PARTYINFO

 

NOC U MERKURA

Datum konání:
14.10.2005 - pátek
Místo konání:
Pardubice - Žlutý pes
DJs:
Lulu Rulez, Hech, Mr.Pupitz, Slam!, MC Vaant, Bady (bonga)
Live:
Zion Train (UK)
 
 
Noc u Merkura: Zion Train - profil
Anglická partička Zion Train v rámci svého mini turné po ČR zavítá i do pardubického Žlutého psa.
 

Legendární britští pionýři hudebního stylu dub, Zion Train, jsou skrze své aktivity a přístup považování za nedílnou součást alternativní DIY scény, které dal vznik rozmach punkového hnutí počátku 80. let 20. století. Jejich hudební kořeny pak lze vystopovat především v roots reggae.

Zion Train založil r. 1990 Perch (live dub mixing), ke kterému se později připojili Molara (zpěv), Tench, Cod (melodika), Hake (trubka), Forkbeard (trombon). Další vokály doplnil v letech 2001 až 2005 Dubdadda a Forkbearda na trombon nahradil v 2001 Bigga. Sestava pro živá vystoupení je flexibilní - na sound systémový akcích můžete potkat Perche s vokalistou, na větších koncertech je možno vychutnat kompletní kapelu. V roce 2005 Zion Train přibírají další hosty coby vokalisty, např. Fitta Warri a Kenny Knots.
Zion Train jsou jednou z nejplodnějších kapel současnosti, jejich aktivity zahrnují vše od produkce hudby a časopisů, CD-ROMů, internetových stránek po činnost sound systému a angažmá v řadě politických kampaních za lidská práva, především proti rasismu a podobným nechutnostem. Své první hudební počiny vydávají na vlastním labelu Universal Egg od r. 1991 do 1995, kdy podepisují smlouvu s China Records a zároveň do světa vysílají video klip na podporu svého singlu 'Get Ready', který je považován za vůbec první dub video na světě. R. 1999 se vracejí do lůna svého domovského Universal Egg, kde pokračují v produkci kvalitního dubu, elektroniky a world dance music.

Zpočátku však Zion Train naráželi na nepochopení a nevraživost ortodoxních zastánců toho či onoho hudebního stylu, kteří jejich hudební fůze považovali málem za svatokrádeže. (Uff, kolik takových fujtajbl křižáků a bojovníků za čistotu jsem potkal i u nás, kdekoliv, ať už v punku nebo napříč taneční scénou!) O svých trpkých zkušenostech píší na svém webu: „Když poprvé vyšel 'Follow Like Wolves' coby singl, každý jej nenáviděl. Housové partičky jej nehrály, protože to bylo příliš reggae a reggae crews se jej odmítaly byť jen dotknout, protože to bylo příliš do housu. Zdá se, jakoby snaha o nespoutanou rozmanitost více lidí odrazovala, než přitahovala. Tento osud nás provázel po dobu celé naší existence, ale pouze v nás jen víc posílil onen eklekticismus a touhu po rozmanitosti. Není naším cílem neštvávat naše fanoušky, ale my opravdu rádi experimentujeme napříč hudebními styly, což prostě řada lidí nedokáže zkousnout. Zdá se, jako by si mysleli, že by Zion Train měli zůstat Dub/Roots/House kapelou, ale my v sobě máme onu radost z rozmanitosti zakořeněnu příliš hluboko.“

I dnes zní jejich hudba čerstvě a neotřele i pro velmi náročné posluchače. Jejich produkce je solidní - za 12 let nahráli 8 alb a nesčetné množství remixů, podíleli se také na řadě hudebních počinů jiných kapel a producentů. V pořadí osmé album Zion Train 'Original Sounds of the Zion', které vyšlo opět na Universal Egg na jaře r. 2002, je charakteristické především nádhernými melodiemi Molary podpořené vokály Levi Roots, Dubdaddy a „zpěváka sentimentálních písní“ Pata Fulgoniho z funkové partičky Kava Kava. K produkci byla přizvána také proslulá dechová sekce Crispy Horns z UK a kytarista Marcus Campbell. Podpořeni Codem na melodiku a mixážní obratností DJ Perch tak vydávají album, které je směsicí melodických písní, hustých dancefloor beatů a deep dubu.

Jejich zatím poslední album 'Original Sounds Of The Zion Remixed' vyšlo v říjnu r. 2004 na CD a double vinylu klasicky na Universal Egg a jak již název napovídá obsahuje remixy písní z předchozí desky z produkce takových velikánů jako Vibronics, Twilight Circus, Smith and Mighty, Banco De Gaia a Transglobal Underground. Na rok 2005 Zion Train naplánovali opětovné vydání zásadních a dlouho prakticky nesehnatelných třech prvních desek 'A Passage To Indica', 'Natural Wonders Of The World In Dub' a 'Siren' - vše v remastrované kvalitě.

Pokud si tedy potrpíte na kvalitní dub, roots reggae, breakbeat či tech-house balené do punkového DIY kabátku, neměli byste si rozhodně nechat ujít vystoupení této legendy na naší Noci u Merkura v pátek 14.10. v klubu Žlutý pes v Pardubicích. Eklektický večírek doplní samozřejmě rezidenti z planety Merkur a jejich jungle - breakbeatové esence v podání Lulu Rulez, Hecha, Mr.Pupitze, Slam! za podpory MC Vaanta a Badyho na bonga.

S pozdravem Fuck The Nazis (mimochodem, název jednoho z jejich prvních singlů:)
Vaant

 

Flyer

 
flyer
 

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016