PARTYINFO

 

METROPOLIS SOLID SESSION

Datum konání:
27.10.2005 - čtvrtek
Místo konání:
Brno - Divadlo v 7 a půl, Kabinet Múz
DJs:
J-Bass (Born Idle, UK), Javas, Ibe, Marcco
Popis:
vstup 50/70 czk
 
 
Metropolis Solid Session: DJ J-Bass - biografie
DJ J-Bass vystoupí v rámci svého středoevropského turné 27.10. na Metropolis Solid Session v Brně v Kabinetu Múz a 29.10. na Solid Session ve Vyškově.
 

J-BASS (Born Idle Records, UK) - biografie

J-Bass vlastním jménem James Bass začal hrát jako DJ už ve svých 12ti letech a nasával vše co v raných 80-tých letech bylo na tanečních parketech v clubech Londyna k mání, tedy elektro a hip hop. Nemohl tedy nespadnut do britské vlny acid housu a hard core rave v počátku devadesátých let a v roce 1991 odstartovat vlastní show v pirátském rádiu Touchdown FM po boku d’n’b veterána Goldiho nebo housové legendy Tall Paula a začít expreimentovat i s drum and bassem. Kolega z této dnes již neexistujicí stanice Sly T seznamuje J-Basse s týpkem jménem Ollie J, který pracuje jako studiový technik pro mnoho hard housových projketů tehdejší doby. (Olli J má na svědomí například zvuk desky Leftism projketu Leftfield).

Jejich setkání vyústí v hotový track s názvem Lubricant, který nečekaně získá podporu mezi Djs por svuj masivní a na tu dobu progressivní sound a vyšplhá se do první dvacítky Dance Chart BBC Rádia 1. Časem je z tohoto singlu opravdová hard housová hymna, ale toto ambiciózní duo zjistí, že pro  pracovní závazky plynoucí z jejich běžné činnosti, nejsou schopni efektivně pokračovat ve společné práci do budoucna. 

J-Bass jako DJ cestuje po rodném království, navštěvuje Španelsko a Německo a vydává další desky: Left to Dream, Formula & Sine a Resonance, které uzavírají jeho první hudební kapitolu na několik let. Kapitola druhá se začíná psát po životě v ústrání v roce 2002, kdy se James znovu zabydluje v Londyně a setkává se starým kamarády Ianem aka Journeyman či Mattem a Astonem z Freestylers, kteří jej nadchnout pro nuskool break. J-Bass absolvuje s Freestylers turné po Německu a Slovinsku jako jejich MC a tento zážítek v něm vyvolá znovu chuť dělat hudbu, novou hudbu brejkbeatovou v níž cítí potenciál budoucnosti a čistý návrat ke kořenům ravu a elektra.

S Journeymanem postavi vlastni studio a oba se rozhodnou experimentovat se zlomeným beatem co to půjde. Jejich projekt Seiza, se stal natolik alternativním, že nenašli vydavatele, což je přivádí k myšlence založení vlastního labelu s vlastním soundem, novým jménem a jiným přístupem. Na scénu vstupuje další starý kámoš, který má zkušenosti s vydavatelskou činností (AZ z  Backstage Sluts ) a narodíse label Born Idle records  Nejprve vydávají singl Damn!/Chrome Steppin pod prapodivnými názvy Det Selectaz / The Gentlemen a v zápětí další Muzik/Yush už jako J-Bass vs. Journeyman. James pracuje usilovně na distribuci a promotion labelu, zatím co Journeyman připravuje další vál s názvem Time to Unit, který si okamžite po jeho vydáni v letošním roce zařazují do svého record bagu Tayo, NAPT, Orbital, Aquasky, The Breakfastaz, Drumattic Twins nebo The Freestylers, kteří se rozhodnou zařadit singl na svůj mix pro londynský klub Fabric ( CD „Fabriclive 19“). Born Idle record se tak dle slov časopisu DJ Magazin nebo undegroundového čtiva MOFO zařadí mezi nové nepřehlédnutelné labely s progresivním brejkovým soundem. J-Bass je 100% zpět a v plné síle!

Mimo práci na vlastním labelu, hraní po klubech a parties věnuje se James řízení rádia iBreaks, které každý den představuje sound breakbeatu v UK, Australii, Itálii, Německu, Španělsku a USA. Na rozvoji tohoto projketu pracují mimo jiných i Matt Cantor (Freestylers) nebo Renie Pilgrem. J-Bass uvádí vždy v pondělí v 22 – 00.00 hodin našeho času Born Idle records show.

Set J-Basse ke stazeni zde.

 
J-Bass na Metropolis Solid Session

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016