hory, ne proto že by tímto směrem vedly nějaké kulturní souvislosti, ale zkrátka protože muzikantům hrajícím v 60. letech tento dosud nepojmenovaný styl se zvuk japonského slova zalíbil.

Adé Bantu se narodil německé matce a nigerijskému otci v Anglii; když mu bylo 16 let, jeho otce zavraždili ozbrojení lupiči. Hudba je pro něj terapeutickým prostředkem, nazývá ji "potravou pro duši". Dnes žije v Německu, vede africko-německý all-star-band Brothers Keepers, s nímž pronikl do německé hitparády. Jeho posledním projektem je vysoce úspěšné album Fuji Satisfaction, na němž hostuje hvězda nové vlny nigerijského stylu fuji Adweale Ayuba a Fely Kutiho kytarista Kologbo Oghene. S repertoárem z této desky a skupinou Afrobeat Academy absolvoval Bantu ostře sledované evropské turné, v jehož rámci přijíždí i do Prahy.

Více na www.respectmusic.cz

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016