PARTYINFO

 

MUSIC INFINITY 2006

Datum konání:
03.04.2006 - pondělí
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
Nils Petter Molvaer (NOR) + band: Anders Engen, Jan Bang, Erik Honoré & DJ Strangefruit, hosté: Pavel Richter & Bharata Rajnošek (CZ)
Info:
http://www.palacakropolis.cz
lukas.novotny@palacakropolis.cz
Popis:
start 19:30, vstup 360/395 czk
 
 
Louis Armstrong nového tisíciletí zahraje v Akropoli
Mistři na fůze současného jazzu s elektronickými aranžemi jsou Norové. To už je po úspěchu Jaga Jazzist jasné. V pondělí vystoupí v Akropoli hudebník jim podobný. Nils Petter Molvaer. Jazzové postupy zachovává jen ve hře na trumpetu, kterou přilepuje na zlomené elektronické podklady.
 

Je to zajímavá souhra náhod, teda spíš koncertů. V pondělí 27. března zahráli v Akropoli francouzští Sayag Jazz Machine, kteří experimentují podobně jako Molvaer. Ovšem volí opačný postup. Zatímco Sayag vychází od akustických nástrojů k jejich prolínaní se samplery, Nor Molvaer staví od začátku na elektronice. Jeho trumpeta probublává na povrch až s tanečními beaty, muziku pouze přibarvuje. Nástroj je tu tím, co z "tuctové" elektroniky vytváří látku určenou k detailnímu ohledání.

Nils Petter Molvaer si s jazzovými přesahy zahrával hodně dlouho, ale poprvé se zviditelnil účinkováním v klasickém combu Mosqualero. V roce 1996 byl shodou náhod představen majiteli labelu ECM Manfredu Eichlerovi, který mu o rok později vydává debut Khmer. Tohle album bylo přelomové hned v několika věcech. Posbíralo ceny v řadě evropských zemí, v domovském Norsku si vysloužilo Grammy. O remixy se postarali třeba hip-hopeři The Herbaliser (v té době nahráli druhou desku Blow Your Headphones, kterou zasadili rodícímu se komerčnímu rapu přesně mířenou a bezchybnou ránu).

Následovalo album Solid Ether, kde si Molvaer zakoketoval s taneční muzikou. Psal se rok 2000, celý svět se každý pátek a sobotu svíjel v zapocených klubech. Molvaer  postavil svou desku na zběsile a nepravidelně tepajících podkladech. Trubkou z ní udělal materiál pro nové tisíciletí. Ovlivnění tvorbou labelu WARP je tady víc než zřejmé.

Po albu NP3 následovala v roce 2004 live deska Streamer. Pokud v takovéhle formě zahraje v Akropoli, koncertní vystoupení letošního jara je tady. Obroušený scratching se houpe ve vzduchu jako kyvadlo roztínající živé bicí. Jen trumpeta vymaňuje produkci z experimentálna do přijatelnějších downtempových vod.

Na svém pondělním koncertě představí Molvear aktuální materiál ER se spoluhráči Anderem Engenem, Janem Bangem, Erikem Honoré a turntableistou Strangefruitem. Jako hosté zahrají domácí ambientní mudrci Richter Band.

Nils Pettter Molvaer je dostatečně velkou persónou elektronické hudby na to, aby se jeho první koncert v Česku přešel bez povšimnutí. Jeho "pokus" vklínit zlatý nástroj se třemi písty mezi elektronické beaty se zkrátka vyvedl a může si jej dát patentovat. Vytvořil vlastně taneční hudbu pro starší, pokročilé a vybíravé.

 
Druhý díl Music Infinity už za týden

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016