PARTYINFO

 

SPERM FESTIVAL

Datum konání:
25.02.2006 - sobota
Místo konání:
Praha - Abaton
DJs:
Nika 77 (techno.cz), Bomb Mitte Soundsystem (De), Stanzim, Josef Sedloň, Yukimura, Jeff Milligan (Ca), Bruce McClure (Uk), Mesterházy (Hu)
Live:
The Notwist (De), Jamie Lidell (Uk), Kid606 (Us), Radian (At), Monika Načeva & DJ Five, Digitonal (Uk), Rupert Huber (At), Tigrics (Hu), The Complainer (Pl), Palsecam (Pl), Karaoke Tundra & DJ Spinhandz (Sk), Floex & Ridina Ahmedová, Poo (Sk), Barbara Idijot (Sk), BlueM (Sk), Ježíš táhne na Berlín, Machine Funck, The Lazy (De), Michal Mariánek, Mateřídouška
Info:
http://www.sperm.cz
Popis:
vstup 180 czk + poplatky/250 czk
 
 
Sperm Festival: rozhovor s pořadateli
Už tuto sobotu se dočkáme v Abatonu ojedinělého festiválku chytré muziky, kterou v klasických klubech jen tak neuslyšíte. Osobně tomuhle projektu moc fandím a proto jsem pro Vás připravil rozhovor s Davidem Beránkem a Michalem Brennerem, kteří za tím vším, kromě jiných, stojí.
 

Festival Sperm je podle mého jistou obdobou festivalu Wilsonic, na který jsem byl zvyklý jezdit na Slovensko. Inspirovali jste se jím nějak?

DB: Wilsonic, stejně jako Sperm jsou odpovědi na už zaběhlé festivaly Sónar v Barceloně nebo Club Transmediale v Berlíně a jsou pro nás především důkazem v tom smyslu, že tato hudba není odsouzena na malé kluby a je přijatelná i pro větší okruh posluchačů. Samozřejmě každým dalším ročníkem je snazší takový festival udělat, my se tedy nacházíme u "kritického" prvního ročníku. Jelikož tyto festivaly navštěvujeme a velmi pozorně je sledujeme, je i přirozené a nevyhnutelné, že ovlivňují naše hudební preference a tím pádem mají i určitý vliv na náš program.

MB: S Tiborem Holodou, který připravuje festival Wilsonic máme nejspíš podobný hudební vkus :) Akce stejného zaměření jsme dělali i doposud (Live Electronic Sessions, část programu na festivalu Alternativa 2003 až 2005, ZenTV nebo Efterklang v Paláci Akropolis, projekt Sperm Cinema atd.), dopracovat se k velkému festivalu je ale běh na dlouhou trať.

Co vás inspirovalo pustit se do podobného projektu tady v Čechách? Můžeš nám podrobně popsat, jak podobná záležitost organizačně vzniká?

MB: Inspiroval nás především zájem o tuto hudbu a frustrace z toho, že naše oblíbené kapely a umělce v našich končinách žádný promotér nepřiveze, protože jsou pro něj nerentabilní. Proto jsme před pár lety začali s menšími akcemi, na kterých jsme sbírali potřebné zkušenosti a kontakty.

DB: Organizační a finanční podmínky pak určily formát festivalu, kdy se na jeden festivalový den soustředí několikaměsíční práce základního týmu. Tento tým nejdříve zvolí programové směry pro jednotlivá pódia, vybírá další spolupracovníky, pracuje na bookování umělců, na smlouvách o pronájmu prostoru, techniky, cateringu, propaguje festival ve všech médiích, které jsou ochotné naslouchat, dolaďuje line-up, vytváří a shromažduje texty a fotografie umělců, pracuje na grafickém a výtvarném ztvárnění od prvních letáků přes plakáty a katalog až po projekce na místě akce, pravidelně obhlíží místo činu a hledá vše další co by návštěvníci mohli ocenit nebo potřebovat.

Podle čeho se vybírají hudebníci a protagonisté vůbec?

DB: Jde o mix několika faktorů. U mne je rozhodně nejdůležitější intuice a osobní preference. Jelikož jde primárně o projekty a umělce mezi širší populací méně známé, je nutné do line-upu "vložit" i známější jména, která však musí zapadat do celkové koncepce festivalu. Že výběr protagonistů ovlivňují i ceny za umělce a jejich volné termíny, je pak nasnadě.

MB: Ve finále ovšem rozhoduje osobní hledisko. Jestli festival bude bavit nás, spíš přesvědčíme i návštěvníky, že to bude stát za to.

Kdybys měl určit své vlastní preference, na co se nejvíce těšíš? Máš například z hostů nějakého velkého oblíbence? U mě by to byl třeba Jeff Milligan nebo z českých projektů Mateřídouška…

DB: Určitě! Vedle jasných a prověřených headlinerů The Notwist a Jamie Lidella jsem velmi zvědav na projekt Moniky Načevy a DJ Fiva a VJs z MIMO-TV, kteří pro tento koncert připravují specielní projekci. Objevem pro mne je pak třeba maďarský projekt Tigrics, tedy spíše než že bych se těšil na své oblíbence, se těším, že si lidé i já své nové oblíbence najdeme. A o tom Sperm Festival právě je. Takouvou perličkou – předkrmem pak bude film Man With A Movie Camera s hudbou od Cinematic Orchestra, který začíná přesně ve 20:00 na Sperm Cinema stagi.

MB: Mým "černým koněm" jsou britští Digitonal kombinující elektroniku se symfonickými prvky, rozhodně to bude netradiční. A samozřejmě The Notwist, kteří kvůli svým vedlejším projektům (Lali Puna, Ms. John Soda, Console, 13&God) koncertují zřídka. Hodně si také slibuju od Barbary Idijota, který ušel od svého prvního pražského vystoupení na Sperm Evocations v roce 2003 kus cesty.

Na kolika stageích festival pojede? Můžeme se těšit na nějaké speciální audio-vizuální efekty, nebo se budete držet minimalismu, jak by se možná i logicky slušelo…

DB: Stage budou v Abatonu čtyři. Green - hlavní, Blue - ambientní, Red – taneční a Sperm Cinema. S minimalismem se na Sperm Festivalu určitě setkáme, ale nebude to jeho jediná ani převažující vlastnost. Na všech stagích, pokud to vystupující projekty nechtějí jinak, očekávejte vedle hudebních a zvukových také vizuální nálože od několika velmi zajímavých VJs. Red stage bude také osazena laserem a videoartem od Francouzů Mort 2 Faim vs. Dardex. Na Sperm Cinemě vám pak naservírujeme vedle jednoho výše zmíněného filmu, několika krátkých filmů, čtyř tematických bloků těch nejlepších klipů z pořadu Paskvil, také tzv. VDJ projekty. VDJ je videodiskžokej, tedy DJ i VJ, který najednou mixuje jak zvuk, tak obraz. Buďme zvědaví!

MB: Audio-vizuální stránka festivalu je jedna z věcí která nás hodně baví. Rádi bychom návštěvníkům představili prostor Abaton netradičně a to nejen počtem pódií. Čekejte tak vychytané vizuální efekty a projekce i mimo pódia, speciální vjské sety nebo interaktivní instalace.

Kdo všechno na festivalu spolupracuje? Popiš nám prosím produkční tým.

DB: Koncept a celkovou dramaturgii festivalu zformovali na počátku Michal Brenner spolu s Alešem Černým. Michal řeší koordinaci a promotion, Aleš pak produkci. K nim jsem se později přidal já s dramaturgii a produkcí Sperm Cinemy, později došlo z mojí strany k hlubšímu ponoření do projektu. Celkovou jedinečnou grafickou tvář dává festivalu Honza Svoboda a o vytříbené texty na webua v katalogu se postaral Hynek Dedecius. Samozřejmě nezištně nám pomáhájí desítky dalších lidí, kterým patří naše díky.

Nějaký vzkaz, pozvánka našim čtenářům…

DB: Otevřte svou mysl a přijďte tuto sobotu do Abatonu na festival s podtitulem "plodné cesty hudby a ostatních médií". Pozor toto není klasická party která začíná až kolem půlnoci, Sperm se naplno rozjíždí již ve 20h. Open your mind!

 
Sperm Festival: časový rozpis všech pódií Domácí umělci na Sperm Festivalu Sperm Festival nabídne kvalitní hudbu i filmy Sperm Festival: vizuální stránka festivalu Sperm Festival na konci února Sperm festival bude v Praze v únoru

Flyer

 
flyer
 

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016