PARTYINFO

 

Datum konání:
08.03.2006 - středa
Místo konání:
Brno - Fléda
Live:
John Cale
Info:
pr@fleda.cz
Popis:
předprodej Ticketstream
do 31.12. 390 czk
 
 
John Cale přijede v březnu do Brna + info o předprodejích
John Cale, člen rozpadlých The Velvet Underground, přijede na začátku března do brněnské Flédy. Do konce prosince si můžete zakoupit vstupenky v předprodejích Ticketstream za příjemných 390 czk.
 

John Cale - profil

John Cale zanechává své stopy v hudební historii už 35 let. Od dob The Velvet Underground až po současnost je jméno Cale spolehlivou značkou kvality. Narodil se v roce 1942 v Garnantu v Jižním Walesu v Anglii a už od
dětských let prokazoval mimořádné hudební nadání. Hrál na violu a klavír a jeho talent ho přivedl na Goldsmith College London a později i do Bostonu a New Yorku. V té době se začal naplno projevovat jeho skladatelský talent. Začal psát první kompozice a ve dvojici s podobně naladěným tvůrcem LaMonte Youngem i avandgardní skladby pro posluchače jen těžko stravitelné. Caleovo zrání probíhalo rychle. Již v té době chtěl psát písně, ale potřeboval někoho, kdo by uměl pracovat se slovy. Bylo to jistě řízení Boží když v roce 1964 potkal Lou Reeda...

V následujících letech se spolu s Nico a Andy Warholem podílel na vzniku The Velvet Underground. Po jejich rozpadu v roce 1970, který byl logickým vyústěním přílišné koncetrace silných osobností v kapele, se začala odvíjet nit jeho sólové dráhy.

Kromě vlastní tvorby v níž v průběhu dekád osciloval mezi vážnou hudbou, avandgardními kompozicemi, komorními skladbami pro klavír i rockovými nářezy se zabýval i prací producenta.

Během své již bezmála čtyřicetileté kariéry spolupracoval s Iggy Popem, Patti Smith, Nico, Johnem Cagem nebo Brianem Enem. Z několika desítek alb jmenujme alespoň ta z posledního období. Od roku 2000 vychází postupně tříalbový projekt Inside The Dream Syndicate vol.1 - 3. V roce 2003 Hobo Sapiens s nímž se Cale představil v dlouho dopředu vyprodané Akropoli. Zatím posledním albem je letos vydané Black Acetate (u nás v distribuci EMI Music). Všechna tato alba jsou dokladem jeho hudební geniality a nevysychajícího pramene tvůrčí síly.

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016